in

Convine să cumpărăm casă în Italia, în momentul de faţă? Răspund profesioniștii

Originară din Timişoara, Felicia Rapciuc este de 15 ani în Italia. Acasă a absolvit facultatea de Economie şi a avut o agenţie imobiliară. Lucrează de 7 ani la această societate de intermediere de credite, situată la Roma, în cartierul Borghesiana. “Suntem o structură tânără, dinamică şi ambiţioasă, cu o experienţă de peste 15 ani în domeniu. Societatea la care lucrez este o societate de intermediere financiară italiană care colaborează cu diverse instituţii financiare care operează pe teritoriul Italiei. Eu fiind româncă, ne-am orientat foarte mult şi către comunitatea românească.”

În ultimii ani, Felicia a colaborat constant cu publicația noastră, informațiile despre piața imobiliară din Italia fiind mereu de un real ajutor pentru cei care au decis să cumpere o casă. Iată ultimele informații pe care românca ni le-a dat, într-un mic interviu.

De ce crezi că prețurile imobilelor vor crește în perioada următoare?

«Statisticile ne spun că preţurile la chirii au crescut, în timp ce preţurile de cumpărare/vânzare au scăzut semnificativ. Interesantă contradicţie, nu-i aşa? Părerea mea este că preţurile de vânzare vor mai rămâne la acest nivel pentru o perioadă de 1 an, maxim 2, urmând că încet, încet să crească (statisticile ne spun că această creştere începe să se întrezărească deja). De acum peste 10 ani putem să fim posesorii unui imobil care şi-a mărit considerabil valoarea. Deci deja convine să cumpărăm doar pentru a face o investiţie. Dacă mai luăm în considerare şi faptul că oricum plătim aproximativ aceeaşi sumă de bani pe chirii, nu mai trebuie să vă dau eu răspunsul.»

Cum a evoluat piața imobiliară în ultimii 50 de ani în Italia? Poate fi un punct de referință?

«Foarte interesant de urmărit şi istoria, care a fost evoluţia preţurilor de-a lungul timpului, începând din anii 50. Şi piaţa imobiliară are acelaşi mers ca oricare altă piaţă. Toate au urcuşuri şi coborâşuri. Acum fiind la nivel minim deja de ceva timp, este momentul să înceapă revenirea.»

Dacă ar fi să facem o mică analiză a preţurilor începând din anii 1958 până în 2012, ce am descoperi?

«Putem observa că la început preţurile au avut o creştere constantă pentru o perioadă destul de mare de timp. Observăm 4 vârfuri pozitive între anii 1973/74, între 1981/82, în anul 1992 şi în jurul anului 2007; observăm că perioada de revenire a fost tot timpul mai lungă, anii trecuţi între vârfurile pozitive fiind de 8 ani, 10 ani şi 15 ani. Urmărind aceeaşi logică putem imagina un scenariu în care în jurul anului 2027 (să zicem că vor trece 20 ani de dată asta) va fi următorul vârf pozitiv. Asta înseamnă că aproximativ din această perioadă sau în curând să înceapă creşterea.

O altă concluzie este că investițiile imobiliare pe timp mediu – lung au fost tot timpul avantajoase.»

Ce spun statisticile recente?

«Urmărind comunicatele ISTAT observăm cum în anul 2016 vânzările au crescut cu minim 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015.

Şi statisticile CRIF ne spun că în anul 2016 împrumuturile acordate au crescut cu 10, 20 % faţă de anul 2015, începând o revenire din acest punct de vedere, revenire susţinută şi de dobânzile mici şi de preţurile minime. Tot di statisticile CRIF aflăm că suma medie acordată de către bănci în decembrie 2016 a fost de 125.360 Euro, cu +2,5% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015.

Într-un grafic făcut de CRIF, observăm o creştere lejeră a numărului de împrumuturi acordate începând de la mijlocul anului 2013, după o perioadă negativă.»

Ce ar trebui să mai luăm în considerare în afară de fluctuațiile pieței și evoluția din ultimii ani?

«Trebuie să luăm în considerare şi faptul că dobânzile oferite de bănci sunt foarte mici în acest moment (dobânda fixă de 2,50% este foarte bună). Mulţi cred că în acest moment băncile nu acordă împrumuturi, dar nu este adevărat. Băncile acordă, doar că evaluează mult mai atent criteriile de acordare. De aceea reprezintă un avantaj să facem cerere prin intermediul unei societăţi de intermediere financiară, gen a noastră, având în vedere că noi colaborăm cu mai multe bănci şi cunoaştem foarte bine criteriile de acordare (şi din punct de vedere teoretic, dar şi practic, văzând răspunsurile date clienţilor noştrii) dar şi pentru că vă putem oferi condiţii mai bune, gen dobândă mai mică şi taxe mai mici (practică, asigurare, etc.). Un alt avantaj mare îl mai reprezintă şi faptul că noi vă ajutăm şi cu sfaturi din punct de vedere imobiliar, oferindu-vă asistenţă de la primii paşi (propunerea de cumpărare) până la ultimii, în ziua în care deveniţi proprietar, astfel încât să fiţi voi protejaţi şi să nu riscaţi să pierdeţi nimic.»

Ce sfat ați da românilor din Italia în acest moment?

«Sfatul meu este să facă o investiție de acest gen şi dacă nu au de gând să rămână în Italia pentru totdeauna, rămâne oricum o investiţie importantă, mai ales având în vedere că chirie oricum plătesc cât stau aici.

Înainte de răspunsul definitiv la prima întrebare să facem un exerciţiu, o socoteală: de când suntem în Italia câţi bani am aruncat pe chirie?»

Andi Rădiu


Dacă locuiţi la Roma și împrejurimi sunați pentru mai multe informații:

PS Mutui di Barbara Grieco, via Casilina 1843, 00132, Roma,

Ţel. 06 2070676, cel. 329 5738231

 

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Sindicate din Italia și România, în ajutorul muncitorilor exploatați: acord între Cgil și Frăția

Castagnaro, tragedie într-o familie de români: fetiță de 2 ani, înecată în piscină sub ochii mamei