in

Un liberal român pe listele lui SALVINI la Roma: ”PNL și LEGA au multe lucruri în comun”

În toamna acestui an, vor avea loc alegerile locale din Italia iar această țară găzduiește cel mai mare număr de cetățeni români din Europa și chiar dacă uneori imaginea noastră „a fost pătată” de unele exemple negative, majoritatea conaționalilor sunt bine integrați.

Pe parcursul acestor ani de când România și-a deschis frontierele și cetățenii au emigrat, în Italia, pe listele electorale, există un număr important de cetățeni cu drept de vot la alegerile interne dar și un număr important pe listele candidaților români înscriși în cursele electorale atât pentru funcțiile de Primari din zonele de rezidență cât și Consilieri Comunali.

VIDEO – ”Aripa Cîțu” din PNL Italia: ”Scandal de proporţii în filială. PNL riscă să fie dat în judecată de proprii membri şi să plătească daune morale uriaşe”

Printre aceștia, am cunoscut noi candidați pe listele Consilierilor locali de la Roma. Este vorba despre Honorius Barnisca, candidat în Municipiul XIV și Catia Greco în Municipiul XIII. Mai multe detalii le vom cunoaște prin interviul acordat pentru Gazeta Românească.

Sunteți candidat pentru un post de Consilier Comunal pe listele LEGA SALVINI în Municipiul XIV-Roma dar implicat în paralel și în politica românească din Diaspora Italia. Cine sunteți și cum reușiți să îmbinați cele două categorii care cu siguranță sunt diferite între ele!?

Mă numesc Honorius Barnisca, născut pe 13 Iunie 1980 (în aceeași zi cu Președintele României), originar din Bixad, Județul Satu Mare, căsătorit și tată la doi copii. Sunt în Italia, la Roma, de 21 de ani și am rămas corespondentul unui ziar local din Satu Mare și colaborator Kanal D-România.

Da, sunt candidat din partea LEGA SALVINI împreună cu Catia Greco (Cătălina Tutunaru) la viitoarele alegeri locale. Eu sunt propus pentru Consilier la Consiliul Municipal iar Catia, o româncă deosebită, candidată la Municipiul (Sector) XIII din Cetatea Eternă.

Deși par diferite cele două partide în care sunt implicat, LEGA în Italia și PNL în România, au multe lucruri în comun și idei comune, în special în susținerea economiei prin politici de stimulare și susținere a producătorilor locali. Ambele fac parte dintr-o coaliție de dreapta fiind primele în coalițiile din care fac parte.

Pe parcursul experienței dumneavoastră, în calitate de politician atât în Italia cât și în Diaspora Italia, cu siguranță ați remarcat diferențe. Care ar fi acestea?

Moto-ul de la LEGA SALVINI este: „Prima gli italiani (Mai întâi italienii), dar am avut plăcerea să vorbesc puțin cu Președintele acesteia, Matteo Salvini, care a subliniat că „noi toți suntem frați cu el” dacă respectăm legile acestei țări iar mulți dintre noi am adus un ajutor mare acestei țări, a societății din care facem parte și „Căpitanul” (Cum este autodefinit) este recunoscător și ne consideră egali.

Cât despre România, am remarcat faptul că, cei de la Guvern, încearcă să stimuleze cât mai mult întoarcerea românilor în țară unde în prezent e nevoie de forță de muncă în toate domeniile. În mare parte (din ultimii ani), în România au fost la guvernare persoane care nu au dat posibilitatea ca exact în țară să se facă adevăratele reforme pentru o dezvoltare a societății (cu mici excepții), în general, toți și-au urmărit propriile interese. Sper ca acest Guvern să (realizeze) să pună în mișcare economia națională.

În Italia, viața s-a îmbunătățit, părerea mea, în ultimii ani, cu atât mai mult în ultimele luni de când nu mai este Guvernul Conte 2, unde multe decizii au fost luate greșit.

În paralel cu politica, sunteți și antreprenor român, conduceți o activitate la Roma. Ce puteți să ne spuneți despre acest lucru?

În urmă cu 8 ani de zile, am deschis un magazin alimentar cu produse tipic românești pentru a da ocazia conaționalilor mei să rămână aproape de gustul pietanțelor de-acasă pentru că, la fel ca mine, sunt sigur că majoritatea le duce dorul. La început nu a fost ușor dar mulțumesc lui Dumnezeu că activitatea merge și reușesc să ajut într-un fel economia națională dar și cea italiană.

Acum lumea spune: „Mă duc la Honorius” și nu precum în trecut „Mă duc la român”. Este o satisfacție personală!

Odată cu intrarea României în Comunitatea Europeană, s-au schimbat foarte multe lucruri atât în țară cât și în Diaspora, foarte mulți conaționali au luat drumuri diferite. Unii au plecat din țară iar alții s-au întors în țară, unii chiar deschizând porțile afacerilor proprii acasă ajutând direct economia națională. Cu ajutorul activității dumneavoastră, cu siguranță aveți ocazia să ascultați multe păreri. Cum vedeți mentalitatea lor în acest moment?

Din păcate pentru România, mulți tineri au plecat din țară în speranța unui trai mai bun, la fel cum am plecat și eu și dumneavoastră și marea majoritate. S-au acomodat în țările unde au emigrat, întemeiându-și familii și deschizând propriile afaceri. Am prieteni care s-au întors în țară continuînd să facă ceea ce făceau în străinătate, aducând o mentalitate nouă și un plan precis de a face „business”. Cei mai mulți au rămas acasă, foarte puțini s-au întors.

Din punct de vedere economic (am tot vorbit despre economie), cum vedeți cele două țări? Există diferențe și dacă da, care sunt acestea și credeți că s-ar putea ajunge vreodată la o eventuală sau aproximativă egalitate?

Diferențele sunt destul de multe, mă refer la infrastructură, sănătate, turism, sport, etc. dar în România avem rezultate frumoase în alte domenii, mă refer la diferența dintre Italia, încercăm să reducem diferența dintre cele două țări, unele zone din țară fiind chiar peste alte realități din anumite regiuni ale Italiei.

De exemplu, Cluj Napoca, Oradea, Iași, etc. Sper ca după această pandemie să se implementeze și în România anumite măsuri economice, sociale, sportive, culturale, etc. astfel încât diferența să fie redusă, poate chiar să avem în viitor o viață echivalentă occidentului.

În încheiere, un mesaj adresat românilor din Diaspora Italia, în special tinerilor care sunt la început de drum?

În primul rând le doresc tuturor, multă sănătate, să trecem cu bine peste această perioadă iar tinerii să aibă încredere în ei și să își urmeze visele, indiferent unde s-ar afla. Numai bine tuturor și o îmbrățișare cu drag!

Adriana Maria Weissenbacher, Ancona

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 3 In medie: 3.3]
dan barna2

Dan Barna vrea măsuri mult mai ferme pentru a convinge populaţia să se vaccineze. «Vorbim de perspectiva unui val 4»

a treia doza recomndata de Crisanti

Crisanti șoc: „Dacă un nevaccinat merge la spital, atunci să plătească 2.500 euro pe zi” – VIDEO