in

Stefan Stănăşel, preşedintele CNRI: „Cu şase reprezentanţi în fiecare regiune, pornim bătălia”

Coordonamentul Naţional al Românilor din Italia (CNRI) este o organizaţie non guvernamentală înfiinţată anul trecut, în regiunea Toscana, dar cu reprezentanţi pe tot teritoriul Italiei. Preşedintele CNRI este Ştefan Stănăşel, întreprinzător din Prato. Primul Congres al CNRI va fi în luna octombrie, dată la care se va stabili conducerea şi reprezentanţii regionali.

„Coordonamentul Naţional al Românilor din Italia este deja o soluţie funcţională pentru românii din Peninsulă”, ne-a declarat Ştefan Stănăşel.

„Am pornit încet, dar după mai bine de un an avem contacte solide pe tot teritoriul Italiei. Progresele pe care le-am făcut în ultima perioadă mă fac să cred că organizaţia devine o soluţie în faţa problemelor din comunitate.”

Ideea de la care a plecat Stănăşel când a înfiinţat CNRI a fost aceea de a crea o structură care să dea naştere la o cooperare permanentă între asociaţiile româneşti din Peninsulă.

„Nu se va face politică în cadrul CNRI”

„Fiecare asociaţie este independentă, decide ceea ce are de făcut, iar CNRI intervine când acestea au nevoie de ajutor. Aici mă refer la manifestările culturale şi la acţiunile de amploare pe care le desfăşoară.

Membrii activi ai CNRI pot fi din rândul asociaţiilor, dar nu se vor limita doar la activitatea din cadrul lor, ci vor încerca să găsească căi de cooperare şi cu alte formaţiuni româneţi din zonă.”

„Nu se va face politică în cadrul CNRI”, a ţinut să precizeze Stănăşel. „Adaug însă că în cazul în care o asociaţie vrea să promoveze un român în lupta pentru obţinerea unui post de consilier, atunci suntem primii în a-i da o mână de ajutor.

Aş dori să se înţeleagă foarte bine această chestiune. Nu respingem politica de la masa de discuţii, dar nu vom deveni înregimentaţi. Până la urmă, fiecare dintre noi poate avea o simpatie politică, dar organizaţia nu va deveni mijloc de propagandă pentru cineva”, a adăugat el.

Stefan Stănăşel recunoaşte că în rândul celor activi sunt membri ai unor partide politice, dar garantează că CNRI nu face politica nimănui.

„Între cele 65 de persoane active ale organizaţiei sunt activişti din PSD, PDL şi PP-DD. Nu mă ascund să spun că şi eu am fost membru în biroul de conducere al PDL Italia. Garantez însă, că nu se va face politica niciunui partid, doar politica românului din Italia.”

Schema de funcţionare

Stănăşel ne-a precizat că organizaţia sa are reprezentanţi în toate regiunile dar „schema de funcţionare” nu a fost completată nicăieri. Încă mai e nevoie de oameni.

„În prezent suntem 65 de persoane, membri activi, din diferite regiuni. Am început organizarea unor activităţi, dar scopul este acela de a avea un minim de 6 reprezentanţi în fiecare regiune cu care să pornim „bătălia”.

Va fi un reprezentant regional şi 5-6 provinciali. Încă nu am completat această schemă în nicio regiune, dar dorim ca până în octombrie, la congresul coordonamentului, să fim în formulă completă.

Asta ar însemna un congres cu 150 de persoane, din toată Italia. Dacă vom realiza asta, va fi ceva unic.”

Activitatea CNRI din ultima perioadă s-a concretizat prin întâlniri cu asociaţii din Toscana şi Lazio, precum şi întâlniri cu autorităţile locale italiene.

„Am pornit de cateva săptămâni o campanie de informare şi de întâlniri cu asociaţiile româneşti, precum şi cu membrii activi, care ne-au organizat întâlniri cu politicieni italieni din cadrul administraţiilor locale.

Astfel, am discutat cu românii din Arezzo la înfiinţarea unei asociaţii culturale şi le-am împărtăşit din experienţa noastră.

Am pus la punct nişte proiecte comune care ne va da şi nouă satisfacţia că am dat o mână de ajutor şi lor că vor reuşi ceea ce şi-au propus.”

Modelul Ferentino

În localitatea Ferentino, din provincia Frosinone, Lazio, reprezentanţi ai CNRI au fost primiţi de către autorităţile locale, putând interveni în cadrul dicuţiilor din cadrul consiliului. Acest eveniment a fost menţionat şi în presa locală.

„Ce s-a întâmplat la Ferentino e un exemplu despre cum am dori să funcţioneze coordonamentul nostru pe viitor. Adică întâlniri şi discuţii cu autotiăţile italiene, prezentarea problemelor românilor şi începerea de proiecte comune.

Ideea a plăcut şi italienilor. Presa locală a fost prezentă şi a consemnat întâlnirea. Pentru cei care doresc pe viitor să candideze pentru un loc în consiliu, asemenea întâlniri pot da naştere la avantaje pe viitor.”

Unul dintre momentele cele mai emoţionante pentru Stănăşel a fost întâlnirea cu medicul Gabriele Neroni (foto), directorul spitalului din Alatri, o localitate apropiată de Ferentino, în provincia Frosinone.

„Doctorul Neroni m-a învitat spunându-mi că doreşte să înfiinţeze o asociaţie pentru promovarea culturii româneşti.

E un îndrăgostit de cultura românească şi am fost onorat că a apelat la mine. Sincer a fost un moment deosebit, pentru că medicul italian a dovedit că are cunoştinţe bogate despre istoria şi cultura noastră.

E hotărât să organizeze spectacole de teatru, muzică, expoziţii.”

Ultimul proiect pe care CNRI l-a realizat a fost introducerea unei emisiuni în limba română în cadrul unui post tv italian.

„E un proiect pe care mi l-am dorit de mult. În fiecare zi de vineri, comunitatea românească va avea parte de o emisiune în limba română la Toscana TV. Se va numi «Italia-România, senza frontiere».”

A.R.

Contacte CNRI:
Ştefan Stănăşel
tel. 3487880736
[email protected]
Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Concluzie tristă: Cuvântul „român” a ajuns sinonim cu „şmecher”, „hoţ” sau „violator”

Cum au sărbătorit românii Învierea Domnului