in

A muncit ca badante în Italia, la 60 de ani s-a întors în țară și a deschis o afacere cu zeci de mii de euro investiție

A muncit în Italia ca „badante”, dar la un moment dat a decis să intre în afaceri și s-a întors în România. La vârsta la care majoritatea se gândesc la pensie, doi soți din Buzău au decis să o ia de la început. Au vârsta de 60 de ani și au muncit în Italia până acum. S-au întors la Buzău și cu fonduri prin Diaspora Start-up, au deschis un atelier de confecții metalice.

„Niciodată nu e târziu să-ţi reconfigurezi viaţa şi să intri în afaceri”, scrie Adevărul, care publică povestea soților Victoria şi Tomiţă Mititelu.

Victoria Mititelu este absolventă de Politehnică şi a lucrat mulţi ani în industria uşoară. În urmă cu cinci ani, la 55 de ani, a decis să renunţe la slujba de inginer din ţară pentru a munci în Italia, ca îngrijitoare, „badante” la o bătrână.

”Am plecat în octombrie 2014 ca badantă. Pot spune că experienţa din Italia a fost una benefică şi simt că am câştigat ceva din asta. În Italia, am văzut altă civilizaţie şi acolo mi-a venit şi ideea unei afaceri de familie”, spune Victoria.  

Familia Mititelu se numără acum printre beneficiarii fondurilor nerambursabile, de 40.000 de euro, acordate prin Diaspora Start-up unor români care s-au întors din străinătate pentru a-ş deschide mici afaceri în România.   

”Despre proiect, fiica mea mi-a dat sugestia şi detaliile. Procedura nu a fost foarte dificilă. În orice pas am fost ajutată; dacă aveam o întrebare, mi se răspundea. Şi acum, la implementare, mă simt foarte ajutată. Primul pas a fost înscrierea, participarea la cursuri online, foarte complexe, unde am învăţat să fac şi planul de afaceri. Erau filmuleţe care explicau cum se completează bugetele”, spune Victoria.    

Au amenajat un atelier de confecţii metalice în curtea locuinței lor din Buzău. Tomiță a lucrat în domeniul confecțiilor metalice. ”Am lucrat confecţii metalice, însă numai la dimensiuni mici, gospodăreşti. Cu sculele pe care le voi lua prin acest proiect, sper ca afacerea să devină de dimensiune medie, eficientă. Am cumpărat un aparat de sudură performant şi deja ne-am extins cu oferta. Lucrăm acum la extinderea bucătăriei unui restaurant, o lucrare nu foarte mare, dar care este genul de proiect pe care îl dorim”, spune Tomiţă Mititelu.  

Ideea de a porni o afacere i-a venit Victoriei în timpul şederii în Italia. ”Prima dată am stat într-o localitate rurală, la Sarnano, unde fiecare magazin sau brutărie era o afacere de familie. Dimineaţa era fratele cel mare, apoi fratele cel mic, sau chiar toţi membrii familiei. Toţi erau implicaţi. Am zis că o astfel de afacere ne-ar putea relansa viaţa”, spune Victoria Mititelu.  

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

O mie de copii români operați de inimă și salvați de medicii italieni de la policlinica San Donato din Milano

Victor Ciutacu, atac la Diaspora: ”Secțiile alea multe de votare din străinătate au fost făcute și funcționează pe banii reținuți din veniturile celor din țară”