in

Lucrezi în străinătate? Află ce drepturi de pensie ai şi când te poţi pensiona

Românii care au muncit de-a lungul vieţii în mai multe state membre UE şi acum se apropie de pensionare, trebuie să ştie că sunt şanse să fi dobândit drepturi de pensie în fiecare dintre ţările unde au lucrat, scrie Adevărul . Astfel, la calcularea pensiei se va ţine cont de fiecare perioadă lucrată, însă vârsta de pensionare este diferită de la un stat la altul.

Cererea de pensionare va trebui depusă la casa de pensii din țara în care locuiți sau din ultima țară în care ați lucrat. Dacă nu ați lucrat niciodată în țara în care locuiți, aceasta va înainta cererea dvs. către țara în care ați lucrat ultima dată.
Țara respectivă va răspunde de tratarea cererii și va aduna dovezile care atestă contribuțiile pe care le-ați plătit în toate țările în care ați lucrat.În unele țări, casa de pensii le trimite persoanelor aflate aproape de vârsta de pensionare un formular de cerere de pensionare. Dacă nu primiți formularul, contactați casa de pensii pentru a vedea dacă vi-l va trimite automat.

Pe site-ul oficial în care regăsiţi informaţii avizate despre drepturile pe care le aveţi în Uniunea Europeană, Europa.eu, veţi regăsi în detaliu şi informaţiile necesare cu privire la dreptul de pensie obţinut în urma stagiilor din străinătate.

Recomandarea Europa.eu este să faceţi acest demers cu 6 luni înainte de a împlini vârsta de pensionare din respectivul sistem de pensii (pentru că vârsta de pensionare diferă de la stat la stat). Pentru dreptul la pensie va trebui să furnizaţi datele dumneavoastră bancare şi un document de identificare, însă pot fi solicitate şi alte documente, iar astfel de detalii le veţi afla contactând casa de pensii care vă trata cererea.

Când vă puteţi pensiona dacă aţi lucrat în UE

„Vârsta legală de pensionare diferă de la o ţară a UE la alta. Nu veţi putea primi pensia de stat din ţara în care locuiţi/ţara în care aţi lucrat ultima dată decât din momentul în care aţi împlinit vârsta legală de pensionare din acea ţară. De asemenea, dacă aţi dobândit drepturi de pensie şi în alte ţări, veţi putea primi părţile corespunzătoare doar în momentul în care aţi împlinit vârsta legală de pensionare din ţările respective. De aceea, vă recomandăm să aflaţi din timp ce se va întâmpla, pentru fiecare ţară în care aţi lucrat, dacă schimbaţi data de la care doriţi să vă pensionaţi. Dacă nu vă pensionaţi simultan, valoarea pe care o veţi primi s-ar putea modifica. Pentru detalii şi consiliere, adresaţi-vă casei de pensii din ţara în care locuiţi şi/sau din ţările în care aţi lucrat“, mai scrie Europa.eu, oferind de asemenea posibilitatea de a afla informaţii specifice din ţările UE.

Veţi fi plătiţi în funcţie de perioadele în care aţi lucrat în orice ţară din UE

Fiecare ţară are o perioadă minimă de cotizare impusă beneficiarilor de pensie. Nu este necesar să fi lucrat în ţara respectivă toată acea perioadă minimă, pentru că atunci când vi se calculează dreptul la pensie se vor cumula toate perioadele în care aţi lucrat în alte ţări din UE, ca şi cum aţi fi lucrat pe teritoriul ţării în cauză. Cele mai multe ţări nu oferă pensii pentru perioade scurte de timp lucrate, în general mai mici de un an, însă drepturile respective nu se pierd, ci sunt luate în calcul pentru stabilirea pensiei în ţările în care aţi lucrat mai mult timp.

„Dacă vă confruntaţi cu probleme în a obţine sumele cuvenite pentru perioadele de cotizare mai mici de un an, luaţi legătura cu serviciile noastre de asistenţă“, îndeamnă specialiştii Europa.eu. Cât despre calculul pensiei, se vor analiza contribuţiile pe care le-aţi plătit la fondul de pensii din ţara respectivă, dar şi durata şi valoarea contribuţiilor plătite în alte ţări. Casa de pensii din ţara în care aţi cerut acest drept calculează pe de o parte ce pensie ar trebui să vă plătească ţinând cont de toate perioadele în care aţi lucrat în orice ţară din UE.

„Pentru aceasta, cumulează perioadele în care aţi lucrat în toate ţările din UE şi stabileşte pensia teoretică, adică pensia pe care ar trebui să v-o plătească dacă toate contribuţiile ar fi fost vărsate în fondul său de pensii, pe toată durata. Valoarea rezultată se ajustează apoi pentru a reflecta durata efectivă a perioadelor de cotizare din ţara respectivă („prestaţie pro-rata”).

Dacă îndepliniţi criteriile de eligibilitate pentru a primi o pensie de stat într-o anumită ţară, indiferent de perioadele în care aţi cotizat la fondurile de pensii din alte ţări, casa de pensie calculează şi pensia naţională, cunoscută drept „prestaţie autonomă”. Autoritatea naţională compară apoi prestaţia pro-rata şi prestaţia autonomă şi vă oferă prestaţia care are valoarea mai mare în ţara respectivă“, menţionează sursa citată. Într-un formular P1 veţi regăsi decizia fiecărei ţări cu privire la cererea dumneavoastră de pensie.

Cum se face plata pensiei

„În general, ţările care vă plătesc pensii transferă sumele datorate într-un cont bancar din ţara dumneavoastră de reşedinţă – dacă locuiţi într-una din ţările UE. Dacă locuiţi în afara UE, aţi putea fi nevoit să vă deschideţi câte un cont bancar în fiecare dintre ţările care vă plătesc pensii“, spun specialiştii Europa.eu, menţionând că aceleaşi reguli sunt valabile şi pentru calcularea pensiilor de invaliditate şi de urmaş. Mai multe detalii, plus o serie de întrebări punctuale, privitoare la diverse situaţii în care cetăţenii se pot afla în privinţa pensionării, le găsiţi pe Europa.eu.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Președintele Italiei s-a declarat ”mândru” de țara sa: ”Criza nu s-a încheiat, iar instituţiile, ca şi cetăţenii, vor trebui încă să facă faţă consecinţelor şi traumelor sale”

Moarte absurdă a unui muncitor român la Monterosso: a sărit peste un zid și a căzut în gol