in

Canada a decis: România şi Bulgaria NU întrunesc condiţiile pentru a beneficia de eliminarea vizei

Dupa cum se ştie, Canada şi SUA menţin sistemul obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români şi bulgari care vor să călătorească în aceste ţări. Recent, în publicaţia franceză „Le Figaro” a apărut informaţia potrivit căreia Comisia Europeană va analiza în curând posibilitatea ca şi pentru cetăţenii canadieni şi americani să fie introdusă viza pentru a putea călători în spaţiul Uniunii Europene.

„Este necesară o dezbatere şi vor trebui luate decizii politice într-o problemă atât de importantă”, a declarat un funcţionar din cadrul Comisiei Europene citat de „Le Figaro”.

Având în vedere importanţa acestui subiect pentru romani – chiar şi pentru cei din Canada care nu mai au în prezent paşaport românesc -, ziarul ZigZag Român-Canadian s-a adresat Ministerul Imigraţiei din Canada, răspunsurile fiind oferite de consiliera Nancy Chan, din cadrul Imigraţie, Refugiaţi şi Cetăţenie Canada.

Nancy Chan, care este poziţia Canadei în situaţia în care Comisia Europeană va impune viza pentru cetăţenii canadieni? Va lua Canada în calcul posibilitatea eliminării obligativităţii vizei pentru cetăţenii romani (şi bulgari)?

«Canada impune viza cetăţenilor din două ţări membre UE, România şi Bulgaria, de aceea este vizata de aplicarea mecanismului de reciprocitate în ceea ce priveşte viza pentru ţările Uniunii Europene. Acest procedeu impune, conform legislaţiei UE, că statele lumii ai căror cetăţeni sunt scutiţi de viză pentru a intra într-o ţară din UE să ofere europenilor un acces similar pe teritoriul lor: fără viză, pentru cetăţenii tuturor ţărilor membre UE.

Însă politică în materie de vize a Canadei nu este fondată pe reciprocitate. Pentru a scuti cetăţenii unei ţări de viză este necesar ca statul respectiv să îndeplinească anumite criterii. Bineînţeles, Canada este hotărâtă să ofere tuturor cetăţenilor UE un acces fără viză pe teritoriul său.

Numeroşi canadieni vizitează ţările UE în fiecare an. Dacă s-ar impune viza canadienilor, consecinţele asupra turismului în Europa şi asupra legăturilor interpersonale ar fi considerabile. Foarte mulţi canadieni contribuie la dezvoltarea turismului în multe ţări din UE. Dacă numărul vizitatorilor canadieni s-ar diminua ca urmare a impunerii vizei, nu doar turismul european ar fi afectat, ci şi relaţiile economice şi politice ar avea de suferit, ca şi legăturile de prietenie. Ar fi contraproductiv să se impună viza pentru canadieni, dat fiind strânsele relaţii bilaterale existente.

Guvernul Canadei ia în calcul o serie întreagă de factori atunci când stabileşte impunerea de vize pentru cetăţenii unei ţări, cum ar fi: problemele actuale şi cele posibile în ceea ce priveşte migraţia, securitatea documentelor de călătorie, siguranţa publică, gestiunea frontierelor, chestiunile legate de drepturile omului, eficacitatea programelor de imigrare.

Nici România şi nici Bulgaria nu întrunesc în prezent condiţiile pentru a beneficia de scutirea de vize.»

Dar într-un viitor apropiat, prevede Canada eliminarea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români?

«Deciziile referitoare la obligativitatea vizelor sunt luate pentru fiecare ţară în parte, căutându-se un echilibru între primirea turiştilor în Canada şi securitatea şi protecţia sănătăţii canadienilor.

Canada şi SUA trebuie să se conformeze mecanismului UE de reciprocitate a eliminării vizelor până cel târziu 12 aprilie 2016. Reprezentanţii canadieni de la Ottawa şi de la Bruxelles au stabilit un dialog extrem de pozitiv cu România, Bulgaria şi Comisia Europeană în acest domeniu şi continuă să participe la dialoguri în acest sens.»

Cristina Sofronie, Canada
Zig Zag Român-Canadian
www.ziarulzigzag.ca


Citiți și:

Român stabilit la Toronto, s-a săturat de frig: ”Dau Canada pe Italia!”

Noi șanse de emigrare în Canada: noua poartă se numeşte ”Express Entry”

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cum decorăm masa de Paști

Campion la lupte clandestine în Italia, acum strânge bani pentru a-şi repara dantura