in

Ilaria Salis, italianca aleasă în Parlamentul European din arest, îndeamnă oamenii la ocuparea locuințelor altora: „Ocupați casele libere!”

Ilaria Salis: „Ocupați casele libere!” – Cunoaștem toți poveștile despre oameni care au plecat de acasă, chiar și pentru puțin timp, și la întoarcere și-au găsit casa ocupată. Un fenomen care se extinde în Italia și care îi îngrijorează pe italieni. Iată că cea mai controversată persoană aleasă la ultimele alegeri în Parlamentul European, sfătuiește oamenii tocmai asta să facă: să ocupe casele altora, când sunt libere.

Ilaria Salis, aleasă europarlamentar în timp ce era în arest domiciliar în Ungaria, își începe cariera politică cu o bombă. O face cu o postare în care incită la luptă și la ocuparea caselor libere. Tehnic ar fi instigare la o infracțiune, dar europarlamentarul se va putea bucura în curând de beneficiile imunității la care cu siguranță nu va renunța. O atitudine care a primit o reacție dură din partea Confedilizia și Fratelli d’Italia.

Cum se fură casele la Roma: „Am plecat la muncă și mi-am găsit apartamentul ocupat de o româncă cu 4 copii”

Ilaria Salis: „Ocupați casele libere!”

„Da, mărturisesc! Am fost un militant al mișcării pentru locuințe care de-a lungul anilor a luptat pe problema dreptului la locuință, la Milano și în toată Italia”: așa începe postarea publicată pe social media de Ilaria Salis în care europarlamentarul Alianța Verzi-Stânga (Avs) se ocupă de tema locuințelor și ocupațiilor ilegale, susținând „cu mare mândrie că am făcut parte din această mișcare și că o susțin în continuare!”.

„Cine intră într-o casă nelocuită ia fără să ia de la nimeni, în afară de degradarea, mafia și promotorii imobiliari”: Ilaria Salis a răspuns astfel, într-o lungă postare pe Instagram, la controversa privind aderarea sa la mișcările locative și la solicitările Aler, organismul care administrează locuințe publice în Regiunea Lombardia, pentru 90 de mii de euro restanțe pentru că a fost găsit într-o casă ocupată în 2008.

Salis explică că „în Milano sunt peste 12 mii de locuințe publice vacante”, dintre care peste cinci mii de la Municipalitate și peste șapte mii de la Aler, număr care, având în vedere oraș metropolitan, se ridică la 15 mii. „Așa că o cincime din locuințele publice sunt nealocate”, subliniază ea. Pe lista pentru locuințe publice sunt 10 mii de familii dar, a adăugat ea, în ultimii trei ani locuințele efectiv alocate au fost 2.818. Iar casele nealocate care sunt ocupate sunt de obicei „în stare dărăpănată” și au fost abandonate de ani de zile.

„ A fi ocupant înseamnă să locuiești în acest spațiu precar și să-l transformi laborios într-un loc pe care îl poți numi acasă, încercând să-l repari cu puținele mijloace disponibile”, este „un stigmat social”. Și „în acest context de urgență structurală a locuințelor – subliniază el – mișcările care luptă pentru locuințe acționează pentru a-i ajuta pe ceilalți” și sunt „un bastion de rezistență împotriva barbarității societății noastre”, a scris ea, citată de ANSA.

Îndemn la infracțiuni

Răspunsul de la Confedilizia a fost imediat: „Prima declarație a Ilariei Salis în calitate de europarlamentar este dedicată revendicării cu mândrie a unei serii de infracțiuni referitoare la locuință. Felicitări alegătorilor!”, sunt cuvintele președintelui asociației, Giorgio Spaziani Testa.

Nicola Procaccini, europarlamentar al FDI și președinte în exercițiu al Ecr, definește debutul public al lui Salis drept „Nepotrivit. Stânga invită la comiterea unor infracțiuni”.

Un român a ocupat abuziv o casă la Giugliano și a atacat-o pe proprietară: arestat de carabinieri

«On. Ilaria Salis, proaspăt aleasă în Parlamentul European, instigă la infracțiuni, invitând la ocuparea locuințelor vacante și la rezistența la evacuări. Sunt afirmații foarte serioase, pentru că în Italia sunt mii de oameni (majoritatea dintre care au o singură casă) care s-au văzut dați afară de squatters. Partidul Democrat și Avs să se disocieze imediat de „însoțitoarea lor”.» a scris-o pe rețelele de socializare liderul adjunct al grupului FDI în Cameră, Alfredo Antoniozzi.

Ilaria Salis (Milano, 17 iunie 1984) este politiciană și activistă italiană. În februarie 2023, Salis a fost arestată la Budapesta sub acuzația de agresiune a trei militanți de dreapta; vestea a fost adusă în atenția publicului în decembrie același an, când a fost dusă în judecată cu lanțuri la glezne și încheieturi. Ulterior, Salis a ajuns în arest domiciliar. La alegerile europene din 2024 din Italia, Salis a fost candidată în circumscripțiile nord-vestice și insulare pe lista Alleanza Verdi și Sinistra, fiind aleasă și, prin urmare, obținând eliberarea și imunitatea parlamentară.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Corpul lui Cristian a fost găsit în râul Natisone, la trei săptămâni de la tragedie. Descoperirea, într-un defileu scufundat

Bunica româncă și nepotul ei își dau împreună Bacalaureatul în Italia. „Ne-am încurajat reciproc”