in

Sunt cetățean român fără acte în Italia, pot să primesc tratament sanitar?

Sunt cetățean comunitar, dar nu îndeplinesc condițiile pentru înregistrarea rezidenței în Italia, pot primi tratament fără a avea un card de sănătate?

Expertul răspunde

Legea italiană recunoaște îngrijirea internată esențială și urgentă (de exemplu, accesul la camera de urgență) și îngrijirea ambulatorie pentru toate persoanele prezente în Italia, inclusiv (la fel ca și cetățenii neregulari din afara UE) cetățenii UE:

  • A căror țară de origine nu garantează acoperirea tratamentului în Italia;
  • Care nu îndeplinesc cerințele (de venit) pentru înregistrarea reședinței în Italia;

Tratament sanitar urgent în Italia

Îngrijirea urgentă se referă la îngrijirea care nu poate fi amânată fără a pune în pericol viața sau fără a dăuna persoanei care are nevoie.

Tratamentele esențiale, pe de altă parte, sunt considerate acele servicii (atât terapeutice, cât și diagnostice) legate de boli / patologii care, deși nu sunt periculoase pe termen scurt, pot provoca daune grave sănătății persoanei în timp.

În plus, cetățenilor UE în această situație li se garantează alte servicii esențiale: de protecție a maternității, a copilului, vaccinări, tratamentul bolilor infecțioase, serviciile pentru dependenții droguri și cele dedicate persoanelor cu HIV.

Toate aceste servicii pot fi furnizate prin emiterea unui card special, care înlocuiește de fapt cardul de sănătate deținut de cetățenii italieni și străinii regulari: ENI (Europeo Non Iscritto – European Neînregistrat).

Sunt român în Italia, trebuie să îmi reînnoiesc cartea de identitate, care devine electronică. Ce se schimbă? Dacă pierd PIN-ul, cum îl pot recupera?

Obținerea cardului ENI

La momentul solicitării – la ASL competent sau direct la spital în caz de acces de urgență – va fi necesar să se prezinte un document de identitate și declarația de indigență, pentru a certifica indisponibilitatea economică.

Cu acest document, solicitantului i se atribuie un cod individual valabil 1 an, reînnoibil cu același număr.

ENI nu acordă dreptul la înregistrare la Serviciul Național de Sănătate, deci la alegerea așa-numitului medic generalist sau pediatru de familie.

Plata serviciilor

Dacă declară condiția de indigență, cetățeanul UE va trebui să plătească doar ticketul, cu excepția serviciilor: efectuate în caz de acces urgent la camera de urgență, minorilor sub 14 ani și femeilor însărcinate, pentru anumite boli

În schimb, cetățenii UE care nu semnează o declarație de indigență, fiind capabili să suporte cheltuielile, vor avea obligația de a plăti serviciile – chiar urgente și esențiale – de care s-au bucurat.

Articol pentru Stranieri in Italia de: Federica Merlo, avocat

Sono una cittadina comunitaria ma non ho i requisiti per l’iscrizione della residenza, posso ricevere cure in Italia non avendo la tessera sanitaria?

Aceste informații sunt pur orientative, dacă aveți nevoie de sfaturi specifice, cereți o consultanță pe aplicația Migreat.

Descărcați aplicația Migreat și discutați cu experții noștri

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 3 In medie: 3.7]
ingrijitoare obligate green card

Italia, îngrijitoarele fără certificat verde trebuie să plece din casa în care lucrează şi locuiesc

gabriela firea covid

Gabriela Firea, vaccinată cu trei doze, anunţă că are Covid. „În fața bolii toți suntem egali”