in

Veste bună: Dosarele de pensii ale românilor care au lucrat în Italia vor fi soluționate mai rapid

Dosarele de pensii ale românilor care au lucrat în Italia vor fi soluționate mai rapid – Ministrul român al muncii, Simona Bucura-Oprescu a avut recent o întâlnire bilaterală la Luxemburg, la cererea sa și în cadrul Consiliului Uniunii Europene dedicat problemelor legate de muncă, ocupare și politici sociale. Acolo s-a întâlnit cu omoloaga sa din Republica Italiană, Marina Elvira Calderone, care ocupă funcția de ministru al Muncii și Politicilor Sociale.
Adio, Schengen: Guvernul italian reintroduce controalele la granița cu Slovenia

În timpul acestei întâlniri, Simona Bucura-Oprescu a abordat o problemă importantă, și anume recunoașterea drepturilor de pensie ale cetățenilor români care au muncit sau încă mai lucrează în Italia. Casele de Pensii din România au semnalat că acest proces de recunoaștere a drepturilor de pensie se desfășoară cu dificultate și poate dura până la trei ani, conform unui comunicat emis de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
Un an de muncă pentru badante valorează 20 de euro pensie, iată cum să ajungi la 600 de euro pensie la 67 de ani

Dosarele de pensii ale românilor care au lucrat în Italia vor fi soluționate mai rapid

Ministrul Simona Bucura-Oprescu a avut la Luxemburg, la solicitarea sa și în marja Consiliului Uniunii Europene dedicat miniştrilor muncii, ocupării şi politicilor sociale, o întâlnire bilaterală cu omoloaga sa din Republica Italiană, Marina Elvira Calderone – ministru al Muncii și Politicilor Sociale.

Simona Bucura-Oprescu a prezentat ministrului italian situația recunoașterii drepturilor de pensie ale românilor care au lucrat sau lucrează în Italia. Casele de Pensii din România au semnalat faptul că procesul recunoașterii drepturilor respective se desfășoară extrem de greoi, putând ajunge până la o durată de trei ani.
Calculul pensiilor pentru îngrijitoare și menajere în Italia: ghid practic. Ce pensie vei avea după 5 ani de contribuții

Ca urmare a întâlnirii, ministrul Marina Elvira Calderone a dispus măsuri care vor contribui la rezolvarea mai rapidă a situației. Astfel, 10 funcționari de la nivel central din Ministerul italian al Muncii vor fi formați și se vor ocupa special de soluționarea cererilor transmise online de către cetățenii români prin sistemul RINA. În acest fel, angajații care lucrează la Institutul de Asigurări Sociale de la Terni (INPS) în Italia se vor putea ocupa cu prioritate de dosarele întârziate (circa 5.000 în acest moment).

Îi mulțumesc doamnei ministru Marina Elvira Calderone pentru reacția imediată pe care a avut-o în urma bilateralei de la reuniunea EPSCO, pentru implicarea sa personală în soluționarea unei probleme care vizează toți lucrătorii români din Italia. Ne unim, astfel, forțele pentru ca românii să aibă acces mai rapid la un drept binemeritat. Buna cooperare dintre Ministerul Muncii și Solidarității Sociale din România și Ministerul Muncii și Politicilor Sociale din Italia va continua”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Tot mai mulți români din străinătate ies la pensie, dosarele se fac greu: „Suntem în aer, nu avem niciun statut”

În Italia sunt peste un milion de români, iar numărul contractelor de muncă încheiate de aceștia în Peninsulă este de peste 600.000.

INPS Terni gestionează, ca Pol de Competență, cel mai mare număr de cereri de obținere a pensiei comunitare în relația cu instituțiile române, se spunee în comunicatul Ministerului Muncii.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 4 In medie: 4.3]
Gabriel Halmagyi este directorul Spa-ului unui prestigios hotel din Roma

Român de succes din Italia: Gabriel este director la Spa-ul unui prestigios hotel din Roma

Ultimul duel 2023

”Ultimul duel 2023”: Sorin Cujbă concurează în ultima etapă din campionatul ”Power Drift Cyprus” – românii invitați să-l susțină