in

Italia a declarat stare de urgență și vrea să redeschidă centralele pe cărbuni

Guvernul italian a declarat stare de urgenţă până la sfârşitul anului pentru a face faţă afluxului aşteptat de refugiaţi din Ucraina, a decis luni Consiliul de Miniştri de la Roma.

Astfel, guvernul poate lua măsuri de urgenţă în anumite cazuri fără consultări prealabile în parlament.

În urma invaziei ruseşti în Ucraina, Italia, unde trăieşte o importantă comunitate ucraineană estimată la aproximativ 250.000 de persoane, se pregăteşte să primească numeroşi refugiaţi, scrie Agerpres.

De asemenea, guvernul a pus la dispoziţie 10 milioane de euro pentru a organiza sosirea refugiaţilor.

Italia trimite arme în Ucraina și soldați în România și Ungaria

Italia vrea să redeschidă centralele pe cărbuni

Totodată, Guvernul italian a aprobat luni măsuri de urgenţă vizând o eventuală penurie de gaze din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, între care opţiunea de a-şi redeschide centralele care funcţionau pe bază de cărbuni, relatează France Presse, citată de Agerpres

Cu scopul de a diminua consumul de gaze, Italia ar putea – „dacă va fi necesar” – să recurgă la „maximizarea producţiei” de energie „pornind de la alte surse”, potrivit unui comunicat publicat în finalul Consiliului de miniştri.

„Ne pregătim pentru o economie de război, cu speranţa că acesta nu va veni”, a declarat la Rai Radio1 subsecretarul pentru afaceri externe Manlio Di Stefano.

„A te pregăti pentru o economie de război înseamnă că în caz de întrerupere a aprovizionării cu gaze provenind din Rusia, Italia va trebui să fie pregătită să-şi pornească şi centralele pe cărbuni”, a declarat el.

Rusia a lansat joi o invazie în Ucraina, provocând o undă de şoc internaţională şi declanşând o serie de sancţiuni economice din partea Occidentului împotriva Moscovei.

Cu scopul de a reduce dependenţa Italiei de gazele ruseşti, „redeschiderea centralelor pe bază de cărbuni ar putea fi necesară pentru a acoperi o eventuală penurie de moment”, indicase vineri şeful guvernului Mario Draghi.

Italia, dependentă de gazele rusești

Italia, care importă circa 90% din gazele pe care le consumă, este una dintre ţările europene cele mai dependente de gazele ruseşti. Aproximativ 45% din gazele importate de peninsulă provin din Rusia, a precizat Draghi.

Ministrul de externe Luigi Di Maio s-a deplasat luni în Algeria pentru a discuta despre o creştere a furnizărilor de gaze provenind din această ţară nord-africană pentru a compensa o eventuală scădere din partea rusă.

Şase centrale pe bază de cărbuni încă în activitate în Italia erau destinate să-şi oprească orice activitate în 2025, în cadrul tranziţiei energetice. În prezent, acest combustibil poluant contribuie la circa 5% din consumul de electricitate în Italia.

„Dacă aprovizionarea cu gaze este întreruptă, vom avea două săptămâni de deplină autonomie, două săptămâni fără industrie, iar apoi obscuritate totală”, a avertizat Manlio Di Stefano.

Guvernul a aprobat între altele cu „titlu preventiv” adoptarea „în caz de urgenţă” a unor „măsuri vizând să crească oferta de gaze” şi „să reducă cererea de gaze”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 3 In medie: 2]
putin anunta conditiile pentru incheierea invaziei

Putin a prezentat condițiile pentru încheierea invaziei Ucrainei

buncare antiatomice in Italia

Cererile pentru adăposturi antiatomice sunt în creștere în Italia