in

Romulus Popescu: „Guvernul recunoaște că MINTE în legătură cu motivele schimbării din funcție a lui Tiberiu Dinu”. Replică la un articol prost scris

În Gândul.ro din 9 iulie 2020 a apărut un articol cu titlul: EXCLUSIV. Fostul socru al lui Adrian Mutu ține cu dinții de beneficiile postului de Consul general la Milano! Acuză Guvernul Orban că l-a” executat”, dar judecătorii au descoperit altceva + Ce jocuri face acum diplomatul cu state vechi în Miliție?! (MOTIVARE)

Citind titlul, ai putea să te aştepţi la cine ştie ce dezvăluiri, în realitate este doar “aceeaşi Marie, cu alta pălărie” cunoscută deja din alte articole pe aceeaşi temă, scrise de către nişte “jurnalişti” plimbăreţi. O fi o întâmplare, n-o fi o întâmplare, dar se pare că jurnaliştii aceştia primesc inspiraţie (în ce-l priveşte pe Tiberiu Dinu) întotdeauna după o plimbare la Roma.

Apoi, ce treabă are Adrian Mutu cu acest caz, numai cel care a scris articolul ştie. De fapt nu are nicio treabă, însă se vede de la o poştă dorinţa de a atrage atenţia cu orice preţ. De fapt, nu doar titlul articolului este o cacialma zornăitoare, ci întregul articol.

Mai mult, este atât de prost scris şi atât de prost gândit, că autorul nici măcar nu-şi dă seama de faptul că, în loc să-l “murdărească” pe Tiberiu Dinu (este clar că asta doreşte), în realitate îi spală şi păcatele pe care nu le avea.

Pentru cei care nu cunosc “povestea” despre care vorbim, o relatez pe scurt: Tiberiu Dinu a fost consul general la Milano din 2007 până în 2012. În 2012 acesta a fost numit consul general la Torino, iar în locul lui la Milano a fost numit George Bologan. Acesta va rămâne la Milano până în 2016, când va fi răsplătit de către Klaus Iohannis cu funcţia de ambasador la Roma. În 2016 la Milano, în locul lui George Bologan, primul ministru de atunci, Dacian Ciolos, îl numeşte consul general pe Adrian Georgescu.

Între timp Tiberiu Dinu îşi desfăşoară activitatea la Torino, iar prestaţia lui este considerată bună, altfel nu se înţelege de ce Guvernul Cioloș nu l-a schimbat, când putea să o facă foarte lejer.

Despre incidentul de la Consulatul General din Torino de la turul doi al alegerilor prezidenţiale din 2014 s-a tot vorbit (deci, nici vorbă că judecătorii au descoperit ceva nou, cum se spune în titlu). Ştim cu toţii despre cozile uriaşe care s-au format atunci şi cum mulţi români din Diaspora nu au reuşit să mai voteze. Urnele, conform legii, trebuiau închise la o anumită oră, însă la Torino cei nemulţumiţi că nu au reuşit să voteze (pe bună dreptate), au încercat să intre cu forţa în incinta Consulatului (ori asta nu mai e pe bună dreptate).

Atunci au intervenit forţele de ordine italiene, deoarece acestea sunt obligate să apere toate consulatele altor ţări pe teritoriul italian. Nici nu a trebuit să-i cheme nimeni, carabinierii erau deja acolo şi au făcut ceea ce trebuiau să facă în situaţia dată. Tiberiu Dinu nu ar fi putut nici într-un caz să-i oprească, chiar dacă ar fi vrut. Nu era de competenţa lui, deoarece, repet: DE PAZA CONSULATELOR PE TERITORIUL ITALIEI SE OCUPĂ DOAR STATUL ITALIAN.

Oricum, la data celui de al doilea tur de scrutin, când a avut loc incidentul, Tiberiu Dinu nu era prezent, el fiind internat datorită unor probleme medicale.

Acestea au fost faptele. Dar, de ce spuneam mai sus că autorul articolului în loc să-l murdărească pe Tiberiu Dinu, mai mult îl spală de păcate? Iată de ce:

În articol este redată motivaţia guvernului pentru rechemarea lui Tiberiu Dinu din funcţia de consul general la Milano. Iată ce spune în acest sens Ion Dancă, purtătorul de cuvânt al guvernului:

“În cazul consulului general al României de la Milano, aş vrea să vă reamintesc că această decizie trebuia luată demult, de orice guvern în orice ţară normală. Iar consulul propus pentru a ocupa funcţia aceasta la Milano este cel care în al doilea tur la alegerile prezidenţiale din 2014 a chemat carabinierii la Consulatul din Torino şi vă amintiţi imaginile cu cetăţenii români loviţi, gazaţi de forţele de ordine din Italia, la solicitarea acestei persoane. O astfel de persoană nu mai are ce căuta într-o funcţie de reprezentare a statului român şi este o reparaţie morală faţă de cetăţenii români care au fost umiliţi şi agresaţi la votul din diaspora la alegerile prezidenţiale din 2014”

Deci, nu există nicio îndoială că acesta este motivul pentru care Tiberiu Dinu a fost demis, o spune clar însuşi purtătorul de cuvânt al Guvernului.

În acelaşi articol însă a fost publicată şi motivaţia instanţei care a considerat nejustificată cererea lui Tiberiu Dinu de revocare a demiterii sale.

Dar, iată ce se spune în această motivaţie:

„Este de notorietate că șeful cancelariei primului ministru a devoalat în realitate motivul ascuns care a stat la baza emiterii acestei hotărâri, respectiv se pretinde în spațiul public de către un reprezentant al Guvernului emitent al acestui act a cărui suspendare se solicită, că emiterea actului a avut la bază pretinsa conduită a reclamantului la nivelul alegerilor din anul 2014 și modul în care a dirijat desfășurarea votului la alegerile președințiale din anul 2014.

Pe de o parte, un astfel de element este fundamental străin de conținutul concret al actului administrativ, este fundamental nereal pentru că, astfel cum a depus și la dosar, reclamantul nu a avut nicio calitate la scrutinul din 2014 și acesta era internat în această perioadă din cauze medicale.”

Cum? Guvernul minte atunci când spune că Tiberiu Dinu a fost schimbat din funcţie datorită faptelor petrecute la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale la Torino? Da, minte, o spune însăşi instanţa, care, pe de o parte nu-i acceptă lui Tiberiu Dinu cererea, dar pe de altă parte îl scoate încă o dată basma curată în ce priveşte incidentul de la Torino!

Deci, jurnalistul lui peşte, nu ajunge să vrei să înfunzi pe cineva, deoarece dacă eşti ignorant (şi tu eşti), rişti să obţii exact efectul contrar.

Dacă te documentai mai bine şi nu te luai doar după şuşe, ai fi descoperit că Tiberiu Dinu nu a fost ofiţer de miliţie înainte de 1989, deoarece a terminat facultatea abia în 1990. Oricum, doar în mintea ta schimonosită a fi fost ofiţer de miliţie înainte de 1990 echivalează cu o crimă.

Ca o ultimă notă la toată treaba asta, i-aş întreba pe cei de la Gândul de ce nu au scris (în aceiaşi termeni) şi despre Adrian Georgescu, predecesorul lui Dinu de la Milano, care atunci când a fost rechemat de pe funcţie, a făcut exact ce a făcut Dinu, adică a dat Guvernul în judecată!

Şi dacă tot suntem la subiect, poate se ocupă Gândul şi de fostul Consul onorific al României de la Brescia, Giorgio Francesco Becchetti, care a fost pur şi simplu mazilit de către actualul ambasador, pe vremea când acesta era Consul General la Milano. Umblă nişte voci ciudate legate de acea demitere, care nu prea ar avea de a face cu diplomaţia.

În final, vreau să subliniez faptul că Mugurel Tiberiu Dinu este un funcționar al M.A.E. cu calitate de diplomat, singurul de la Milano cu acest statut. Nu ca alții, detașați de la diferite alte ministere și servicii (pile, verișori, nepoți, agenți…)!

Romulus Popescu, Milano

Romulus Popescu, inginer de profesie, președintele Asociației Românilor din Italia – Milano, este luptător cu merite deosebite în Revoluţia  română. În 1990 a fost membru al CPUN în comisia de”Cercetarea abuzurilor comuniste” condusă de Radu Ciuceanu şi Ticu Dumitrescu. Este refugiat politic în Italia de pe vremea lui Ion Iliescu.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Italia se izolează tot mai mult: alte trei țări puse pe lista celor care prezintă riscuri majore, impunând interdicţii de călătorie

Un inginer italian a inventat un dispozitiv portabil anti-COVID. ”Se va putea folosi în restaurante și chiar la locurile de muncă”