in

Povestea unei călătorii. Trei într-o motocicletă cu ataş: ”Să îi arătăm lumea băiatului nostru de 4 ani”

„Am vrut să îi arătăm lumea băiatului noastru de 4 ani, aşa că am pornit într-o călătorie cu motocicleta prin Europa de 28.000 km.” Aşa începe povestea lui Mihai Barbu, care a ajuns faimoasa deja pe boredpanda, cu peste 224k vizualizări.

În vara lui 2015, Mihai alături de iubita lui, Oana şi băiatul lor, Vladimir, au pornit patru luni prin Europa.

Au trecut prin 41 de ţări şi au mers 28.000 km. „Am luat motocicleta ca să mergem cu ea, să stăm cât mai puțin acasă. Am zis să facem o tură de încălzire, să vedem cum ne înțelegem și dacă ne place. Și tura de încălzire era o plimbare prin Europa. Ce să zic, numai de încălzire n-a fost, că a ieșit ditamai tura, dar, când am plecat de-acasă, nu pot să zic că aveam în plan așa ceva”, povestește Mihai.

Definiţia pentru a trăi

Mihai Barbu vorbește cu pasiune despre „călătoreala” de patru luni. Una dintre dorințele sale a fost tocmai aceasta, ca Vladimir să poată vedea lumea altfel decât prin ochii unui ghid turistic. „Cea mai mare bucurie a lui este că a stat cu părinții lui 4 luni, 24 de ore din 24, chestie pe care, din păcate, majoritatea copiilor nu o au. Să stea cât mai mult cu părinții lor. Cred că, pentru un copil, ăsta e cel mai important lucru din lume”.

Tipul ăsta de „călătoreală”, cum îi spune Mihai Barbu, cu dormit în cort și mâncare gătită lângă, la butelie, e ceva ce poate să facă toată lumea, dar nu e pentru oricine. Trebuie să treci un test: „Dacă ești pregătit să deschizi cutia în care sunt haine și să nu te ia prin surprindere faptul că pute… într-una din zile sau în mai multe din zile, e pentru tine. Dar dacă te deranjează tare acest lucru, nu e pentru tine, și se poate călători și altfel”.

Oana, Vladimir și Mihai au cheltuit, în medie, 2.000 de euro pe lună, dar se putea și mai puțin, dacă ar fi apelat mai rar la feriboturi. Au străbătut 41 de țări, dar și mai important e că Vladimir a văzut reni, cămile și maimuțe. Ba chiar și pe Moș Crăciun.

În Maroc au dormit sub cerul liber, pe acoperișul unui hotel. Forfota orașului se împletea cu puzderia de stele. A fost frumos, dar și mai frumos a fost în Norvegia, unde, pe niște insule, ar fi Paradisul pe pământ. „Te dor ochii de cât e de frumos. Și acest frumos te umple”, rememorează Mihai Barbu.

Reîntoarcerea la realităţile României

Ajuns acasă, el a avut din nou „revelația” încrâncenării din România: „Pot să-ți spun o chestie cu mâna pe inimă: când am intrat în București, niște prieteni ne așteptau la un bar, și-am zis că trecem să bem o cafea înainte să ajungem acasă. Și, de la indicatorul cu intrarea în București până în barul ăsta, care e în centru, am făcut 45 de minute. Asta nu e o problemă, dar ideea e că în 45 de minute am văzut niște lucruri, în trafic, pe care nu le văzusem în 4 luni de zile cât am umblat. Și nu mă refer la trafic, la felul în care se conduce… Mă refer doar la încrâncenarea și ura pe care le-am văzut în 45 de minute. Pe cuvântul meu de onoare dacă am văzut așa ceva în 4 luni de zile plecat în toată Europa. Eu cred că asta e revelația, între mari ghilimele, cu care m-am întors: că trebuie plecat de aici. Undeva. Cumva.”

• Mihai Barbu este fotograf și este fiul caricaturistului Ion Barbu. A fost angajat al cotidienelor „România Liberă” și „Evenimentul zilei”, dar și al agenției de presă Reuters. În 2009 a călătorit, tot pe motocicletă, până în Mongolia și înapoi: 26.000 de kilometri și 13 țări. Povestea acelei călătorii se găsește în volumul „Vând kilometri”, apărut la editura Art și aflat deja la a cincea ediție.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Milano, povestea dramatică a unei românce: după un accident, a rămas paralizată, acum poate merge cu ajutorul unui robot

Un milion de bancnote false confiscate, 13 persoane arestate: napolitanii tipăreau bani falși la Oradea