in

A apărut CIRCULARA care explică în detaliu SECHESTRAREA mașinilor cu numere românești și amenzile: se ține cont numai de șofer

A fost publicată Circulara Ministerului de Interne, care explicăîn detaliu cum se aplică normele decretului siguranței, cu referire la circulația în Italia a mașinilor cu numere străine.

Emisă de Departamentul pentru Siguranță Publică a Ministerului de Interne, circulara are 84 de pagini (incluzând, la sfârșit, și celelalte două circulare emise până acum, în 18 și 21 decembrie) și are ca obiect Legea nr. 132 din 1 decembrie 2018, referitoare la convertirea în lege a decretului siguranței (așa-numitul decret Salvini), și conține „primele indicații operative pentru aplicarea uniformă a normelor privitoare la circulația rutieră”.

A fost trimisă de ministerul de Interne la toate prefecturile, la Chesturi, secțiile de poliție rutieră, la poliția de frontieră, poliția feroviară, Carabinieri, Garda de Finanțe și la alte instituții. Deși se aștepta o circulară comună cu ministerul Transporturilor, circulara a fost emisă de Interne și trimisă „spre cunoștință” la Transporturi.

„Complexitatea temei referitoare la circulația în Italia a vehiculelor înmatriculate în străinătate, care are un impact semnificativ asupra activităților zilnice ale forțelor de poliție, impune să se ofere instrucțiuni operative care să poată satisface numeroasele cereri de clarificare primite din teritoriu, precum și să se asigure, în special în această primă fază a intrării în vigoare a noilor regului, aplicarea uniformă a acestora.”, precizează circulara, concluzia fiind că deocamdată este haos cu privire la aplicarea noilor norme.

Parcurgând textul circularei, cele mai importante prevederi se referă la modul în care se decide încălcarea normelor. Singurul factor important este rezidența șoferului, în rest nu contează nimic.

De la început se precizează despre ce norme este vorba: Circulația vehiculelor înmatriculate în străinătate. Art. 29-bis din Decretul-lege 113/2018 a modificat articolele 93, 132 și 196 Codul Rutier, introducând noutăți pentru circulația vehiculelor înmatriculate în străinătate, în mod specific:

  • interdicția de circulație pentru rezidenții în Italia de mai mult de 60 de zile de a conduce vehicule înmatriculate în străinătate, cu excepția unor cazuri limitate și documentate legate de vehicule acordate în leasing sau împrumut angajaților și colaboratorilor societăților comunitare care nu au sediul legal în Italia.
  • interdicția de circulație mai mult de un an de la intrarea în Italia a vehiculului cu numere străine, chiar dacă este condus de o persoană nerezidentă.

Pentru toate vehiculele menționate mai sus, pentru care, în momentul constatării încălcării normelor menționate, se dispune sechestrul administrativ, se prevede ca alternativă obligația de reînmatriculare în Italia în conformitate cu art. 93 Codul Rutier sau exportarea cu procedurile de la art. 99 Codul Rutier, în termen de 180 de zile sau, în caz contrar, confiscarea vehiculului.

Circulara explică în detaliu că norma se referă la circulație și, deci, se aplică oricui se găsește la volanul unei mașini înmatriculate în străinătate (sau chiar dacă cel care se află la volan este oprit sau staționează, cu condișia ca rezidentul să fie prezent la bord și să aibă disponibilitatea exclusivă în acel moment). Cu alte cuvinte, dacă ești prins la volan într-o parcare, ești pasibil de aceleași sancțiuni ca în cazul în care ai circula pe șosea.

Se precizează că același tratament se aplică mașinilor înmatriculate în UE sau în afara UE (deși la sfârșitul circularei se exclud deocamdată mașinile înmatriculate în San marino și Vatican).

Încălcarea legii NU presupune ca șoferul rezident de mai mult de 60 de zile să aibă proprietatea sau orice altă formă de disponibilitate juridică relevantă a mașinii: sancțiunea se aplică fără distincție ORICUI o deține cu orice titlu sau o conduce, chiar și ocazional sau cu titlu de favoare (cu excepția derogărilor indicate pentru vehiculele în leasing, locație sau comodat, explicate pe larg în circulară).

Se aplică, cu siguranță, și proprietarului sau a celui care are folosul vehiculului străin, care este rezident în Italia de mai mult de 60 de zile și care își conduce mașina sa.

Premiza pentru aplicarea INTERDICȚIEI ABSOLUTE de a conduce aceste vehicule în Italia este rezidența anagrafică (încrierea la evidența populației) a șoferului, așa cum rezultă din documentele de identitate.

Și aici este introdusă o precizpare importantă, mai ales pentru cei care își fpceau iluzii că renunțând formal la rezidența italiană, ar putea să rămână să conducă în continuare mașinile cu numere străine.

Pentru cetățenii europeni, în alternativă la rezidența anagrafică, se poate ține cont și de rezidența obișnuită, adică unde au locuit în ultimele 60 de zile.

Rezidența e constatată pe baza documentelor de identitate italiană sau a permisului de conducere italian, care conțin această informație sau permit, prin consultarea bazelor de date, să fie imediat verificată. În cazul lipsei acestor documente, a lipsei indicației rezidenței șoferului, sau în toate cazurile în care, pentru declarațiile inconsecvente ale persoanei controlate sau din alte indicații, există îndoieli cu privire la reședința efectivă în Italia sau la timpul de ședere, partea interesată va fi invitată să declare (prin intermediul unui formular) rezidența actuală și timpul de la care aceasta este efectivă sau, în cazurile prevăzute de lege, să o autocertifice.

Dacă susține că nu este rezident în Italia, în declarația sau autocertificarea de mai sus, trebuie ca această circumstanță să fie indicată, cu confirmarea de către persoana controlată a locului rezidență temporară sau domiciliu în Italia. Pe baza acestei declarații sau auto-certificare, pot fi efectuate investigații adecvate în primăria de locul de domiciliu sau de rezidență indicat de partea interesată, cu posibila aplicare ulterioară sancțiunilor pentru declarații false sau fals în autocertificare, făcute unui oficial public, inclusiv sancțiunile prevăzute de normele legii.

În scopul aplicării acestor reguli (spre deosebire de articolul 132 Codul Rutier), indiferent de cât timp vehiculul este prezent în Italia, ceea ce contează este doar timpul de când este rezident șoferul în Italia. Nu contează dacă vehiculul a fost adus în Italia de o altă persoană și numai ocazional este condus de cel rezident în Italia.

Circulara mai precizează că rezidenților de 60 de zile li se interzice să conducă mașina cu numere străine chiar dacă la bord au un document care autorizează conducerea de către persoana care are rezidența în Italia (de exemplu, actul de împrumut de la titularul străin).

Circulara enumeră toate fazele de aplicare ale amenzii și sechestrului, făcând distincție între plata amenzii pe loc, a plății în 5 zile și a plății ulterioare. Pentru alte detalii, consultați conținutul circularei de mai jos.



Modificările Codului Rutier italian: iată ce s-a discutat la Ambasadă cu reprezentanții instituțiilor italiene

Modificările Codului Rutier italian: iată ce s-a discutat la Ambasadă cu reprezentanții instituțiilor italiene

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Alegeri locale în Italia, iată localitățile unde pot candida și românii pentru locuri în consiliile comunale

Papa Francisc va vizita România. Tema vizitei: „Să mergem împreună”