in

Exclusiv GR / Micșorarea taxelor consulare, școli particulare și facilități fiscale pentru românii care vor să se întoarcă din străinătate. Iată programul Partidului Mișcarea Populară pentru Diaspora

”Partidul Mișcarea Populară poate fi considerat cu adevărat și un partid al românilor de pretutindeni. Există un program concret, o prelungire a proiectelor începute de pe vremea când eram la conducerea DRRP. Deși avem foarte multe solicitări, nu ne gândim la înființarea de filiale în străinătate, ci vor fi mai degrabă grupuri de inițiativă, fără personalitate juridică.” a declarat deputatul Eugen Tomac, în exclusivitate pentru Gazeta Românească.

Într-un interviu acordat publicației noastre, șeful interimar al Partidului Mișcarea Populară a prezentat primele puncte referitoare la politica recent înființatului partid, cu privire la românii din străinătate. Eugen Tomac a fost prezent la lucrările ”Universității de vară” de la Izvoru Mureșului în calitate de președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din cadrul Camerei Deputaților.

Tomac: ”Mișcarea Populară va deveni partidul românilor de pretutindeni. Vom avea nuclee în toate țările UE”

Domnule deputat, care sunt proiectele Partidului Mișcarea Populară pentru românii din străinătate? Recent ați declarat că partidul dumneavoastră poata fi considerat al românilor de pretutindeni.

Proiectele noastre sunt de fapt o continuare a celor pe care le-am început în executiv, de pe vremea când eram în conducerea DRRP. Aceste proiecte le-am prezentat și sunt susținute inclusiv de către Președintelui României.

În ce constau aceste proiecte?

Relația cu românii de pretutindeni presupune în primul rând o muncă de ajustare a cadrului legislativ existent, astfel încât, statul român să-și asume politici concrete de a ajuta comunitățile românești aflate în afara țării.

Concret?

Politica noastră aș sintetiza-o în patru puncte:

  • 1. Dialogul instuțional cu reprezentanții comunităților românești,
  • 2. Ajustarea taxelor consulare chiar până la 90%, în special pentru eliberarea actelor de stare civilă obținute prima dată (certificate de naștere, dobândirea cetățeniei),
  • 3. Necesitatea promovării unei legi prin care statul român să ofere facilități fiscale cetățenilor români care vor să investească în România și să se reîntoarcă în patrie
  • 4. Atragearea cadrelor didactice într-un amplu program educațional în afara granițelor. În cazul dumneavoastră, în Italia, să extindem programul LCCR și ca noutate, încurajarea apariției institutelor școlare particulare, înființate în limitele legislației statelor gazdă și subvenționate de statul român.

Inclusiv ministrul Criatian David a venit cu proiectul ”repatrierii voluntare”. L-ați copiat?

Nici vorbă de așa ceva. Noi avem concret acest proiect, timpi, idei, mod de subvenționare. Ca să vă dau în anteprima o caracteristică a proiectului, vom ajuta doar pe cei care pot dovedi că au locuit și au avut o activitate pe teritoriul altui stat, timp de minim doi ani.

Partidul Mișcarea Populară va înființa filiale în străinătate?

Avem mulți simpatizanți, multe cereri de înscriere în partid, dar în afara țării vor exista doar grupuri de inițiativă, fără personalitate juridică.În cazul în care vor exista multe adeziuni, mai ales în zonele cu comunități numeroase, se vor înființa asociații, în baza legilor tării respective.

La deschiderea lucrărilor ”Universității de vară” pentru românii de pretutindeni, a participat președintele Traian Băsescu și ministrul Apărării, Mircea Dușa. De asemenea, la întâlnirea de la Izvoru Muntelui, stațiune montană situată în județul Haghita, au mai participat senatorul Viorel Badea (PDL) și deputatul Aurelian Mihai (PP-DD), ambii parlamentari aleși în Diaspora.

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Milano, i-a dat foc soției-prostituate

Traian Băsescu: ”Comunitățile românești din străinătate sunt fragmentate și se acuză reciproc. Pe acestea nu le putem finanța, compromit statul”