in

Monica Mitrică, în cursa electorală la Fiumicino: «Comunitatea trebuie să fie mai activă, fără voce nu vom fi auziți niciodată»

Monica Mitrica, 38 ani, originară din Bucureşti (România), dublă cetăţenie română/italiană, absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Petrol şi Gaze, locuieşte în oraşul Fiumicino (Italia) din anul 2002. A obţinut un Master în Ştiinţe Politice la Facultatea de Ştiinţe Politice în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi a devenit interesată de mediul politic. Acest interes s-a concretizat prin intrarea în competiția electorală. Acum candidează penntru a doua oară la alegerile locale ale Primăriei din Fiumicino, pentru un loc de consilier.

În prezent este traducător autorizat, înscris la Tribunalul din Civitavecchia din anul 2010 şi liber profesionistă în cadrul unui birou de contabilitate, iar în paralel este Expert delegat pe Italia în cadrul proiectului Smart-Up Diaspora promovat de către PJIMM Iaşi – proiect destinat românilor din diaspora pentru obţinerea de fonduri nerambursabile pentru cei care doresc să îşi deschidă o afacere în România.

În anul 2008 i s-a oferit oportunitate de a efectua un stagiu de practică în cadrul Ambasadei României la Roma, iar în 2010 şi-a încheiat masterul ca stagiar la Parlamentul Italiei (Camera Deputaţilor – Grupul Parlamentar al Partidului Democratic) – aceasta fiind prima interacţiune cu mediul politic italian.

Care este istoria acestei candidaturi? De ce alături de PD?

«Contactul cu spaţiul politic mi-a deschis curiozitatea de a descoperi ce se afla în spatele sistemului politic italian privind modul lor de organizare, istoria şi civilizaţia şi, mai ales, cum poate interacţiona un cetăţean străin cu acest sistem.

Nu am căutat un partid, ci persoane care doresc să ajute comunitatea de români.»

Ce prevede programul partidului la Fiumicino pentru străini, pentru români în particular?

«Linia Partidului este aceeaşi cu cea la nivel regional şi anume, în special pentru străini, se pune accent pe integrare activă, favorizează prezenţa unor locuri reale de intermediere culturală şi aici vorbim despre muncă, şcoală, sănătate, etc., precum şi eliminarea oricărei forme de rasism şi discriminare.»

Câţi români sunt la Fiumicino și ce probleme mai importante le-ar putea rezolva primăria?

«Comunitatea de Români din Fiumicino numără aproximativ 5.500 de cetăţeni şi cred că imaginea comunităţii poate fi îmbunătăţită printr-o integrare activă. În acest sens, Primăria, prin acţiunile sale, poate iniţia politici sociale care să corespundă necesitaţilor străinilor, acordarea de mai mult spaţiu şi resurse asociaţiilor prin implementarea de proiecte interculturale.»

Mai sunt candidați români? Ai în vedere obținerea voturilor numai de la români sau și de la italieni?

«Desigur şi mă bucur pentru acei români care locuiesc în acest oraş şi care au avut curajul de a candida.

Pentru a ajunge consilier local pe lista unui partid va fi nevoie de foarte multe voturi, de aceea am ales să fac echipă cu Fabio Zorzi, un tânăr antreprenor italian cu o ambiţie ieşită din comun, iar împreună avem dorinţa de a obţine voturi atât din partea românilor, cât şi a italienilor, pentru a deveni consilieri comunali.»

Au fost de-a lungul timpului mulți candidați români care au avut rezultate dezamăgitoare la alegerile locale, au fost chiar candidați cu zero voturi. Câte voturi estimezi că vei aduce partidului și cum îți faci campanie electorală?

«Din păcate aşa este, au fost candidaţi care au obţinut puţine voturi, ceea ce înseamnă un semnal de alarmă, deoarece fără implicare, nu avem o voce care poate da valoare comunităţii, iar fără voce nu vom fi auziţi niciodată. Comunitatea de români trebuie să fie din ce în ce mai activă în demersul civic, dar şi în cel politic. Eu sunt optimistă şi am încredere în prietenii vechi şi noi, deoarece doar împreună putem face lucruri frumoase şi vom putea avea un consilier de origine română în cadrul Primăriei din Fiumicino.

Am ales ca pe buletinul de vot să poată fie scris direct numele, deoarece este foarte uşor de reţinut şi în acest fel alegătorii pot scrie numele “MONICA” şi bifa cu un “X” sigla partidului PD şi automat Primarul Montino. Considerând că la alegerile trecute am obţinut circa 100 de voturi, sper că la aceste alegeri acestea se vor dubla.»

Ce părere ai despre noul guvern M5S – Lega?

«Le doresc succes şi să vedem rezultatele.»

De care partid românesc te simți mai apropiată?

«Nu militez pentru nici un partid din România.»

Ce crezi că ar trebui să se schimbe în România pentru că oamenii să nu mai emigreze în masă?

«Cred că trebuie schimbată în primul rând mentalitatea şi în acelaşi timp eliminată corupţia. Fuga “creierelor” poate fi doar un minus pentru România.»

Ai intenția de a te mai întoarce în România, pentru a locui acolo definitiv?

«Spre norocul meu sunt o fire care se adaptează uşor la schimbările cotidiene şi dacă într-o zi viaţa mă va readuce în ţară, pot spune că sunt norocoasă, deoarece România este o ţară frumoasă şi bogată cu oameni frumoşi, iar rădăcinile nu se uită niciodată.»

Sorin Cehan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Tânăr român accidentat grav la muncă la o firmă siderurgică din Brescia

Europarlamentarul care i-a luat locul Vioricăi Dăncilă, în apărarea femeilor din Italia: ”Lucrează în condiții improprii”