in

Legea contra numerelor străine, o româncă acuză un abuz: «Ne-au sechestrat mașina, chiar dacă șoferul nu mai este rezident în Italia»

Exces de zel la vânătoare de mașini cu număr românesc. Așa apare situația povestită de o româncă, protagonistă împreună cu fratele ei a unui control rutier făcut de Garda de Finanțe.

«Ceea ce s-a întâmplat mi se pare o situație absurdă.», spune Ana O., care se afla în mașina condusă de fratele ei, Ion O., oprită de o patrulă la Villafranca di Verona în 3 februarie.

«Am intrat în Italia în 31 ianuarie 2019, cu fratele meu, cu mașina cu numere de România, proprietatea mamei mele. Am fost opriți de Garda de Finanțe, ne-au cerut actele mașinii și ale șoferului. Fratele meu a fost rezident în Italia, până în 2012, când a plecat, cu acte în regulă, și-a făcut repatriere în România.

Militarii nu au vrut să vadă cartea de identitate românească, au cerut doar permisul de conducere, permis românesc. Apoi au verificat într-o bază de date și au spus că figurează ca rezident.»

Conform noilor norme introduse de decretul Salvini, cei rezidenți în Italia de mai mult de 60 de zile nu au dreptul să conducă mașini cu numere străine pe teritoriul italian. Militarii au aplicat aceste norme și au reținut certificatul mașinii.

Conform procesului verbal întocmit de militari, a fost încălcat art 93, alin. 1 bis și 7 bis din Codul rutier, fiind menţionat că șoferul este rezident în Italia de peste 60 de zile.

«Am plătit amendă de 500 de euro, crezând că dacă plătim, ni se dă certificatul înapoi. În schimb, ne-au spus că mașina trebuie dusă într-un loc unde să nu fie spațiu public, ne-au întrebat unde o putem duce, am indicat adresa unui prieten din Roma, care are spațiu privat de parcare. Ne-au dat un proces verbal de sechestru, în care au specificat numărul de km și destinația. Eram debusolați, era duminică, nu știam ce să facem. Ne-am dus la Garda de Finanțe, dar un militar de pază ne-a spus să venim luni», își continuă Ana povestirea.

A doua zi s-au întors la Garda de Finanțe din Verona, după ce au obținut de la locul unde șoferul fusese ultima oară rezident, de la primăria din Castel Madama (provincia Roma), un certificat istoric de rezidență. În acest certificat se arăta că șoferul mașinii fusese șters din registre, fiind de negăsit (irreperibilità). În același timp, au solicitat și sprijinul consulatului.

«Am obținut un certificat istoric de rezidență, din 2012 nu mai e rezident. Am sunat și la consulatul din Trieste, le-am trimis certificatul istoric de rezidență, iar consulatul a trimis o adresă la Garda de Finanțe, cu referire la cazul nostru.

Ne-am prezentat din nou la Garda de Finanțe, ne-a primit cineva într-un birou, am explicat situația, ne-a dat verbal dreptate, ne-a spus să venim a doua zi cu documentele. „Veniți și anulăm procesul verbal și anulăm amenda”, ne-a spus. Ne-au chemat a doua zi. Însă a doua zi când ne-am prezentat, ne-au dat afară pur și simplu, au spus că din punctul lor de vedere nu mai e nimic de făcut, iar dacă vrem să facem contestație, să mergem la judecător.»

Au depus o contestație la Judecătorul de Pace din Verona și așteaptă, fără să-și facă iluzii, decizia justiției. «Mi-am cam pierdut încrederea în corectitudinea autorităților din Italia. Sunt dezamăgită. Sunt dezamăgită și de statul român, care nu ne-a ajutat așa cum am fi sperat. Statul român nu oferă niciun serviciu? Am fi avut nevoie de un avocat care să ne sprijine gratuit, dar nu a fost posibil.», spune în final interlocutoarea noastră.

Acum au 180 de zile la dispoziție pentru a înmatricula mașina în Italia (ceea ce este imposibil, în condițiile date, având în vedere că proprietar este mama șoferului, rezidentă în România) sau să ducă mașina în România, cu alte costuri și complicații birocratice.

Sorin Cehan

Civitanova, se agață de volan și nu vrea să coboare din mașină, prins că circula ilegal cu un autovehicul cu numere românești

Circula cu mașină cu numere românești, amendă de 500 de euro pentru un român la Faenza

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Laptele românesc, motiv de revoltă în Sardinia: ”Nu mai permitem ca brânza să fie făcută cu lapte din România”

Cortona, român mort într-un accident cu mașina, era iubit de colegii de muncă: ”Ne vei lipsi foarte mult!”