in

Cel mai vechi consilier local român din Italia, hotărât să candideze și în UK: ”Anglia este un teren fertil din acest punct de vedere”

Adrian Chifu, cel mai vechi consilier român din Italia, ales pentru două mandate în Consiliul Local din Verbania (localitate situată în nordul Italiei, lângă Lacul Maggiore, aproape de granița cu Elveția), s-a mutat în Marea Britanie dar pasiunea pentru politică nu l-a părăsit. Din contră, e convins că poate avea șanse și în politica locală britanică iar de curând și-a anunțat intenția de a candida. ”Anglia este un teren fertil din acest punct de vedere”, ne-a declarat el într-un scurt interviu.

Românul, cu activitate importantă și în politica românească din diaspora, e convins că integrarea românilor în străinătate depinde de implicarea lor în politica locală, în locaitățile unde trăiesc și muncesc. ”Tot ce-am realizat in cei 10 ani in Italia in calitate de consilier local,s-ar putea realiza și in Anglia, sau chiar mai mult.”, ne-a mai spus el.

Adrian Chifu e convins că există șanse foarte mari la alegerile locale pentru români, deoarece comunitatea s-a mărit considerabil în ultimii ani. Mă gândesc serios să candidez și in Marea Britanie la viitoarele alegeri locale pentru a reprezenta comunitatea românească. În ultimii ani comunitatea românească din UK a crescut semnificativ, fiind cea mai mare din Diaspora după Italia și Spania. Anglia este un teren fertil din acest punct de vedere , iar dacă am reușit in Italia cu siguranță se poate si in Regatul Unit.”

El e convins că experiența acumulată în Italia îi va fi de mare ajutor și în cazul unei reușite în UK. ”După 10 ani petrecuți in administrația locală italiană a sosit vremea unei noi provocări. Avem potențial neexploatat încă. Tot ce-am realizat in cei 10 ani in Italia in calitate de consilier local,s-ar putea realiza și in Anglia, sau chiar mai mult. Comunitatea românească are nevoie de reprezentați in administrațiile locale,la firul ierbii. Este primul pas din punct de vedere politic, puntea de legătură intre autorități și cetățenii de origine română. Sistemul electoral din Anglia, la nivel local, este aproape identic cu cel italian, ceea ce poate genera locuri pentru români in consiliile locale. Putem implementa multe proiecte în beneficiul comunității din postura de consilier local. Toată experiența politică acumulată în Italia, o pot folosi cu brio în UK.”

Schimbările pe care le pot aduce legile postBrexit pot afecta viața românilor din Marea Britanie, iar după părerea lui, reprezentativitatea în administrațiile locale ar putea ajuta mult românii din comunitate. ”Este nevoie mai mult decât oricând să protejăm politic comunitatea românească odată cu părăsirea Uniunii Europene a Angliei. Nu știm clar ce noi măsuri vor lua guvernanții din Marea Britanie, referitor la Brexit și de aceea cred cu tărie, calea de urmat este aceasta, să avem reprezentanți români in toate administrațiile locale.”

”Profit de ocazie să le urez succes tuturor candidaților români la alegerile locale din Italia: pe drumul care ei se duc,eu mă întorc. Știu că nu este ușor, dar pot demonstra că suntem o comunitate unită și valoroasă, cu mici excepții.”, a mai adăugat el.

Andi Rădiu

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Șoc la Roma, româncă răpită, violată și torturată de directorul unui post de radio cunoscut

Roma, un boss din Cosa Nostra, deținut la Rebibbia, i-a smuls cu dinții degetul unui gardian și l-a înghițit