in

Jumătate dintre bărbații italieni ar lucra ca îngrijitori de bătrâni. Dispar ”badantele” române și filipineze?

Adio ideii preconcepute potrivit căreia îngrijitorii trebuie să fie neapărat români sau filipinezi, și femei. Criza economică determină tot mai mulți italieni să accepte o muncă care, până nu demult, era respinsă de aceștia. Dintr-un studiu realizat de Asociația Donne & Qualità della vita, a psihologului Serenella Salomoni, pe un eșantion de 1.000 de șomeri italieni, cu vârsta cuprinsă între 18 și 57 de ani, rezultă că 1 italian din 2 este gata să întreprindă o carieră în asistența familială.

70% dintre intervievați declară că se simt gata să-și ia îndatorirea de a îngriji o altă persoană. 66% ar face această muncă chiar și cu program prelungit, numai să lucreze. Însă data cea mai răsunătoare este că 37% dintre participanții la studiu au diplomă de licență și că nu dau înapoi în fața acestui nou tip de experiență de muncă. Unii dintre aceștia, 33% dintre cazuri, se pun la dispoziție și pe timpul orarului nocturn, cuprins între 21 și 8. 23% și-ar sacrifica și sfârșitul de săptămână, numai să lucreze.

Dar care sunt motivațiile care îi determină să facă această alegere? În primul rând necesitățile economice, pentru 77%. Retribuția medie a unui îngrijitor pentru nouă ore pe zi, șase zile din șapte, oscilează între 800 și 1.000 de euro pe lună. O minoritate, în schimb, ar face această muncă pentru ”a avea o experiență nouă” (22%), în timp ce 10% ”pentru a ieși din rutină”. 22% nu-și ascund propriile obiective pe termen lung, adică să obțină și o mică parte din moștenire.

Analizând datele, Donne & Qualità della vita relevă că 15 intervievați din 100 sunt convinși că, odată cu îmbătrânirea progresivă a populației, din această meserie s-ar putea face o profesie. Teorie confirmată și de ultimul raport al Eurostat privind bătrânii din Uniunea Europeană, potrivit căruia în Italia se trăiește cel mai mult: această țară deține procentul cel mai înalt de persoane peste 80 de ani, circa 4 milioane de persoane. Și ce determină alegerea unui îngrijitor italian în fața unuia străin? Dintre motive, ies în evidență: un nivel de cultură mai mare (33%), capacitate mai mare de întreținere a bătrânului (25%), o mai bună cunoaștere a orașului de rezidență și a Italiei în caz de deplasări (13%), diferențe culturale mult mai reduse (34%), o mai mare competență în a ține companie (17%).

Un alt aspect ce nu trebuie subevaluat este că nu toți străinii au permis de conducere, în timp ce rar se întâmplă ca un italian să nu aibă. O curiozitate: potrivit studiului, italienii sunt și mai informați privind programele TV care se difuzează și privind noutățile. În acest sens, studiul a identificat 5 îngrijitori ”de televiziune” care țin cea mai bună companie bătrânilor. Primii sunt Gerardo Greco (34%) și Massimo Giletti (22%), prezentatori considerați serioși, documentați și de încredere. Pe locul al treilea inoxidabilul Gerry Scotti (18%), pe patru Amadeus, entertainer calm și jovial (13%) și pe cinci nepieritorul Pippo Baudo, prezentator al Domenica In cu 10% dintre preferințe.

CITEȘTE ȘI:

Italia, molestarea sexuală a îngrijitoarei de către bătrânul asistat. Avocatul răspunde

Italia, administratorul de sprijin contra îngrijitoarei: cine câştigă? Avocatul răspunde

Italia, violenţa asupra femeilor, se acordă concediu pentru victime. Excluse menajerele şi îngrijitoarele

Lucrez ca îngrijitoare, dacă mă îmbolnăvesc, am dreptul de a-mi păstra locul de muncă?

Nou contract pentru menajere, îngrijitoare și bone în vigoare de la 1 iulie

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

A jucat fotbal în Liga I, acum trudește pe șantier în străinătate: ”Ești mort dacă nu ai bani în România”

Cum atrage Italia infractorii români: pentru un jaf în locuință în România riști 30 de ani de temniță grea, în Italia 12 luni