in

Italia, infernul prin care trec româncele din agricultură: ”Acceptarea avansului sexual înseamnă obținerea slujbei”

Italia, infernul prin care trec româncele din agricultură: ”Acceptarea avansului sexual înseamnă obținerea slujbei”

Un raport al asociației internaționale ”ActionAid” privind condițiile de muncă ale femeilor, în special ale femeilor străine, angajate în sectorul agricol, fără respectarea legii, scoate la iveală declarații șocante, scrie Corriere della Sera.

119 femei de origine română și bulgară au fost intervievate și întâlnite pentru raportul realizat în cadrul programului care, începând din 2016, investighează și intervine asupra condițiilor de viață și de muncă ale acestor persoane din Puglia, Basilicata și Calabria pentru a le proteja drepturile.

Români exploatați pe câmpurile din sudul Italiei: 15 euro pentru o zi de muncă, cazați fără minime condiții de igienă

Italia, infernul prin care trec româncele din agricultură

Cătălina, una dintre multele femei românce care lucrează în zona rurală din Basilicata, spune:

„Câștig 38 de euro pe zi. Cei care reușesc lucrează non-stop, de luni până duminică. Bărbații primesc cu doi euro mai mult pe oră pentru că au sarcini mai grele. În această dimineață m-am trezit devreme, începem la șase: pregătim solul pentru plantarea căpșunilor, îl fertilizăm. Trebuie să mă aplec tot timpul, iar acum, că sunt însărcinată, este obositor. Mă simt epuizată, dar trebuie să plec, deși am nevoie de bani.

Dar nu este vorba doar de muncitori. Muncitorii, cercetătorii, psihologii și sindicaliștii confirmă, de asemenea, că hărțuirea sexuală, șantajul, salariile de foame și listele negre ale șefilor sunt un fenomen adânc înrădăcinat și în Arcul Ionic, zona care include provinciile Matera, Taranto și Cosenza.

Aici, femeile sunt cele care trebuie să asigure o mai mare grijă pentru sezoanele de recoltare și prelucrare a celor mai delicate fructe.

Femeile își văd încălcate cele mai elementare drepturi

Femeile, susține Action Aid, în special femeile străine din România și Bulgaria, sunt cele care își văd încălcate cele mai elementare drepturi. Există 22 702 lucrători agricoli obișnuiți, 16 801 italieni și 5 901 străini, dintre care 76% sunt cetățeni ai UE, în special români și bulgari.

Un alt element care înrăutățește viața acestor lucrătoare este diferența de salarizare față de bărbați. În mediul rural, femeile câștigă doar 25/28 de euro pe zi, în timp ce bărbații primesc 40 de euro.

Nu numai atât, dar angajatorii lipsiți de scrupule declară în statele de plată mai puține zile decât numărul de zile lucrate, ceea ce le împiedică pe femei să acceseze indemnizațiile de accident, de boală, de șomaj agricol și chiar de maternitate”.

Hărțuirea și recrutarea lucrătorilor agricoli

Celălalt aspect, care nu este secundar, este legat de hărțuire.

”În Bari, de ani de zile se aplică o metodă încercată și testată. Dimineața, când în piețe sosesc dubele care îi duc pe muncitorii agricoli la câmp, „aleasa” este pus să se urce în față, în spațiul de lângă șofer. Un croissant și o cafea fierbinte, cumpărate de la bar, sunt așezate pe tabloul de bord. Mâncatul micului dejun înseamnă acceptarea avansului sexual și, astfel, obținerea slujbei. Refuzul, pe de altă parte, înseamnă că a doua zi rămâi acasă”, explică Annarita Del Vecchio, psiholog și colaborator al ActionAid în Puglia.

”Femeile din agricultură sunt supuse violenței și hărțuirii la locul de muncă, în mijloacele de transport care le duc la câmp, în sere, în depozite sau fabrici de ambalaje, în spațiile de cazare puse la dispoziție de angajatori.”, a mai declarat el.

”Caporalii se sună între ei pentru a raporta scandalagiii. Există un schimb de forță de muncă și, prin urmare, de informații. Sistemul este sofisticat: de exemplu, atunci când se termină sezonul de mandarine și începe plantarea căpșunilor, caporalii organizează transportul către Basilicata. Femeile sunt preferate pentru că sunt mai prosternate și sunt obligate să suporte resemnarea”, explică Maurizio Alfano, cercetător și expert în imigrație și pentru regiunea Calabria.

Maternitatea și gestionarea copiilor

O altă problemă se referă la maternitate și la gestionarea copiilor, mai ales dacă aceștia sunt mici.

”Actualul model agricol nu este sustenabil, nici pentru lucrătoarele aflate în pericol sau în condiții de exploatare, nici pentru numeroasele întreprinderi care respectă regulile, în ciuda numeroaselor dificultăți pe care le impun piața și concurența neloială. Femeile care lucrează în agricultură nu mai pot fi excluse sau lăsate la marginea intervențiilor instituționale, care până acum au fost puse în aplicare fără o perspectivă clară de gen. A continua să facă acest lucru înseamnă că nu punem capăt în mod deliberat încălcărilor drepturilor și violențelor la care sunt supuse”, explică Grazia Moschetti, manager de proiect ActionAid în Arcul Ionic.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 7 In medie: 4]
nume familie mama italia

Italia, copiii vor putea avea şi numele de familie al mamei – decizie a Curții Constituționale

Green Pass va fi eliminat

Italia, cum funcționează Green Pass de duminică, 1 mai și unde va fi încă necesar