in

«Mii de români au fugit din Milano și vor ajunge în România. Sunt îngrozită», mărturii despre situația dramatică din nordul Italiei. VIDEO

De duminică, Lombardia și 14 provincii din alte regiuni sunt în carantină. Nu mai intră și nu mai iese nimeni, decât pentru motive urgente, care nu suferă amânare, a decis guvernul italian.

Carantina afectează sute de mii de români din aceste zone. Mulți dintre ei au plecat înainte de intrarea în vigoare a carantinei, plecare pe care o româncă a descris-o ca pe o „fugă”.

Mara Coman a scris pe Facebook:

 ”Sunt îngrozită.

M-a sunat acum o prietenă care e în Milano să-mi spună cum un sfert din românii care stăteau în blocul ei au fugit aseară – pentru că știau că, de azi dimineață, toată Lombardia va fi în carantină.

M-a sunat să mă roage să scriu despre asta și să fac și eu un apel prin care să le amintesc românilor plecați că, prin fuga lor, nu fac altceva decât să răspândească virusul.

Mi-a povestit cum, noaptea trecută, a fost trezită de valize trântite pe scări. Românii din Lombardia au plecat cu mașinile sau cu trenul acolo unde au văzut cu ochii. Au umplut trenurile noaptea trecută, fără să se gândească vreo secundă că i-ar putea îmbolnăvi pe toți ceilalți. Unii s-a dus la Roma, PENTRU CA DE ACOLO SĂ IA AVIONUL ȘI SĂ VINĂ ÎN ROMÂNIA FĂRĂ SĂ FIE OBLIGAȚI SĂ STEA ÎN CARANTINĂ.

Au fugit spre locuri în care e mai cald: în Sardinia, în Palma, în Malta.

Au fugit peste tot.

Prietena mea m-a rugat să scriu ce se întâmplă și asta fac, pentru că sunt îngrozită. Îmi spunea să îi rog, la rândul meu, pe cei aflați în zonele cu risc să nu plece, ca să nu răspândească virusul. Altfel, nebunia nu se va mai opri. Știm cu toții cum e sistemul medical din România. Și unii își vor spune că nu e așa grav, că mor doar bătrânii.

Oameni buni, BĂTRÂNII ACEIA VOR FI PĂRINȚII NOȘTRI.”, a scris Mara Coman.

URMĂRIȚI MAI JOS IMAGINI DIN GARA CENTRALĂ DIN MILANO DE SÂMBĂTĂ SEARA. ESTE VORBA, IN PRINCIPAL, DE ITALIENI CARE SE INTORC IN SUDUL ȚĂRII.

Aglomerație sâmbătă noapte la Gara Centrală din Milano
https://www.facebook.com/leiene/videos/819495618477760/

Trenuri ticsite la gară

Prietena Marei Coman, pe nume Daciana Rudan, stabilită la Milano, a povestit pentru Libertatea panica declanșată în oraș de măsura privind carantina.

Daciana Rudan a fost trezită în toiul nopții, sâmbătă seara, de zgomotul valizelor pe pardoseală. Nu înțelegea la început ce se întâmplă. Și-a dat repede seama că vecinii ei își pregătesc bagajele să fugă de carantină.

 “Era un mix, nu știu câți erau români, câți italieni. Dimineață m-am uitat la mașini. Cel puțin dintr-un bloc de 80 de familii, 15 au plecat cu siguranță. Statistic vorbind, fiind 177.000 de români în Lombardia înregistrați legal, dacă facem un calcul procentual, poți să realizezi câți din cei care fug din calea izolării sunt români.

Și dacă italienii se duc la rudele lor în sud, din necunoștință de cauză, românii unde se duc? Se duc în alte orașe ca să poată lua avioane să se întoarcă fiecare în România”, spune Daciana Rudan.

Sâmbătă noaptea, oamenii au alergat efectiv prin Gara Centrală din Milano să urce în trenurile ticsite. Forțe de ordine au început să se așeze în ușile acestora ca să oprească aglomerarea.

“Vreau să fac un apel la bun-simț pentru românii din diaspora care poate sunt prinși de frică și de psihoza carantinei. Carantină nu înseamnă nici un sacrificiu extraordinar, faptul că nu mai ieși seara în oraș, gătești acasă și nu te mai plimbi pe la mare și pe la munte nu mi se pare un așa mare sacrificiu.

Sunt o persoană care iese, activă social și am și eu copil care merge la grădiniță și nu mi se pare un sacrificiu.

Un apel la calm pentru a opri acești oameni care încearcă să scape de carantină, poate că vor fi și oameni din România care se vor trezi și le vor spune prietenilor și rudelor să stea în Italia până se liniștesc lucrurile”, mai spune românca.

Situație fără precedent

Gabriela Colceru, o româncă stabilită în Arese, lângă Milano, pe care a prins-o carantina în Como, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că se teme că nu o să mai aibă cu ce să se întoarcă acasă.

“Situaţia e dramatică în Lombardia, toate trenurile au fost luate cu asalt de către persoanele care au hotărât că se vor întoarce în locurile de origine, de frică că vor sta închişi în casă şi că nu vor avea acces să se ducă la muncă. Au hotărât toţi să ia trenul azi -noapte şi să se întoarcă în zone de origine. Din păcate, noi ne aflăm într-o situaţie fără precedent pentru că nu ştim nici măcar ce se întâmplă. Primarii din localitatea unde noi locuim, care se află tot în provincia Lombardia, ne sfătuiesc să mergem cât mai repede acasă pentru că vor fi puse filtre între oraşe, Poliţia nu va lăsa pe nimeni să intre şi să iasă fără un motiv bine justificat”, a declarat Gabriela Colceru.

Românca a mai povestit că oamenii sunt sfătuiţi să nu meargă la spitale.

“Suntem sfătuiţi să nu mergem la spitale, dacă avem probleme, urgenţele vor fi gestionate doar de ambulanţe”, a completat Gabriela Colceru.

Premierul italian, Giuseppe Conte, a anunţat sâmbătă noaptea că se impune carantină pentru tot nordul Italiei.Astfel, cel puţin 16 milioane de persoane sunt acum blocate în regiunea Lombardia

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

România a suspendat toate zborurile din şi către Italia. Anunțul ministrului de Interne

Alertă de coronavirus la Guvern. O persoană infectată ar fi intrat în contact cu personalul de la Palatul Victoria