in

Nicoleta Tacu, candidată la Rovigo: „Sunt dezamăgită de reacţia comunităţii”

La Rovigo, localitate din regiunea Veneto, Nicoleta Tacu va candida pentru ocuparea unui loc în consiliul comunal. Deşi era pregătită pentru candidatură, se declară dezamăgită de reacţia conaţionalilor şi a comunităţii ortodoxe. Este optimistă însă şi crede că voturile italienilor vor fi importante.

Nicoleta Tacu are 43 de ani şi este originară din judeţul Prahova. A venit în Italia în urmă cu 18 ani, este căsătorită şi are trei copii. De la vârsta de şase ani a început să practice dansurile populare iar această pasiune i-a rămas până în prezent. În România a făcut parte din diferite grupuri de dansuri şi a participat cu succes la numeroase concursuri.

În Italia, activitatea asociaţionistică a Nicoletei este foarte bogată. Ea a activat în foarte multe asociaţii din regiune, a organizat diferite spectacole, expoziţii şi manifestări şi a colaborat cu diferite instituţii teritoriale. De puţin timp a creat un grup de dansuri, format în special din copii români dar şi italieni sau de alte etnii. Prin cursul început, şi-a propus să promoveze dansul popular şi modern şi un tip de dans mai deosebit, „danza urbana”.

Din luna martie a anului trecut, românca a înfiinţat o asociaţie care are deja o bogată activitate şi reuneşte în primul rând românii din zona Rovigo, dar şi italieni sau cetăţeni de alte naţionalităţi. Asociaţia şi-a propus să facă cel puţin o activitate importantă pe lună şi anul acesta, până în prezent, s-a ţinut de cuvânt.

«În luna decembrie am organizat foarte multe spectacole dedicate sărbătorilor de iarnă, începând cu sărbătoarea de Sf. Nicolae şi pe tot parcursul lunii, până la Anul Nou. Apoi, în lunile succesive am organizat spectacole de carnaval denumite „Folkloriamo in maschera”, sărbători ale mărţişorului, ale femeii şi ale primăverii. Avem în plan în lunile mai şi iunie evenimente în colaborarea cu instituţii culturale din România denumite „Amour di primavera” şi „Folkloriam dance school”.»

Românca s-a intersectat cu politica de anul trecut, atunci înscriindu-se în cadrul mişcării „Europei per l’Italia”, conduse de Marian Mocanu. Încă de atunci îşi anunţase intenţia de a candida pentru un loc în consiliul comunal din Rovigo.

S-a înscris la aceste alegeri dar se declară deosebit de dezamăgită de reacţia comunităţii. «Voi participa pe lista civică „Liberta e autonomia: Rovigo dice no alla chiusura della Silvestri” care susţine lista civică „Vivere Rovigo” şi pe Renato Borgato pentru postul de primar. Ambele liste civice au o orientare politică de centru dreapta.

Ceea ce m-a dezamăgit profund a fost reacţia comunităţii româneşti. Românii nu răspund pozitiv la solicitările de participare la viaţa politică, ba chiar au criticat decizia mea şi mai departe chiar şi asociaţia pe care o conduc, afirmând să nu promovez cultura şi tradiţiile aceasta fiind rolul bisericii. Nu vreau să intru în amănunte, dar ce mai poţi spune când auzi că însuşi parohul bisericii ortodoxe încerca să găsească un candidat pentru consiliul comunal. Să sperăm că totuşi lucrurile se vor îndrepta.»

A.R.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Discotecă românească la Rimini / Gabriel Poştă: „Nu avem concurenţă”

Politica de turmă