in

Guvernul italian vrea să introducă Loteria bonurilor fiscale, la fel ca în România: „Vom schimba stilul de viață al italienilor”

Guvernul M5s-Pd, prezidat de Giuseppe Conte, lucrează la o serie de măsuri anti-evaziune fiscală. Una dintre acestea ar putea fi loteria bonurilor fiscale, așa cum este aplicată în România.

Guvernul italian lucrează la un decret fiscal care ar trebui să completeze bugetul din 2020 cu intenția de aîmbunătăți lupta împotriva evaziunii fiscale și de a recupera resursele, pentru a reduce impozitele populației.

Giuseppe Conte, aflat la New York, la adunarea ONU, a declarat: „Sunt convins că problema centrală a întregului nostru sistem economic este evaziunea, dacă nu reușim să reducem evaziunea, creșterea va rămâne sufocată, vom face o intervenție radicală, trebuie să ne gândim la mecanisme diferite de stimulare a monedei electronice, a încasărilor, a plăților digitale și, de asemenea, la închisoare pentru marii evazioniști „.

Cum vrea guvernul italian să combată evaziunea? Unul dintre instrumentele este „posibilitatea unor mecanisme de recompensare” pentru cei care folosesc un card electronic este un anumit nivel de cheltuieli. „Există un tabel de studiu în acest moment, iar la final va trebui să alegem cele mai potrivite măsuri în câteva săptămâni”, a adăugat premierul. Conte a spus că dorește să adopte „măsuri care să schimbe stilul de viață al italienilor, într-un mod care nu a avut niciodată precedente”.

Una dintre aceste măsuri ar putea fi, de asemenea, o loterie a bonurilor, unul dintre „mecanismele care trebuie încurajate”, a spus Conte. Loteria bonurilor în Italia ar trebui să înceapă de la 1 ianuarie 2020. Pot participa numai cei rezidenți din Italia, care vor trebui să furnizeze codul fiscal personal la momentul achiziției și, în consecință, al eliberării bonului.

Toate bonurile, pornind de la un euro, oferă posibilitatea de a participa la loterie. Câștigurile sunt lunare, cu un fond de premii de 10.000 de euro, 30.000 de euro și 50.000 de euro, și anual, de un milion de euro; în timp ce din 2021 ar trebui să fie introduse și trageri săptămânale. Crearea unui portal web este, de asemenea, promisă, cu informații despre regulament, calendarul extragerilor și informații personale ale consumatorului (cum ar fi câștigurile asociate cu încasările). Câștigurile vor fi comunicate prin e-mail sau scrisoare recomandată.

Cum funcționează în alte țări ale UE? Presa italiană spune că în Europa, se alică în România, Portugalia, Slovacia și Malta. Malta a fost prima țară europeană care a lansat loteria de încasări în 1977. În versiunea actuală, cea din 2000, oferă trageri lunare și premii de până la 100 de ori mai mari decât valoarea chitanței și, în orice caz, în cadrul unei marje care merge de la 200 de euro până la la 11 mii. Rezultat: creștere maximă a încasărilor, 36 milioane în 2013.

În Portugalia, loteria bonurilor a fost introdusă în 2014, este săptămânal și alocă 35 de mii de euro din facturile din Trezoreria portugheză câștigătorilor. Măsura s-a dovedit a fi un mijloc excelent împotriva plăților în negru: valoarea încasărilor a crescut la 5 miliarde în 2016 față de 2 miliarde doi ani mai devreme.

Un mecanism similar adoptat de Slovacia a avut mai puțin noroc: doar 8 milioane de venituri față de aproape 3 milioane cheletuiți pentru organizarea loteriei. În sfârșit în România, introdusă în 2015, loteria de bonuri din România are o frecvență lunară.

în România, loteria bonurilor fiscale constă în extragerea aleatorie de numere, în vederea acordării de premii în bani. Acestea pot fi acordate persoanelor fizice rezidente şi nerezidente în România, deţinătoare de bonuri fiscale care atestă cumpărarea de bunuri sau servicii pe teritoriul României.

Extragerea se realizează în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară.

Rezultatele sunt publicate atât pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, cât și pe pagina oficială a Agenției Naționale de Administrare Fiscală, pentru o durată de 30 de zile după efectuarea extragerii. În această perioadă, câștigătorii trebuie să depună bonurile fiscale în original și copia actului de identitate. Pe lângă acestea trebuie să mai pună și o cerere la orice unitate din structura ANAF, pentru a intra în posesia premiului.

Potrivit unui studiu publicat la începutul anului de firma de consultanţă The Tax Research LLP, Italia este ţara europeană cu cel mai ridicat nivel al fraudei fiscale, cu impozite neplătite în valoare de aproximativ 190 miliarde euro, devansând Germania (125 miliarde euro) şi Franţa (aproximativ 118 miliarde euro).La rândul său, Ministerul Finanţelor din Italia estimează că evaziunea fiscală în peninsulă se ridică la 100 miliarde euro pe an, dintre care 35 miliarde euro vin din neplata TVA.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Hacker român de 54 de ani din Roma, fraudă de 12.000 de euro de la un institut din Padova

Italia, TIR condus de un român s-a răsturnat pe autostradă, încărcătura valoroasă s-a făcut praf