in

Talentul extraordinar al unei românce din Italia: a pictat capela bizantină din Ostiglia, care datează din anii 1400

Talentul extraordinar al unei românce din Italia

Despre pictură, pasiune și iubire de Dumnezeu. Polixenia Mitrofan a pictat capela bizantină din Ostiglia și Biserica ortodoxă Precista Mică din Piatra Neamț, România.

Născută în județul Bacău într-o familie modestă cu principii creștinești și dragoste față de Dumnezeu și de cele sfinte, Polixenia și-a construit personalitatea de artistă pe băncile școlii. Își dorea mult să urmeze Facultatea de Arte din Iași, dar situația economică de acasă nu i-au permis decât să urmeze Școala Populară de Arte.

Îi plăcea să petreacă timp învățând cât mai mult din arta picturii, dar și a sculpturii. Își amintește cu drag prima ei expoziție de grup la școala de Artă, unde lucrările ei au fost foarte apreciate. Purta în suflet dorința de a picta, un termen pe care la acea vreme nu prea mulți îl înțelegeau.

Picta orice, dar cel mai mult îi placea să reproducă tablourile titanilor din toate timpurile. Prima ei lucrare în care i-a fost răsplătită această pasiune pentru pictat, a fost cea din Biserica ortodoxă Precista Mică din Piatra Neamț. În această biserică a pictat un perete de 3 x 1.75m cu imaginea Domnului Iisus Hristos și copiii. Pentru prima dată a simțit o chemare pentru a picta chipurile sfinte.

A venit în Italia acum 22 de ani

Cu ea și-a adus o icoană pictată pe lemn de cireș. Primul ei serviciu a fost ca și sculptor de marmură și granit pentru monumentele funerare. Rutina zilei nu îi dădea mari satisfacții în Italia având doi copii de întreținut, dar ori de câte ori avea ocazia, se refugia în micuțul ei atelier amenajat doar pentru pictat.

Acea icoană mică adusă din România o stimula să nu renunțe la această pasiune. Și dacă pictorii își expun lucrările în galeriile de artă, Polixenia Mitrofan de-a lungul timpului și-a transformat acel mic atelier cu tablouri pictate, într-o expoziție foarte apreciată de comunitatea creștin-ortodoxă din Ostiglia.

”Am avut onoarea să pictez într-o capelă care datează din anii 1400”

Cea mai mare sfidă acceptată a fost să picteze capela S. Antonio Abate” din Ostiglia Mantova. O capelă care datează din anii 1400. “Icoanele pictate în biserici sunt pe modele standard. Am avut onoarea să pictez într-o capelă care datează din anii 1400. În mare parte, tema sa artistică includea secvențe din tradiția creștin bizantină. Icoanele le-am pictat în ulei pe pânză și lemn. Cea mai mare emoție am trăit-o atunci când L-am pictat pe Iisus Hristos Pantocrator. O imagine care descrie cele două naturi ale Mântuitorului, umanitatea și divinitatea. Obișnuiesc să port o conversație cu Divinitatea atunci când pictez. Spun rugăciuni pe care nu le pot scrie. Mă simt transportată “ spune Polixenia.

Lucrările din biserica din Ostiglia au durat un an până la terminarea proiectului deoarece au fost făcute în timpul liber după serviciu. Pe lângă pasiunea pentru pictat, Polixenia lucrează ca operator certificat în tehnica Bowen și nu numai. De câțiva ani practică apicultura în timpul liber, moștenită de la tatăl ei.

Prin imagine și cuvânt îl putem vedea pe Dumnezeu

De când pictează icoane, de 25 de ani, Polixenia a învățat cât de important este să ai o relație cu Dumnezeu. Nevoia de a reprezenta obiectul credinței în imagini a fost întotdeauna un sentiment pe care pictorii de icoane au vrut să îl transmită în generații. Lucrarea unui iconograf presupune multe trăiri sufletești și meditație.

”Atunci când transmiți mesajul imaginii din privirea sfinților și al culorilor calde bine alese poți spune că este o lucrare reușită. Prin imagine și cuvânt îl putem simți pe Dumnezeu. Ar trebui să privim cu mai multă înțelepciune, să îl căutăm pe Dumnezeu și să reușim să îl vedem în viața noastră. Le-aș recomanda oamenilor să se oprească din goana aceasta zilnică măcar pentru câteva minute. Să se refugieze în natură și să privească creația Lui Dumnezeu. Natura este arta lui Dumnezeu. Meditând, îl poți simți pe Dumnezeu. Poți învăța și înțelege iubirea. Atunci când simți iubirea Dumnezeiască, nu poți privi cu judecată aproapele”, spune Polixenia.

Nu se pictează tot ce se vede, se pictează tot ce se simte

Printre lucrările renumite care au făcut-o cunoscută pe Polixenia Mitrofan, se află și icoanele pictate pentru Colegiul Pontifical PIO ROMENO de la Roma, Vatican, dar și cele pentru Biserica cocta din Irak unde au fost expuse icoanele celor 4 evangheliști. Fiecare om privește picturile din perspectiva proprie. Nu se pictează tot ce se vede, se pictează tot ce se simte. Polixenia a reușit să transmită dragostea ei pentru Dumnezeu prin operele sale.

Pentru ea, pictatul este ca o detașare de toată negativitatea acumulată într-o zi. Prin meditație se conectează cu Divinitatea. “O astfel de stare, te face să devii tot mai bun și să îl cauți pe Dumnezeu tot mai mult.De când îl pictez pe Iisus, mi-am găsit un refugiu sufletesc. Vorbesc cu El, iar atunci când comunic cu El, simt o stare de liniște pe care nu aș putea să o descriu în cuvinte. Știu doar că nu mi-ar ajunge o viață să îi caut Bunătatea.”, mai spune Polixenia.

un articol de Emma Condurat

Mai citiți de același autor:
De la profesoară de italiană în România, la o afacere de succes în Italia. O poveste despre ambiție, curaj și determinare
Pasiunea Danielei, îngrijitoare în Italia: “O pasiune îți poate ține mintea ocupată, iar viața de badantă nu este ușoară”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 5]

Doi tineri români i-au înmânat Papei Francisc un tablou: „Venim din grădina Maicii Domnului”

Roma Garbatella, cine sunt cei doi tineri de 18 ani uciși de un camion condus de un șofer român