in

Angelica Vasile, consiliera română de la primăria din Milano: «Port mereu în inimă țara mea»

Este singura româncă aleasă consilier într-o metropolă din Italia. Angelica Vasile, 34 de ani, a obținut un număr record de voturi la alegerile locale din 2016. Candidată pe listele PD la consiliul general al oraşului Milano, a obţinut 1217 de voturi, pe locul 12 ca număr de voturi între cei 23 de consilieri PD, intrând în echipa primarului Beppe Sala, primind șefia comisiei pentru politici sociale.

Originară din București, a sosit la Milano la vârsta de 6 ani. A absolvit facultatea de economie şi finanţe, apoi doctoratul în sociologie economică la “Università degli studi di Milano”. Nu a uitat niciodată de unde a plecat. A luat poziție împotriva declarațiilor lui Luigi Di Maio, care a declarat că 40% din criminalii României ar fi în Italia, cerându-i acestuia să ceară scuze comunității (nu s-a întâmplat așa ceva!).

La doi ani de când a fost aleasă, i-am adresat mai multe întrebări despre activitatea sa de consilier și despre ce ar putea face un român ales la o primărie din Italia.

 

Angelica Vasile, ce ați reușit să realizați mai important în cei doi ani de când sunteți consilier comunal la Milano?

«Primul lucru pe care am reușit să-l realizez este un parc de joacă accesibil atât copiilor fără dizabilități, cât și copiilor cu dizabilități. Jocurile sunt concepute astfel încât să poată fi utilizate de toată lumea. Parcul a fost inaugurat sâmbătă, 21 aprilie și, împreună cu primarul din Milano Beppe Sala am avut onoarea de a participa la acest eveniment important pentru orașul Milano, un proiect pentru care am studiat și am lucrat din greu. Mărturisesc că am avut emoții, a fost un moment important din cariera mea.»

Angelica Vasile, la inaugurarea parcului de la Milano, alături de primarul Beppe Sala

 

Nu ați ascuns niciodată faptul că sunteți româncă. Cum sunteți privită, ca străină, ocupând o asemenea funcție? Ați sesizat vreodată uimire, nemulțumire, poate invidie, la cei cu care ați intrat în contact?

«Mulți oameni au decis să nu voteze pentru mine pentru că m-am născut în București și pentru că toată familia mea este română, dar mulți alți oameni m-au votat tocmai pentru că sunt româncă și au fost fericiți să vadă că există români ca mine, care studiază, muncesc, se angajează în domeniul social și în politică. Sunt așa cum sunt și datorită copilariei petrecute în București într-o casă cu Mamaie, Tataie, unchii mei Costi și Mihai și mama mea. Sunt așa pentru că încă de când eram fetiță am simtit pe pielea mea suferința părăsirii propriei țări și a unei părți din familie, cred că acest lucru mă ajută să înțeleg mai multe despre problemele celor care vin din alte țări. Cred că a fi român este un punct forte și nu o slăbiciune.»

Conduceți Comisia pentru politici sociale. Ați avut în vedere și comunitatea românească, sau străinii în general, în activitatea dumneavoastră  în acești doi ani?

«Da, m-am ocupat de diferite probleme ale comunităților străine din Milano. Cu comunitatea românească mă străduiesc să construiesc o bibliotecă românească, există multe cărți împrăștiate în consulat și în casele conaționalilor. Voi depune eforturi pentru a găsi un spațiu în care să poată fi adunate aceste cărți și unde asociațiile românești să se poată întâlni.»

Există impresia că un român ales consilier local în Italia ar putea rezolva numeroase probleme ale conaționalilor. Ce părere aveți?

«Cred că atunci când ești ales, trebuie să reprezinți toți cetățenii și cetățenele, italieni, străini, români sau englezi, tineri sau bătrâni, bărbați, femei și copii. Dar este, de asemenea, adevărat că în inima și în mintea mea îmi port întotdeauna țara și, dacă pot face ceva mai mult pentru comunitatea mea, sunt chiar mai fericită.»

Aveți legături cu comunitatea românească din Milano? Ați atras vreun român în Partidul Democrat?

«Da, am o legătură cu comunitatea românească, sunt atât oameni din Partidul Democrat, cât și oameni din alte partide. Și da, am implicat unii români în Partidul Democrat, deoarece cred că, mai mult decât alte partide, crede în egalitate și integrare.»

Alegerile au fost câștigate de M5S și Luigi Di Maio, cel căruia i-ați cerut să se scuze pentru jignirea la adresa comunității românești. V-ați schimbat părerea despre el?

«Nu, nu m-am răzgândit. Sper că el și-a schimbat părerea despre noi, românii, pentru că suntem cea mai mare comunitate din Italia, mulți bărbați și femei care lucrează în fiecare zi cu italienii și pentru italieni, în case ca babysitter, îngrijitoare, pe șantierele de construcții, dar și în spitale ca asistente medicale si tot mai mult chiar și în universități. Avem un popor, cel român, care se angajează cu adevărat în această țară și trebuie să fie respectat de politicieni.»

Ce explicație dați rezultatelor PD de la aceste alegeri?

«Din păcate, în acest moment istoric al politicii câștigă cine strigă mai tare, câștigă cine seamănă teroare, câștigă cine e mai extremist și naționalist. E de ajuns să ne uităm la Trump. PD nu țipă și, probabil, ar trebui s-o facă mai mult, spune că trebuie să ajute țările în dificultate, spune că trebuie să se integreze străinii și în acest moment istoric, oamenii se tem, îi preferă pe cel care le spune că îi va alunga pe străini din țară (chiar dacă acest lucru nu se va întâmpla).»

Aveți contacte cu social-democrați din România? V-ați păstrat cetățenia română?

«Nu am nici un contact cu partidul social-democrat și îmi pare foarte rău. Da, sigur că am păstrat cetățenia.»

Ce sfat dați românilor care vor să se implice în politică în Italia?

«Același sfat pe care l-aș da și unui italian, să fie sincer, onest, să nu uite niciodată, dar niciodată de unde provine.»

Sorin Cehan

Angelica Vasile, consilieră la Milano: «Mă simt jignită ca româncă, Di Maio să ceară SCUZE comunității»

Angelica Vasile, românca aleasă consilier la Milano: ”Am purtat mereu în inimă originile mele”

Angelica Vasile, record de voturi obținute de un român din Italia, la alegerile locale. A candidat la Milano

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Diplomați români cu care ne mândrim: Adrian Georgescu, Consulul general al României la Milano, propus pentru funcția de membru în Comitetul de Președinție al Corpului Consular

Natalia Intotero, ministrul pentru românii de pretutindeni: «Am simțit această dorință a conaționalilor noștri, de a se întoarce acasă»