in

Fabriano, a curățat o statuie din centrul orașului, impresionându-i pe locuitori: ”Am muncit câteva zile, dar rezultatul e satisfăcător”

Un român fără adăpost a impresionat locuitorii și autoritățile din orășelul italian Fabriano. Spre deosebire de mulți care sunt în situația lui, Valentin Săraru a dat dovadă de un simț civic foarte dezvoltat. El a curățat o statuie care pur și simplu nu mai era vizibilă pentru nimeni din cauza plantelor care au crescut în jurul ei și din cauza mizeriei.

”Valentin Săraru, românul fără adăpost, în vârstă de 48 de ani, care de ani de zile frecventează orașul, este cel care a lustruit bustul de marmură (devenit de mult timp practic invizibil din cauza ierburilor necurățate) a personajului istoric din secolul 19, originar din Fabriano, care a ajuns să fie ministrul Poștei, bust care se află în Parcul Pisana”, scrie presa locală italiană citată de stiridiaspora.ro.

”Am muncit câteva zile, dar rezultatul e satisfăcător în cele din urmă”, le-a spus Valentin jurnaliștilor italieni care l-au fotografiat alături de statuia ce-l reprezintă pe Enrico Stelluti Scala, fost primar al localității Fabriano.

”Am aflat despre această persoană și ce a însemnat pentru locuitorii din Fabriano la acea vreme. Istoria trebuie omagiată și respectată, nu trebuie să se degradeze”, a mai declarat Valentin.

Deși există oameni plătiți pentru a face această treabă, autoritățile locale nu s-au ocupat de statuie. Românul nu a stat să aștepte ca aceștia să-și facă treaba și a făcut el însuși ceea ce trebuia făcut demult.

Aceasta nu este singura activitate voluntară a lui Valentin. Bărbatul a colaborat adesea cu alte persoane care fac voluntariat pentru curățarea orașului. ”Lucrez cu o echipă de voluntari care deseori îmi lasă saci pe care să-i umplu. În fiecare zi curăț parcul Giardini della Pisana de frunze și de mizerie”, a mai precizat el.

Valentin locuiește în acel parc, făcându-și un loc de dormit într-o fostă căsuță de joacă pentru copii, făcută din lemn și în formă triunghiulară. ”Am un aragaz mic pe care-mi pregătesc ceva cald de mâncare și trebuie să le mulțumesc unor rezidenți din zonă care adesea îmi donează bunuri de primă necesitate”, a mai spus românul.

Odată cu scăderea temperaturilor, Valentin speră să găsească un loc unde să doarmă și să treacă iarna. ”Primăvara trecută am stat în casa de oaspeții a bisericii San Vicenzo de Paoli. Cu ajutorul celor de la Serviciile Sociale sper să găsesc un acoperiș pentru la iarnă. Eu voi continua să mă dedic curățeniei parcului sau chiar și a altor zone din oraș, dacă mi se va cere”, a mai spus Valentin.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Jaf armat la o bijuterie din Milano, român de 59 de ani, filmat în timp ce era arestat

Guvernul pregătește noi interdicții: Mască obligatorie în spații deschise în toată Italia, petreceri cu număr redus de persoane, închiderea localurilor la 23.00