in

„Anima Romena”, omagiul comunităţii româneşti din Italia dedicat canonizării celor doi papi

Duminică, 27 aprilie, în ziua în care la Roma au fost canonizaţi doi papi, Angelo Giuseppe Roncalli şi Karol Wojtyla, Asociaţia Românilor din Italia şi asociaţia ProFamilia, cu susţinerea Institutului Cultural Român, au dorit să marcheze acest moment istoric prin spectacolul-eveniment „Suflet Românesc” (Anima Romena).

Spectacolul a avut o încărcătură emoţională foarte mare, şi pentru că regizorul Cornel Diaconu a pregătit o surpriză încă de la începutul evenimentului: difuzarea unui film cu vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea la Bucureşti şi slujba oficiată de acesta în limba română.

Soprana Felicia Filip i-a emoţionat apoi pe cei peste 2.000 de spectatori prezenţi, cu o prestaţie artistică de excepţie, pregătită special pentru acest eveniment.

Actorul şi cântăreţul Silviu Biriş, foarte emoţionat, a prezentat la rândul lui câteva melodii, creaţii proprii.

Mai mulţi foşti membri ai legendarului Cenaclu Flacăra, Evandro Rossetti, Andrei Păunescu şi Emeric Imre au încântat publicul cu melodii din propriile repertorii, dar şi cu un moment de autentic patriotism.

Îndrăgita solistă de muzică populară, Ionica Stan şi ansamblul folcloric “Dor Călător” au ridicat publicul în picoare.

Pe scenă a mai urcat şi Iulia Greco, cu melodia “Rugăciune pentru pace”, oda pentru pace scrisă de Papa Ioan Paul al II-lea cu ocazia vizitei sale la Hiroshima pe 25 februarie 1981.

Emoţionantă a fost şi prestaţia artistică a ansamblului folcloric moldovenesc “Arţăraş”.

Organizatorii au dedicat acest eveniment şi momentului istoric pentru moldovenii de peste Prut: din 28 aprilie 2014, aceştia beneficiază de liberă circulaţie în spaţiul UE. Preşedintele Ari, Eugen Terteleac a declarat că este un pas concret pentru unificarea României cu Moldova în spaţiul european:

«Acest eveniment este al doilea mare proiect organizat de ARI după “Paste Ortodox la Roma” din 2007, când Asociaţia Românilor din Italia a dorit să sensibilizeze autorităţile statului italian şi Vaticanul pentru recunoaşterea bisericii ortodoxe în Italia, lucru care s-a întâmplat probabil şi pentru această contribuţie. La eveniemntul din 2007 au participat 12.000 de romani şi a fost la fel de minunat că cel organizat astăzi, “Suflet Românesc”», a declarat Eugen Terteleac.

Lavinia Şandru, o susţinătoare de excepţie a românilor din diaspora, a prezentat evenimentul împreună cu Eugen Terteleac.

 

27 aprilie – „Suflet românesc”, eveniment excepţional la canonizarea celor doi papi la Teatrul Tendastrice organizat de ARI

Din partea Ambasadei României în Italia, evenimentul a fost salutat de Laviniu Enii, secretar I.

Ortansa Ghindea, director Serviciul Parteneriate Internaţionale la Institutul Cultural Român, a confirmat importanţa acestui tip de evenimente prin care Institutul Cultural reuşeşte să menţină vie flacăra românismului şi să exporte cultura românească.

Biroul de presă ARI


Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Zi istorică pentru Moldova. Fără vize în Schengen

Mafia silicoanelor. Operaţii estetice pe banii statului