in

Cumpărare vechime pentru pensie, cei care au cotizat în străinătate NU AU VOIE, trebuie evitată dublarea plății

Persoanele care sunt interesate de achiziționarea vechimii nu pot apela la mecanismul apărut recent în cazul în care au realizat stagii de cotizare în alte țări.

Mecanismul respectiv se aplică numai pentru perioadele în care nu s-a cotizat deloc sub nicio formă, scrie capital.ro.

Conform celor stabilite la finalul lunii septembrie, OUG 163/2020 permite persoanelor fizice să cumpere vechime pentru pensie, în baza unui contract încheiat cu casa teritorială de pensii, ce poate acoperi cel mult șase ani.

Totuși, acest lucru nu este permis mereu. Cei ce au avut calitatea de asigurat într-un stat membru al UE sau în alte state cu care România are acorduri în domeniul securității sociale nu pot apela la acest sistem.

În ce situații nu poate fi achiziționată vechimea

Este vorba despre plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult șase ani, în care „persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

Cei ce au lucrat în străinătate nu pot plăti contribuții de asigurări sociale pentru perioadele în care au fost acoperiți în alt stat.

Sunt vizați atât cei care au lucrat într-o țară din UE sau în altă țară cu care România a semnat acorduri în domeniul securității sociale.

Conform legislației în vigoare, perioadele de peste un an lucrate în străinătate pot fi adăugate la stagiul de cotizare minim din România.

Din acest motiv, persoanele care doresc să acopere o lipsă în stagiul de cotizare nu pot face acest lucru pentru perioade în care plăteau, chiar dacă în alt stat, contribuții pentru pensii.

De asemenea, legat de pensia internațională, autoritățile române sunt cele care se ocupă de stabilirea pensiei pentru toate perioadele lucrate în celelalte țări. În acest sens, casa de pensii este cea care trebuie să se ocupe de toate calculele ori de solicitarea informațiilor necesare din țările respective.

Condițiile pentru achiziționarea vechimii

Trebuie menționat că procesul de calculare al pensiei ține cont de o singură plată pentru perioada respectivă, ceea ce înseamnă că nu ajută cu nimic dublarea plății pentru aceeași perioadă.

Condițiile actuale pentru achiziționarea vechimii pentru pensie se vor aplica doar până la sfârșitul lunii august 2021, deoarece, de la 1 septembrie 2021, actuala Lege a pensiilor, care este Legea 263/2010, va fi înlocuită de Legea 127/2019, care conține deja măsura.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Vă reîntoarceți în țară cu copii de vârstă școlară? Iată noile reguli de echivalare ON-LINE a studiilor din străinătate

Record de morți și de internări la ATI în România. Adrian Streinu Cercel: „Va fi vai de capul nostru!”