in

Români sinistrați după ultimul cutremur din Italia. «Ne-am gândit în primul rând la copii»

Zeci de mii de persoane au fost nevoite în ultimele zile să își părăsească locuințele afectate de cutremurul de duminică, 30 octombrie, de magnitudine 6,5 pe scara Richer. Printre ei și mulți români, nevoiți să plece din casele unde locuiau, declarate nelocuibile, mulți dintre ei cu copii mici. Majoritatea activităților economice au fost oprite, iar asta a însemnat pentru mulți dintre conaționalii noștri pierderea locului de muncă.

Mulți oameni au decis să rămână în apropierea locuințelor, în corturile sau containerele amenajate de Protecția Civilă italiană, dar majoritatea au ales să se mute în hotelurile și campingurile puse la dispoziție de statul italian. Toți cei care au acceptat să plece din localitățile unde casele au fost declarate nelocuibile și-au luat strictul necesar sau, în unele cazuri, doar cu ce aveau pe ei.

La Porto Sant’Elpidio, localitate aflată la circa 50 de Ancona, în campingul La Risacca, am întâlnit o familie de români. Au acceptat să ne povestească despre situația lor de după cutremurele de zilele trecute. Familia Ungureanu locuia la Pieve Torina, o comună cu circa 1500 de locuitori, din care 100 români rezidenți, învecinată cu alte localități afectate serios de seismul de duminică: Fiordimonte, Monte Cavallo, Muccia, Pievebovigliana, Serravalle di Chienti, Ussita, Visso.

fam. Ungureanu în noua locuință

Marius Constantin Ungureanu are 38 de ani, este originar din Piatra Neamț, și muncește în Italia din anul 2000. Și-a cunoscut soția, Ana Ramona Ungureanu, 34 de ani, tot în Italia și au împreună trei fetițe: Maria, Ecaterina și Ioana, de 7, 5 și 2 ani. S-au mutat în noua locuință de o săptămână, de când au avut loc câteva mișcări tectonice care au creat daune mari locuinței lor vechi. Blocul în care locuiau a rămas în picioare, „fiind o construcție mai nouă, făcută mai după normele antiseismice”, ne-a spus Marius, dar care s-a crăpat în multe locuri și a fost declarată nelocuibilă, cu risc să se dărâme la cea mai mică mișcare.

Cutremurul de duminică, cel de 6,5 i-a găsit în camping. ”Aici, că suntem într-o locuință sigură, departe de zonele ”roșii” și am simțit din plin cutremurul, nici nu vreau să îmi închipui ce a fost la noi în localitate”, spunea Marius.

Vecinii lor, italieni, au ales să își improvizeze locuințe temporare în jurul casei. Au amenajat o remorcă de camion sau corturi, dar familia Ungureanu a preferat să plece și să locuiască în camping. Gândul lor a fost în primul rând la cele trei fetițe. ”Primul gând a fost la copii, la ei ne-am gândit imediat după ce am realizat că trebuie să ne părăsim locuința, pentru că a devenit periculoasă. Copiii suferă extrem de mult în asemenea momente, sunt speriați, îi iei din mediul lor, de la cămin sau de la școală, din camerele lor, de lângă prietenii de joacă. Noi le-am spus că ne mutăm într-un loc unde nu sunt cutremure, unde pământul nu se mișcă”, a povestit Ana.

Maria și Ecaterina sunt mai liniștite 

”Sunt foarte încântat că am ales soluția asta. Aici, în acest camping, s-au mutat multe familii din Pieve Torina, vecini, colegi de muncă, amici. Sunt împreună cu familiile lor, cu copiii. S-a reunit comunitatea și aici nu mă refer la români, ci în general la oamenii din comuna noastră. Fetițele noastre și-au regăsit prietenii, se joacă împreună, și impactul psihologic e diferit. Dacă am fi rămas acolo, copiii cel puțin ar fi fost agitați și speriați după experiențele prin care au trecut.” a completat Marius.

Condițiile din camping sunt foarte bune. Sinistraților li s-au pus la dispoziție case dotate cu toate facilitățile. Familia Ungureanu locuiește într-un bungalow care are 6 paturi, cu ei locuind și un nepot în vârstă de 12 ani. ”Tatăl băiatului a murit, de o boală urâtă, aici, în Italia. Acum stă cu noi, are nevoie de familie”. În afara celor două dormitoare, locuința are o bucătărie și două băi. E curată, are tot mobilierul necesar, inclusiv televizor și mașină de spălat. Mica bucătărie are un aragaz și o chiuvetă, se poate găti, dar deocamdată nu au nevoie. Toți cei care au fost cazați aici primesc mâncare gătită, gratuit. ”Avem trei mese pe zi, mâncarea e foarte bună, înclusiv apă, dulciuri pentru copii. Nu putem să ne plângem de condițiile pe care ni le-au pus la dispoziție autoritățile”, ne-a spus Marius.

Românul a acceptat să mergem în zonele afectate, în localitatea unde trăia și muncea, apoi în alte orășele unde sunt români care au fost nevoiți să își părăsească locuința sau locul de muncă. Ne-am îndreptat către Pieve Torino, Muccia, Visso, Ussita și Camerino. Patru localități în care mii de clădiri au fost declarate nelocuibile iar rezidenților li s-a interzis accesul.

casa unde locuia fam. Ungureanu

”În țară e mai rău”

Pe drumul spre localitățile afectate de cutremul, Marius a povestit despre perioada sa în România. În urmă cu șase ani, a decis împreună cu soția să se reîntoarcă în patrie. ”Soția mea a terminat facultatea de litere, ne gândeam că poate să predea la vreo școală. A rămas însărcinată cu cea de-a doua fetiță și am renunțat pentru o perioadă la această idee. Eu m-am apucat de construcții, pe cont propriu, angajasem oameni, dar este imposibil să faci așa ceva în România. Seara, cada devenise patul meu, atât de obosit ajungeam, adormeam în baie. Munceam toată ziua și abia reușeam să îmi plătesc oamenii. Toate economiile din Italia s-au dus pe apa sâmbetei. Motivele sunt multe, ar fi multe de povestit. Dela autorități și până la oamenii pe care îi angajezi…dar mai ales mentalitatea, aia trebuie schimbată în România”.

”Nici după cutremurele astea nu plecați în țară?”, l-am întrebat…”Nici nu vrem să ne gândim, am încercat și era să o luăm razna…bătaie de joc…taxe absurde…stăm aici, pentru că vrem să dăm un viitor copiilor…vom trece de perioada asta…oricum nu e mai rău ca după experiența din România”.

Andi Rădiu
[email protected]


Citiți și:

Jurnal de cutremur. «Pentru mulţi ani centrul Italiei n-o să fie acelaşi»

Ambasada României în Italia: «Dacă vă aflați în dificultate, apelați la NUMERELE DE URGENȚĂ ale misiunilor diplomatice»

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Schelete și capre în dulapul candidatului lui Băsescu în Diaspora

Moldoveanca Alina Chirciu, desemnată Miss Perfect Body la Miss International 2016