in

“Europei per l’Italia” către noul premier, Mario Monti: „Eliminați restricțiile pentru români”

Mișcarea „Europei per l’Italia” cere noului guvern să elimine restricțiile pentru cetățenii români și bulgari pe piața muncii, având în vedere că guvernul trebuie să comunice până la sfârșitul anului dacă va menține restricțiile și pentru 2012.

„Această situație după părerea noastră trebuie să înceteze și de aceea cerem noului Guvern și premierului în funcție, Prof. Sen. Mario Monti, să deschidă în totalitate piața muncii și pentru cetățenii români și bulgari, făcându-i să devină cetățeni europeni cu titlu deplin„, spune „Europei per l’Italia” într-un comunicat.

La finele lunii ianuarie, guvernul italian a decis să se folosească, pentru întreg anul în curs, de posibilitatea de a limita liberul acces pe piața muncii pentru cetățenii români și bulgari. Astfel, pentru întreg anul 2011 va funcționa în continuare sistemul cu rută dublă. Angajările sunt liberalizate în sectoarele cu cererea cea mai mare de forță de muncă: agricultură, turistic-hotelier, domestic și de asistență a persoanei, construcții, metalmecanic, de conducere și cu calificare înaltă, sezonier. în aceste cazuri se pot încheia contracte de muncă direct, ca și în cazul angajării de cetățeni italieni.

În toate celelalte sectoare, cei care doresc să angajeze un român sau un bulgar trebuie să solicite o autorizație de la Biroul Unic pentru Imigrație. Cu toate acestea, nu sunt prevăzute plafoane numerice și sistemul este valabil numai pentru prima angajare, astfel cine este deja angajat regulamentar în Italia își poate schimba locul de muncă fără autorizații.

Această situație după părerea noastră trebuie să înceteze și de aceea cerem noului Guvern și premierului în funcție, Prof. Sen. Mario Monti, să deschidă în totalitate piața muncii și pentru cetățenii români și bulgari, făcându-i să devină cetățeni europeni cu titlu deplin.

Poziția noastră este sprijinită și de recentul  care demonstrează impactul pozitiv în lumea muncii al cetățenilor neo-comunitari. Din Raport, care invită țările să ridice orice formă de restricție, reiese și că libera circulație a lucrătorilor români și bulgari asupra PIB-iului pe termen lung al UE, a dus la o creștere de circa 0,3% în țările UE-27 (0,4 în țările UE-15).

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ziua Naţională a României, sărbătorită la Milano

ROMA/ Serata jazz all’Accademia di Romania