in

Tiberiu Mugurel Dinu revine la Consulatul de la Milano, asociațiile românești au trimis scrisoare de mulțumire la Guvern

Pe data de 8 august 2019, premierul României, Viorica Dăncilă, a semnat un decret prin care îl eliberează din funcție pe actualul consul general de la Milano, Adrian Georgescu, care este șef al misiunii diplomatice din anul 2016. În locul acestuia a fost numit Tiberiu Mugurel Dinu, care a mai fost consul general al României la Milano în perioada 2007-2012. Din anul 2002 până în 2007 Mugurel Tiberiu Dinu și-a desfășurat activitatea în cadrul Consulatului General al României la Milano, fiind vice-consul și ulterior consul. 

Aflând vestea că Tiberiu Mugurel Dinu revine în funcția de consul general al României la Milano, câțiva reprezentanți ai unor asociații ale conaţionalilor noştri care trăiesc în zona de nord – Lombardia şi-au anunţat ieri susţinerea şi aprecierea pentru acesta.

Eu trăiesc în Italia din anul 1990 și am cunoscut toți consulii care au fost în funcție la Consulatul României din Milano. Consider că Tiberiu Mugurel Dinu este unul dintre cei mai buni diplomați, care are o experiență importantă. Atitudinea consulului în raporturile cu autorităţile a făcut ca românii să se bucure de sprijinul administraţiei locale, iar tocmai datorită acestei atitudini, la Milano nu am avut parte de exagerări de presă, ca la Roma, de campanii antiromâni sau de atacuri xenofobe.

Pe de altă parte, îmi amintesc că atunci când se punea problema repatrierii unui român decedat şi nu existau bani, consulul s-a ocupat întotdeauna şi să obţină tarife mai mici de la companiile de pompe funebre, dar şi să strângă bani de la sponsori privaţi pentru repatriere, pentru că statul român nu are un fond care să acopere acest gen de cheltuieli. Acest lucru face ca dumnealui să fie nu numai un bun consul, ci şi un om de mare valoare morală”, ne-a declarat ing. Romulus Popescu, președintele Asociației Românilor din Italia (ARI), cu sediul legal la Milano.

Totodată, câțiva lideri ai unor asociații din Peninsulă au transmis Premierului României, Viorica Dăncilă, și Ministrului Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, o scrisoare deschisă prin care își manifestă mulțumirea pentru numirea pe criterii de meritocrație, și nu pe nepotism sau clientelism.

Printre semnatarii scrisorii se numără președintele Asociației Românilor din Italia (ARI), Romulus Popescu, președintele Ligii Românilor din Italia, Emilia Stoica, avocatul Mirela Lazăr.

Aceștia consideră că ”abilităţile diplomatice, tactul și seriozitatea consulului general Tiberiu Mugurel Dinu  înclină balanţa de partea calităţilor indiscutabile, care fac din el un om apreciat în Peninsulă. Nu este suficient să avem diplomaţi, trebuie să ştim să-i şi valorificăm pe cei care dovedesc că pot să-şi reprezinte demn ţara. Tiberiu Dinu este o resursă umană importantă pentru aparatul diplomatic al României, la fel si profesorul Mircea Gheordunescu. MAE are nevoie de oameni care dezvoltă relaţiile bilaterale dintre State, luptă pentru respectarea drepturilor cetățenilor români, gestionează cu tact situații tensionate și se preocupă în permanență de imaginea României şi a comunităţii româneşti din Italia.”

Tiberiu Mugurel Dinu a fost decorat pentru recuperarea unor importante bunuri de artă aparţinând patrimoniului naţional, s-a implicat pentru obținerea unor lăcașe de cult pentru comunitatea românească, dar şi pentru un centru cultural românesc într-o zonă centrală a Veronei. Sunt multe vocile celor pe care Tiberiu Dinu i-a ajutat, fie că este vorba despre oameni simpli, cetățeni români care s-au aflat sub cercetare penală sau familii care şi-au recuperat copiii aflați în mâinile asistenței sociale italiene și care riscau să fie dați în adopție.

Au fost cazuri în care mamele românce erau disperate că îşi vor pierde dreptul asupra copilului din cauza posibilelor decizii ale unor tribunale, însă intervenţia punctuală a lui Tiberiu Dinu a reuşit să aducă în viaţa lor din nou lumina şi seninătatea.

Mugurel Tiberiu Dinu a absolvit Academia Militară (Poliție) Alexandru Ioan Cuza în anul 1992, iar în perioada 1995-1996 a urmat cursul postuniversitar al Facultății de Drept București. În perioada 1985-2002 a fost ofițer în Ministerul de Interne, după care a intrat în diplomație.

Larisa Axinia

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Roma, teroare într-o familie de români: mama împreună cu două fete, bătute violent. Bătăușul a încercat să îi mituiască pe polițiști

Tânăr de 26 de ani, locuia la Torino, a dispărut de mai bine de un an, familia speră să fie în Spania sau UK