in

Papa Francisc va vizita România. Tema vizitei: „Să mergem împreună”

Primind invitația Președintelui României, a Autorităților statului și a Bisericii Catolice din România, Sanctitatea Sa Papa Francisc va întreprinde o Vizită Apostolică în țară noastră în perioada 31 mai – 2 iunie 2019. Cu această ocazie, Sanctitatea Sa va vizita orașele București, Iași și Blaj și Sanctuarul marian de la Șumuleu Ciuc, a anunțat Administrația Prezidențială.

Vaticanul a comunicat şi tema acestei călătorii – „Să mergem împreună” – fiind aceeaşi temă pe care Ioan Paul al II-lea a ales-o în timpul vizitei sale în 1999. Francisc va călători în România pentru a „invita la unitate şi pentru a confirma credinţa”, conform notei Vaticanului de prezentare a temei călătoriei.

Programul detaliat al vizitei Papei în România va fi publicat la o dată ulterioară. Papa Francisc este al doilea Papă care vine în vizită în România, după Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea care a poposit pe aceste meleaguri în mai 1999.

Anunţul acestui voiaj papal vine la o lună după cel privind o altă călătorie în regiune a Suveranului Pontif, între 5 şi 7 mai, în Bulgaria şi Macedonia, alte două ţări majoritar ortodoxe, la fel ca România.

Sfântul Părinte, în vârstă de 82 de ani, are o agendă extrem de încărcată pentru lunile următoare. El este aşteptat în Panama între 22 şi 27 ianuarie pentru Ziua Mondială a Tineretului, apoi în Emiratele Arabe Unite între 3 şi 5 februarie. Papa se va deplasa în Maroc la sfârşitul lunii martie (30 şi 31 martie), apoi la începutul lunii mai în Bulgaria şi Macedonia.

Pentru restul anului 2019, Francisc şi-a anunţat în septembrie intenţia de a călători în Japonia, iar o călătorie în Madagascar este, de asemenea, în pregătire.

Ambasarorul Zăpîrţan: ”Va fi un moment de referință istoric”

Vizita Papei Francisc va fi un moment de încurajare pentru România de a fi un factor stimulator al întăririi coeziunii dintre europeni, al reafirmării specificităţii europene, în contextul deţinerii Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, a declarat, pentru Agerpres, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, Liviu-Petru Zăpîrţan.

Diplomatul apreciază că ”vizita Sfântului Părinte exprimă preţuirea sa pentru un popor aflat la o întâlnire de culturi, pe care le respectă şi pe care le valorifică în construirea propriei sale identităţi” şi că ”aceasta explică o convieţuire pe spaţiul carpato-danubiano-pontic a românilor cu diversele minorităţi etnice şi religioase, dublată de o deschidere spre spaţiul european şi de aici spre universalitate”.

”Realizând o vizită apostolică Papa Francisc va avea prilejul să constate continuitatea unei vieţi creştine, începută acum aproape două milenii, marcată de bisericile ortodoxă, catolică, reformată alături de lăcaşurile altor culte şi rezistentă la ameninţările cu distrugerea, venite din pustiurile Asiei. Va întâlni proba vie a martiriului Bisericii greco-catolice, distrusă tocmai pentru faptul că a contribuit la construcţia identităţii noastre naţionale ca popor neo-latin, legat de romanitatea occidentală. În acelaşi timp va avea proba convieţuirii religioase, mai ales în Transilvania, unde în acelaşi sat, de multe ori, se văd 4-5 biserici ale diferitelor credinţe şi va avea un dialog deschis cu Biserica ortodoxă”, spune ambasadorul român.

Liviu-Petru Zăpîrţan îşi exprimă convingerea că după două decenii de la precedenta vizită în România a Papei Ioan Paul al II-lea, la câteva luni de la sărbătorirea Centenarului Marii noastre Unirii vizita Papei Francisc, ”una dintre cele mai importante personalităţi ale lumii, a cărui voce este ascultată cu respect pentru marea forţă a mesajului său umanist”, va fi ”un moment de referinţă istorică, cu o lungă rezonanţă în anii ce vor veni”.

Viorica Dăncilă i-a dăruit Papei semințe de mărar, ceapă, castraveți și roșii. Papa: „Un meniu complet”

Mesajul Episcopilor catolici

Episcopii catolici din România au primit cu bucurie şi recunoştinţă vestea vizitei Papei Francisc, îndemnându-i pe credincioşi şi pe toţi oamenii de bunăvoinţă să se unească în rugăciune pentru ca acest eveniment să aducă roade bogate în viaţa spirituală a creştinilor precum şi în favoarea binelui şi unităţii întregii societăţi româneşti.

„Sperăm ca prezenţa în România a Urmaşului Sfântului Petru să aducă României inspiraţia pentru a uni tot ceea ce e bun şi valoros în favoarea ţării şi a binelui comun. Să putem regăsi voinţa dialogului între Bisericile creştine bazat pe respectul alterităţii, care să unească energiile creştinilor în favoarea vieţii şi a valorilor fireşti ale Creaţiei lăsate de Dumnezeu”, a transmis, în Mesajul său, Preafericitul Cardinal Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, şi Preşedinte al Conferinţei Episcopilor Catolici din România.

Întâlnire cu Patriarhul

În cadrul vizitei, Papa Francisc va avea o întrevedere cu patriarhul Daniel, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

„Ne bucurăm că vizita a fost confirmată şi în virtutea vechilor şi bunelor relaţii dintre Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Romano-Catolică, relaţii întărite de vizita Papei Ioan Paul al II-lea din anul 1999 şi reînnoite acum prin apropiata vizită a Papei Francisc. Acesta va fi primit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în cadrul unei întâlniri al cărei program urmează să fie anunţat. Bunele relaţii dintre cele două Biserici au fost şi sunt manifestate inclusiv prin ospitalitatea de care se bucură comunităţile de români din multe ţări, mai ales din Italia, unde multe dintre parohiile româneşti îşi oficiază slujbele religioase în biserici puse la dispoziţie de comunitatea catolică locală. Precizăm că vizita Papei Francisc în România are loc în urma invitaţiilor oficiale adresate Sanctităţii Sale de Conferinţa Episcopilor (Catolici) din România, preşedintele României şi prim-ministrul României”, a precizat Vasile Bănescu.

Papa Francisc: „Iadul nu există“, Vaticanul respinge afirmaţia

Bucurie la Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat că venirea Papei Francisc în oraş reprezintă un moment istoric atât pentru localnici, dar şi pentru cei care vor veni în pelerinaj pentru a se întâlni cu Sanctitatea Sa.

„Este o veste care ne-a luat prin surprindere, în sensul bun al cuvântului. Iaşiul va fi o gazdă primitoare pentru Sanctitatea Sa Papa Francisc. Cu siguranţă pentru Iaşi, ieşeni, pentru toţi românii oriunde s-ar afla ei, este un moment de importanţă istorică. Suntem un popor predominant ortodox, dar în primul rând suntem un popor predominant creştin. Sanctitatea Sa Papa Francisc a reuşit de la preluarea mandatului să se impună ca o altă figură, din punct de vedere ecumenic, dar, mai ales, din punct de vedere moral şi cetăţenesc, ceea ce arată că va reuşi să atragă simpatia din partea dumnealui cu mare uşurinţă”, a afimat primarul Mihai Chirica.

„Mă bucură enorm că vizita Sanctităţii Sale Papa Francisc – unul dintre cei mai îndrăgiţi Suverani Pontifi din istorie – la Iaşi s-a confirmat. Îi mulţumesc din suflet Episcopului Diecezei de Iaşi, Petru Gherghel, pentru implicarea sa în reuşita acestui demers. Această vizită reprezintă o onoare atât pentru Iaşi, cât şi pentru întreaga Moldovă. În ultima perioadă am avut anumite discuţii referitoare la modul în care ar trebui găzduit un astfel de eveniment istoric, dar este normal ca Biserica Catolică să se ocupe de pregătirea şi anunţarea acestei vizite. Primăria Municipiului Iaşi va sprijini cu toate mijloacele pe care le are la dispoziţie organizarea în bune condiţii a acestei vizite. Sunt convins că ieşenii vor fi gazde dintre cele mai primitoare pentru zecile de mii, poate sutele de mii de credincioşi care vor dori să ia parte la eveniment”, a declarat primarul Mihai Chirică.

Episcopul Diecezei Romano-Catolice Iaşi, Petru Gherghel, a spus că Sfântul Părinte este ca „un tată care vine să îşi viziteze fii”: „Sfântul Părinte este ca un tată care vine să îşi viziteze fii. De aceea apelul meu este ca în această perioadă, până la sfârşitul lunii mai, să ne pregătim cu toţii intens şi să ieşim în întâmpinarea lui implorând binecuvântarea sa, implorând şi darul pe care el ni-l aduce: darul bucuriei, al speranţei şi al încrederii. Îi spunem Sfântului Părinte din toată inima ‘vă aşteptăm, Sfinte Părinte, în România, cu ospitalitatea noastră proverbială.”, a spus într-un mesaj Petru Gherghel, episcopul episcopul Diecezei Romano-Catolice Iaşi.

În opinia episcopului ieşean, vizita Papei Francisc în România este o vizită „în Grădina Maicii Domnului”, aşa cum a fost numită de Papa Ioan Paul al II-lea în timpul vizitei sale din 1999.

„El vrea să ne vadă pe toţi, să ne încurajeze pe toţi, să ne salute pe toţi. Vrea să se bucure cu noi. Vrea să ne mângâie, să îi întărească pe cei care au probleme, suferinţe, greutăţi”, mai afirmă episcopul Petru Gherghel, în mesajul său.

Papa Francisc a botezat un migrant nigerian devenit erou după ce a prins un hoț

„Așteptare uriașă” la Blaj

Există „o aşteptare uriaşă” în rândul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică în privinţa venirii Papei Francisc la Blaj – primul Oraş Episcopal din România, eveniment care va fi şi „un bun prilej” pentru mulţi compatrioţi să descopere locul care a fost, timp de două veacuri şi jumătate, centrul spiritual, cultural şi de învăţământ al românilor din Ardeal, a declarat Vicarul General al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş, preot prof.univ. Cristian Barta.

Acesta este convins că Blajul şi Câmpia Libertăţii se vor dovedi neîncăpătoare pentru numărul mare de pelerini care vor dori să-l salute pe Suveranul Pontif, greco-catolici şi nu numai.

„Există o aşteptare uriaşă în rândul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică în privinţa venirii Sfântului Părinte Papa Francisc la Blaj. Îl aşteptăm cu toţii, ierarhi, preoţi, credincioşi, şi, însufleţiţi de recunoştinţă, ne rugăm bunului Dumnezeu ca vizita Sfântului Părinte să aducă roade bogate pentru Biserică, pentru întreg poporul român. (…) Sfântul Părinte Papa Francisc este păstorul întregii Biserici Catolice, dar este şi o personalitate la nivel mondial. Am convingerea că Blajul şi Câmpia Libertăţii vor fi neîncăpătoare pentru numărul mare de pelerini. Sfântul Părinte Papa vine ca un pelerin al păcii, al înţelegerii, al bucuriei şi credem că foarte mulţi credincioşi şi compatrioţi ai noştri vor veni să-l salute pe Câmpia Libertăţii”, a afirmat preotul Cristian Barta, care este şi decan al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca.

Acesta a adăugat că vizita Suveranului Pontif în micul oraş episcopal „va fi pentru mulţi dintre compatrioţii noştri o ocazie unică de a descoperi locul care a devenit după 1700, timp de două veacuri şi jumătate, centrul spiritual, cultural şi de învăţământ al românilor din Ardeal, leagănul limbii şi scrierii româneşti moderne, iar apoi, după anul 1948, timp de aproape cinci decenii, a rămas farul de speranţă spre care au privit greco-catolicii care au înfruntat persecuţia comunistă”.

„Nu trebuie să uităm că şapte episcopi martiri ai Bisericii Române Unite cu Roma s-au format la Blaj şi toţi şapte au apărat cu preţul vieţii lor demnitatea neamului românesc.”, a spus preotul.

Papa Francisc este aşteptat la Blaj, pe Câmpia Libertăţii, duminică, 2 iunie.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

A apărut CIRCULARA care explică în detaliu SECHESTRAREA mașinilor cu numere românești și amenzile: se ține cont numai de șofer

A furat 120.000 de euro, după ce a spart zidul unei bănci din Italia cu tractorul, român de 21 de ani, arestat în România