in

Cârnații de Pleșcoi, rețetă cu paste

Ca toate lucrurile cu-adevărat bune și cârnații de Plescoi sunt purtători de legendă. Nu una singură, ci mai multe. Două dintre acestea merită menționate, cu precizarea că nimeni nu știe cu exactitate adevărul.

Prima legenda susține ca Pleșcoii erau niște simpli cârnați de casă din oaie, iuți, uscați și afumați, produși în gospodăriile de pe Valea Buzăului… Până când Napoleon, în retragere după campania dezastruoasă din Rusia, s-ar fi oprit o noapte la Buzău, în casa unui boier care i-a pus împaratului pe masă ce-a considerat el mai bun… țuică din zonă, babici și cârnați de Pleșcoi. Napoleon s-a îndrăgostit așa de tare de cârnații cu pricina, încât a luat cu el, pe drumul către casă, mai multe kilograme de Pleșcoi.

Din păcate, oricât de mult ne-ar măguli o astfel de legendă, în primul rând se cuvine să menționăm că, dintre toți frantujii mai de soi, Napoleon este cel mai cunoscut pentru… lipsa de gust în materie de gastronomie.

În al doilea rând, din pacate, niciun izvor (mai mult sau mai putin credibil) nu menționează nici măcar posibilitatea ca Napoleon să fi trecut pe teritoriul actualei noastre țări la întoarcerea din Rusia, cu-atât mai puțin prin casa vreunui boier buzoian.

A doua istorie, care pare ceva mai credibilă, spune că rețeta carnaților de Plescoi aparține zarzavagiilor sârbi care s-au stabilit în zonă în secolul XIX și care-au adus acolo și rețeta de babic. Nemulțumiți de gustul cărnii de oaie din regiune, care era mult diferit de cel de-acasă, sârbii ar fi decis să-și condimenteze foarte puternic cârnații, să-i afume și să-i usuce până la consistența unor bucăți de lemn, pentru a-i putea mânca.

Indiferent de originea reală, un fapt se știe cu certitudine: cârnatul de Pleșcoi este un produs cum nu mai există altul pe teritoriul românesc, cu o identitate a gustului și aspectului care nu poate fi ignorată, un deliciu demn de masa celor mai pretențiosi mâncăi. Probabil că stomacurile simandicoase se vor chirci la ideea că un cârnat din oaie, afumat și puternic condimentat ar putea fi un aliment “pretențios”

Nici rețetele de paste nu au ocolit acest produs:

Paste cu carnati de Pleșcoi

Ingrediente: 200gr de paste penne sau fusilli, 200gr cârnaţi de Pleşcoi, 50-60 gr de smântână, 2 linguri de ulei de măsline, parmigiano ras, sare.

Mod de preparare: Se pune apă la fiert şi când clocoteşte adăugaţi sare, apoi adăugaţi pastele. Puneţi într-o tigaie uleiul şi cârnaţii de Pleşcoi mestecând, cu o lingură de lemn, continuu. Cand cârnaţii sunt puţin prăjiţi se adaugă smântâna şi se lasă să fiarbă la foc moderat mestecandu-se continuu. Dupa 7-8 min se iau pastele, se adauga peste sos si se presară un pumn de parmigiano. Se lasă pe foc un 1-2 minute pentru a se omogeniza totul.

Alte informații pe http://www.plescoi.ro/

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Sardegna, molotov contra unei familii de români

Anca Bucur, campioana mondială la Miss Fitness Universe, invitată sâmbătă la “De Suflet”