in

Laptele românesc, motiv de revoltă în Sardinia: ”Nu mai permitem ca brânza să fie făcută cu lapte din România”

Crescătorii de oi din insula Sardinia sunt nemulţumiţi de preţul mic care le este oferit pentru lapte, pe care numeroşi producători de produse lactate preferă să îl importe din România. Laptele românesc de import încurcă astfel afacerile păstorilor italieni. Procesatorii şi comercianţii preferă să cumpere produsul din România pentru că este mai ieftin, dar fermierii sarzi ies în pierdere.

Situația a devenit extrem de tensionată, premierul Giuseppe Conte și ministrul agriculturii Gian Marco Centinaio, întâlnindu-se cu manifestanții. Concluzia la care a ajuns ministrul Centinaio a fost foarte clară și mesajul lui s-a întreptat către marii producători italieni de brânzeturi: ”Nu mai putem permite ca brânza pecorino să fie făcută cu lapte românesc.”

Cu toate acestea, camioanele cu lapte din România continuă să sosească. ”TIR cu lapte românesc circulă sub escorta armată a carabinierilor, pentru a fi apărat de protestele localnicilor”, a scris pe Twitter un jurnalist italian.

”Dacă în cateva zile nu se va găsi o soluţie pentru sectorul nostru, vom bloca toată insula pe 24 februarie. În ziua alegerilor regionale nu va intra nimeni să voteze” – ameninţă păstorii din Sardinia, care de două zile protestează blocând navele cu lapte adus din străinătate în porturile din Cagliari şi Sassari.

În nordul insulei agricultorii au blocat camioane care transportau carne de porc din Franţa şi au aruncat o parte din încărcătură pe şosele, denunţând condiţiile nefavorabile în care sunt transportate alimentele destinate pieţei locale, scrie romania-actualitati.ro

În sudul insulei, în schimb, tot în semn de protest, fermierii au vărsat sute de litri de lapte pe străzi, blocând circulaţia. Păstorii sunt revoltaţi de preţul foarte mic la care se cumpără laptele de capră şi de oaie, de 55 de cenţi/litru şi din cauza căruia ies în pierdere.

Și în 2011 era aceeași problemă:

Războiul brânzei/ Agricultorii italieni protestează: “Pecorino romano cu lapte românesc!”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Mădălina Gavrilescu, activistă pentru dreptul la locuință, a primit o decizie de expulzare. ”Vor să mă alunge din Italia pentru activitatea mea politică”

Legea contra numerelor străine, o româncă acuză un abuz: «Ne-au sechestrat mașina, chiar dacă șoferul nu mai este rezident în Italia»