in

Guvernul României a descoperit Ragusa. Un secretar de stat în vizită în Sicilia

O delegație a Ministerului Muncii, condusă de Ioana Cazacu, secretar de stat Departamentul pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați (DESFB), s-a întâlnit, în perioada 2 – 4 iulie 2015, cu reprezentanți ai autorităților siciliene și cu lucrători români stabiliți în Italia.

Vizita a avut ca obiectiv analizarea condiţiilor de viață și de muncă ale cetățenilor români care trăiesc și lucrează în localităţile Catania, Ragusa şi Vittoria.

Pe 3 iulie, primarul din Ragusa, Federico Piccitto s-a întâlnit la Palazzo dell’Aquila cu delegația română, din care, alături de Ioana Cazacu, au mai făcut parte și cei doi atașați pe probleme de muncă de la Ambasada de la Roma, Mirela Videa și Andrei Sfîrloagă.

Delegația a fost însoțită de secretarul Camerei de Muncă din Ragusa, Nicola Colombo, de secretarul provincial al Flai-Cgil, Salvatore Carpintieri, de secretarul general al Flai-Cgil Sicilia, Salvatore Tripi, și de Jean Renè Bilongo, de la Flai-Cgil național.

Combaterea muncii la negru în rândul comunităţii de români şi asigurarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi au fost principalele puncte aflate pe agenda delegației conduse de doamna Cazacu, prin găsirea unor modalități de colaborare în acest sens cu autorităţile publice italiene și cu societatea civilă, în cadrul programelor operaţionale aferente exerciţiului bugetar 2014 – 2020.

”Suntem de acord cu propunerea de a crea un parteneriat și de a considera fondurile europene drept oportunitate de dezvoltare”, a afirmat primarul Piccitto, oferind o deplină deschidere administrației locale de a colabora cu comunitatea românească.


Delegația s-a mai întâlnit cu prefectul din Ragusa, Annunziato Vardè, primarul oraşului Ragusa, cu primarul din Vittoria, Giuseppe Nicosia și cu Salvatore Di Falco, comandantul poliţiei locale din Vittoria.

Delegația din România a mai avut discuții cu părintele ortodox Neculai Chilcos, preotul catolic Don Beniamino Sacco, dar și cu numeroase organizaţii nonguvernamentale şi de voluntariat pentru asistarea lucrătorilor români aflaţi în situaţii dificile. Organizațiile fac parte din grupul de lucru creat în acest scop, în subordinea Prefecturii.

Câteva date privind situația și prezența pe teritoriul sicilian a lucrătorilor români au fost oferite de secretarul de la Flai-Cgil din Ragusa, Salvatore Carpintieri, care a remarcat prezența în creștere de lucrători români în ultimii ani. Din 27.000 de lucrători agricoli înregistrați în provincia Ragusa, circa 5.000 sunt tunisieni și peste 4.000 sunt români, cu o concentrație majoră în Acate (la 8.000 de locuitori, 2.100 sunt lucrători străini în majoritate români).

”Condițiile de muncă și viață ale lucrătorilor străini din păcate nu sunt demne – a explicat reprezentantul sindical. Este răspândită exploatarea în muncă, munca la negru, plățile salariale încalcă contractele, condițiile de locuit sunt deseori foarte proaste, slaba mobilitate îi obligă aproape întodeauna să depindă de angajatori chiar și pentru necesitățile elementare. Cronica recentă a scos din păcate la lumină fenomene de degradare și abuzuri din partea câtorva angajatori care nu pot fi nici ținute sub tăcere nici banalizate”.

În următoarele trei luni, au promis reprezentanții guvernului român, va fi realizată o campanie de informare în toate zonele României, cu privire la drepturile și riscurile muncii în Sicilia.

Ministrul diasporei, Angel Tîlvăr, a ”debarcat” la Ragusa în Sicilia. ”Împreună cu autoritățile italiene vom activa un mecanism de ajutor pentru românii de aici”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

DIASPORA ARE CUVÂNTUL, invitație la discuții chiar la GUVERNUL ROMÂNIEI!

Urmașii lui Iosefini se afirmă: Un român la Campionatul Mondial de Magie de la Rimini