in

Supraviețuirea românilor în Italia: Muncă grea pentru bani puțini

În căutarea unei vieți mai bune, mulți români au ales să-și încerce norocul peste hotare. Italia, cu promisiunea unui salariu mai mare, a devenit una dintre destinațiile preferate. Cu toate acestea, realitatea pentru mulți dintre acești emigranți este departe de visul european, iar munca grea pentru bani puțini este un adevăr crunt pentru mulți dintre ei.

Din ce în ce mai multe afaceri ale imigranților în Italia: numai românii au deschis 53.000 de firme

Angajată ca vânzătoare într-o parfumerie la Roma: „450 de euro pe lună normă întreagă. Am renunțat”

Un exemplu elocvent este Olga Panait, o româncă care muncește de 7 ani în Lavello, un mic oraș din Basilicata. Olga este chelneriță într-un hotel și, cu un salariu lunar de doar 800 de euro, se confruntă cu o luptă zilnică pentru a asigura un trai decent, atât pentru ea, cât și pentru familia sa din România.

Cu o chirie de 200 de euro pe lună și costurile de trai în continuă creștere, banii câștigați de Olga nu sunt suficienți nici măcar pentru necesitățile de bază. Astfel, ea se vede nevoită să-și găsească un al doilea job, lucrând suplimentar în domeniul curățeniei. Pleacă de acasă la 5:30 dimineața și se întoarce seara, la 8, începând un nou ciclu de muncă grea în ziua următoare.

Cât de greu este în Italia să găsești un loc de muncă după vârsta de 50 de ani: „Nu găsesc nimic nicăieri”

Salariul unei manajere în Italia

„E nevoie de bani”

„Locuiesc aici de peste 7 ani. În România, acasă, am un copil care merge la facultate, e nevoie de bani pentru chirie, că e într-un oraș străin, e nevoie de bani pentru mâncare, pentru materiale necesare la facultate. De asemenea, e nevoie de bani pentru nevoile de acasă. Aici sunt ospătăriță, lucrez într-un hotel și muncesc de la 6 dimineața la 2 după amiaza. Câștig 800 de euro și mai plătesc și chirie de 200 de euro. Mai trebuie să și mănânc, să trimit și copilului, dar și acasă”, a declarat Olga Panait pentru Click!

„Pe lângă asta, mi-am luat ore suplimentare de curățenie, pentru a mai câștiga un leu în plus. Practic, plec de acasă la 5 jumate și mai ajung seara, la 8, iar a doua zi o luăm de la capăt. Este greu, dar nu avem ce face. Nu ne ajung banii nici să mâncăm, dar facem totul pentru copiii noștri, ca să aibă un trai mai bun. Aici, salariile nu depășesc 1.000 de euro, asta dacă ai noroc și alegi să fii barman și să lucrezi nopțile”, a mai spus femeia.

Studentă la Roma, a vrut să se angajeze la un supermarket: „500 de euro pentru full time”

Situația nu e ușoară

Pentru mulți români din Italia, situația nu este mai ușoară. Salariile care nu depășesc 1.000 de euro și nu reușesc să acopere costurile de trai din ce în ce mai ridicate. Mulți se străduiesc să-și asigure nu doar propriile nevoi, ci și să trimită bani acasă pentru susținerea familiilor lor din România.

În ciuda sacrificiilor și a muncii grele, mulți români continuă să lupte pentru un trai mai bun, sperând că eforturile lor vor fi răsplătite într-o zi. Cu toate acestea, realitatea cruntă a muncii pentru bani puțini în Italia rămâne o poveste tristă, dar adesea trecută cu vederea, a emigranților români în căutarea unei vieți mai bune în străinătate.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]
moare 43 ani

Brescia, tată a cinci copii moare la doar 43 de ani, sub ochii soției, în timp ce juca fotbal

Se înmulțesc decesele neașteptate ale românilor din Italia. Un bărbat de 53 de ani și o femeie de 44, morți în aceeași zi