in

Italia, tot mai greu de găsit un loc de muncă, babysitter cu un euro pe oră: ”Aici nu se caută angajați, ci sclavi”

Italia, tot mai greu de găsit un loc de muncă, babysitter cu un euro pe oră. A absolvit în urmă cu zece ani ca tehnician în informatică, iar de atunci a lucrat ca vânzătoare, secretară și chelneriță. Apoi, o problemă la mână a împiedicat-o să continue să servească la mese și a început să caute de lucru ca babysitter. Cum a mers?
>>> Restaurant în centrul Romei, un chelner și-a violat colega de serviciu pentru a câștiga un pariu: 5 ani de închisoare

”Aici nu se caută angajați, ci sclavi”

Emanuela Calzarano, în vârstă de 28 de ani, din Pianura, un cartier din nordul orașului Napoli, a scris acest lucru într-o postare pe rețelele de socializare. A ei este cea mai recentă dintr-o lungă serie de povești despre speranțe și realitate. ‘Am fost chemată să lucrez de luni până vineri, de la 7.30 la 14.30, pentru 350 de euro pe lună, la negru’. Apoi o reflecție: „Aici nu se caută angajați, ci sclavi” și, adresându-se în continuare grupului social, adaugă: „Îmi cer scuze pentru izbucnire, dar sunt foarte indignată”.

Povestea, însă, nu se termină aici. „Ieri”, povestește ea, „am primit o altă ofertă, și mai absurdă: mereu ca babysitter, de luni până vineri, de la 8 dimineața la 19, pentru 400 de euro pe lună. În total, aș fi câștigat puțin mai mult de un euro pe oră. I-am spus ofertantului că oferta lui era absurdă, iar răspunsul pe care l-am primit a fost: „păi atunci stai acasă””.

„Lucrul care mă descurajează cel mai mult„, continuă ea, „este că, de la catering la marii retaileri, am găsit întotdeauna oferte cu salarii similare. Într-un supermarket al unui mare lanț de magazine mi s-a oferit 400 de euro pe lună pentru un loc de muncă cu normă întreagă. Mă întreb unde sunt controalele statului? De ce nu face nimeni nimic pentru a împiedica aceste situații să se întâmple? Eu lucrez de 10 ani și nu știu ce este un contract. Când l-am cerut, răspunsurile pe care le-am primit au fost mereu aceleași: „îl vom face în curând”; „nu vă faceți griji”; „apoi vom vedea”. Dar contractul nu a sosit niciodată”.
>>> ”Protest absurd” al activiștilor climatici la Roma: au distrus Fontana di Trevi, înnegrind-o cu cărbune diluat

Italia, tot mai greu de găsit un loc de muncă

Apoi a spus: „Cu 400 de euro pe lună, cum poți trăi? Astăzi costă mai mult să cumperi alimente decât acum un an, iar facturile au crescut vertiginos. Din câte am auzit, în anii ’50 era mai bine. Astăzi că suntem în 2023, în loc să mergem înainte, mergem înapoi: este descurajant.

„A mea”, povestește fata, „este o situație comună multora dintre colegii mei. Mai mulți dintre prietenii mei au plecat deja din Napoli. În ciuda faptului că mama mea îmi spune să plec, să mă gândesc la viitorul meu, nu suport să o las singură. Sper că mai devreme sau mai târziu se va găsi ceva bun și în Napoli: vorbim de o metropolă, nu de un orășel’.

‘Nu am depus niciodată cerere pentru venitul de cetățenie’, explică tânăra de 28 de ani, ‘nu am fost niciodată interesat. Aceste subvenții trebuie să existe, dar pentru cei care nu pot munci. Acum, că măsura a fost restrânsă, cred că este de asemenea corectă. Dar aș vrea să le spun și instituțiilor: ați restricționat venitul de cetățenie? Este în regulă. Acum, însă, mergeți și verificați ca atunci când cineva se duce la muncă să o poată face în condiții cel puțin decente. Eu nu aspir la o viață bună, vreau doar o viață normală care să-mi permită, prin muncă, să-mi plătesc cheltuielile și din când în când să merg la pizzerie.

surse: Corriere.it

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]
Arianna Calì, de doar 23 de ani, s-a simțit rău acasă și a murit

O fată de 23 de ani moare subit, doliu în zona Palermo pentru Arianna Calì

Piacenza, un tânăr român a căzut cu trotineta și a murit câteva zile mai târziu: rănile au fost prea grave