in

Unde se mănâncă cel mai bine din lume

 

Și în acest an, un restaurant situat într-un depozit maritim renovat, din portul Copenhaga, a fost desemnat cel mai bun din lume. Este vorba despre restaurantul ”Noma” al tânărului Rene Redzepi, considerat de marea majoritate a experților în gastronomie, un geniu în materie. După un an în care nu a figurat în primele zece locuri, Italia a intrat pe locul cinci.

Restaurantul danez “Noma” al tânărului Rene Redzepi, 32 de ani (foto), a fost desemnat luni, cel mai bun restaurant din lume, primind premiul St.Pellegrino al revistei britanice Restaurant Magazine, informează AFP. Acest succes răsplăteşte activitatea bucătarului şef danez Rene Redzepi, denumit ambasador al “bucătăriei nordice”, alcătuite din ingrediente locale şi de sezon. “Noma” este pentru a doua oară în fruntea listei celor mai bune 50 de restaurante din lume, întocmite de 800 de critici şi experţi internaţionali în gastronomie.

În primele cinci clasate, Spania are două restaurante (El Celler de Can Roca şi Mugaritz) şi al treilea (Arzak, locul al optulea) în Top 10. ”Argintul” la restaurante a fost obținut de El Celler de Can Roca din Girona (Spania), care se detaşează printr-o „bucătărie emoţională” datorită ingredientelor şi combinaţiilor diferite care trezesc puternice amintiri. Următorul în clasament este tot un local spaniol, Mugaritz din San Sebastian, care oferă două meniuri de degustare care se schimbă zilnic. În schimb, legendarul El Bulli al spaniolului Ferran Adria, de patru ori în fruntea clasamentului (2006 – 2009), nu mai figurează deloc, după ce şi-a închis porţile pentru renovare, urmând să se relanseze spectaculos în 2014. Ferran Adria și al său El Bulli – restaurantul spaniol care se află, de ani de zile, în topul celor mai bune restaurante din lume, au devenit substanța unei adevarate legende gastronomice. Rezervările pentru o masă la El Bulli, sunt închise pentru cel puțin un an si numeroase forumuri pe net au fost create special pentru ca puținii fericiți care au mâncat acolo să își împărtășească experiența și celor mai putin norocoși decât ei.

Salt de calitate pentru Italia. Printre primele cinci clasate se numără şi restaurantul italian Osteria Francescana, anul trecut Italia nefiind în topul primelor 10. În meniul restaurantului italian se pot regăsi rețete originale printre care și ” Bolitto-misto-non-bolitto” (Carne fiartă mixtă…nefiartă)(foto). Maestrul bucătar este renumitul Massimo Bottura.

Și Fat Duck al englezului Heston Blumenthal, adept, ca şi Ferran Adrian, al bucătăriei moleculare. Două restaurante din Statele Unite apar în clasamentul revistei britanice: Alinea (locul al şaselea) şi Per Se (locul al zecelea). Franţa, absentă anul trecut din Top 10, are de această dată un restaurant în primele zece: Le Chateaubriand din Paris, condus de Inaki Aizpitarte (locul al nouălea). Cu toate astea, clasamentul alcătuit de Restaurant Magazine a fost criticat anul trecut de mai mulţi maeştri bucătari şi experţi în gastronomie din Franţa, care susţineau că îi lipseşte rigoarea şi că reflectă prea mult moda de moment. În apărarea lor se poate adăuga și un comentariu al marelui bucătar și om de televiziune newyorkez Anthony Bourdain (în foto). Aceasta preciza într-una din cărțile sale, că majoritatea bucătarilor renumiți dacă sunt întrebați ce ar mânca dacă ar ști că e ultima lor masă, ar răspunde că o friptură bine făcută.

În top 10 s-a mai clasat  D.O.M. (São Paolo – Brazilia, pe locul 7)

Andi Rădiu

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Paşte 2011/ Icoana înseamnă „suferinţa poporului român”

VIDEO/ Dansul unui politician român face ȋnconjurul lumii