in

Iulian Manta (Feneal UIL): „Mii de români şi-au pierdut locurile de muncă”

Mii de români şi-au pierdut locurile de muncă în ultimii doi ani în Italia, afirmă Iulian Manta, responsabilul pentru români din cadrul sindicatului Feneal Uil Roma şi Lazio, care reprezintă o parte din muncitorii în construcţii. Iulian Manta îi sfătuieşte pe românii care lucrează în construcţii să evite munca la negru şi să ţină legătura cu sindicatul pentru orice problemă, pentru a preîntâmpina eventuale abuzuri ale patronilor.

Iulian Manta, cum a afectat criza piaţa locurilor de muncă pentru românii care lucrează în construcţii în Italia?
«Criza economică s-a făcut simţită la nivel global, deci şi în Italia. Străinii reprezintă 80 la sută din forţa de muncă în construcţii din regiunea Lazio, dintre aceştia 50 la suta fiind români. Incă nu avem datele pentru anul 2010, însă în perioada 2008-2009 aici au fost circa 10.000 de oameni trecuţi în şomaj. Oricum, ţinând cont că la nivelul economiei italiene, în construcţii, în perioada 2008-2009 au trecut în şomaj aproximativ 300.000 de salariaţi, putem spune că efectele crizei economice au fost puternice pe piata muncii. Poate nu la fel de dramatice ca în alte ţări, Spania de exemplu, dar în mod cert şi în Italia criza a fost puternică.»

La nivelul relaţiei angajat-angajator au apărut schimbări, au fost afectate drepturile muncitorilor?
«Inevitabil. Nu ascund faptul că sunt foarte multe firme care au apelat la Cassa Integrazione, au trecut oameni în şomaj „în acte”, aceştia continuând să lucreze „la negru”. Practic, firma încasa banii muncitorilor. Problema este că aceste fonduri sunt limitate şi când banii se vor termina, nu vor mai fi pentru cei care chiar au nevoie.»

Cum identificati aceste firme?
«Aceste probleme  ne-au fost semnalate de către oamenii noştri din şantiere, membri de sindicat, dar şi muncitori care nu sunt sindicalişti, însă care s-au simţit nedreptăţiţi şi au considerat că este cazul să ne anunţe. O altă problemă cu care ne confruntăm, în ceea ce priveşte relaţia angajat-angajator vizează modul abuziv în care unele firme fac contractele. Concret, când un muncitor încheie un contract de muncă, patronul îl obligă să semneze şi demisia, redactată pe o foaie nedatată. ~n felul acesta, omul nu numai că nu mai are niciun drept în faţa patronatului, dar pierde şi dreptul la şomaj. Există oameni care nu pot primi şomaj din cauza asta. Un alt fenomen pe care l-am observat are legătură cu timpul alocat muncii. Sunt foarte mulţi angajaţi care au contracte part-time, deşi ei lucrează de dimineaţa până seara.»

Ce se întâmplă dacă firma nu a plătit contribuţiile la stat?
«Muncitorul nu beneficiază nici de şomaj, nici de vechimea la pensie. Eu îi sfătuiesc pe oameni să se ducă în fiecare an la INPS să verifice dacă angajatorul le-a plătit dările către stat. Sau, eventual, să vină la noi la sindicat, putem verifica şi noi.»

Există vreun program de reintegrare pentru cei care şi-au pierdut locurile de muncă?
«A fost ceva destul de evaziv, un program UNIMPRESA pentru muncitorii români care vor să se întoarcă acasă şi să lucreze pentru firme italiene din România. Ideea nu a fost rea, însă programul nu a fost suficient de bine organizat încât să aibă efecte pozitive.»

Salariile au scăzut din cauza crizei?
«N-au scăzut, din contra, noul contract naţional pe ramură prevede o creştere a retribuţiei cu 20-30 de cenţi la oră.»

Aţi avut cazuri de muncitori care nu şi-au primit salariile?
«Sigur, au fost cazuri. Acum avem multe probleme cu firme care plătesc muncitorii cu întârziere. Sunt foarte mulţi români care au familii acasă, au rate la bancă şi nu le pot plăti la timp pentru că angajatorul nu îi plăteşte  la timp.»

Ce poate face un muncitor dacă patronul nu îl plăteşte?
«Dacă apare o întârziere de două săptămâni, trebuie să vină la noi, la sindicat. In momentul acela, intervenim noi. Mecanismul diferă de la caz la caz şi poate ajunge la acţiuni în justiţie. Insă eu recomand tuturor lucrătorilor din construcţii să ţină legătura cu sindicatul şi pentru a preveni probleme de genul acesta.»

Ce  drepturi au românii care lucrează în Italia, dar care au familiile în România?
«In primul rând, au dreptul la alocaţie în ţara în care lucrează, drept intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2007, de când am intrat în Uniunea Europeană. ~n Italia se ia în calcul baza venitului: cu cât venitul este mai mic, cu atât alocaţia este mai mare. De exemplu, o familie de 3 persoane cu un venit mai mic de 12.500 de euro pe an are dreptul la o alocaţie de 137,5 euro pe lună. Alocaţia se poate lua şi retroactiv, calculată de la 1 ianuarie 2007, însă doar dacă solicitantul a lucrat în regulă. Trebuie precizat că muncitorul beneficiază de alocaţie şi dacă este în şomaj.»

Daniel Neamu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

Ramona Bădescu despre rugul de la Acquasanta: “Responsabilitatea societăţii”

VIDEO/ Incendiul de la Roma- Alemanno: Zi de doliu