in

Criză de forţă de muncă în ţară: «Nu ne trebuie oameni cu două facultăţi, avem nevoie de sudori»

Ideea că România are forţă de muncă calificată a devenit o iluzie, întrucât resursa umană este din ce în ce mai slab pregătită, lucru care se observă şi la calitatea studenţilor, iar pe de altă parte a devenit tot mai scumpă, a declarat preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

El afirmă că una dintre problemele cu care se confruntă tot mai des antreprenorii în ultima perioadă este legată de forţa de muncă, relatează news.ro.

„Forţa de muncă calificată – încă trăim cu iluzia că avem o forţă de muncă foarte bine calificată – este doar o iluzie. Vă spun asta şi din calitate de profesor şi văd calitatea studenţilor în fiecare an, se deteriorează. Este o certitudine lucrul acesta”, a declarat Dumitru, într-o emisiune la Digi 24.

El a adăugat că avantajul competitiv de a avea forţă de muncă calificată „nu prea mai ţine”.

„Mai mult decât atât, nu numai că nu mai este la fel de bine calificată, dar e şi mai scumpă„, subliniază preşedintele Consiliului Fiscal.

Dumitru a atras atenţia că în anumite zone economice se întregistrează un deficit major de forţă de muncă, în domenii precum IT, dar angajatorii au nevoie şi de sudori sau tractorişti, pe care nu-i mai găsesc.

„Am avut discuţii cu foarte mulţi antreprenori în ultimii doi-trei ani. Au spus «nouă nu ne trebuie oameni cu două facultăţi, noi avem nevoie de sudori, avem nevoie de maistru, de strungari. Nu îi mai găsim»”, a precizat preşedintele Consiliului Fiscal.

Puţini şi slab pregăiţi

În aproape toate specializările, nivelul de pregătire este din ce în ce mai slab.

Marea problemă a forţei de muncă, pe lângă faptul că e din ce în ce mai puţină, din diverse raţiuni, precum factorul demografic, emigraţia, dar şi înclinarea elevilor şi studenţilor, o reprezintă calitatea resursei umane, care e din ce în ce mai slabă.

Întrebat de ce se închid companiile în România, având în vedere că anul trecut au ieşit de pe piaţă 160.000 de firme şi numai circa 75.000 de companii au fost înfiinţate, Dumitru spune că sunt explicaţii multiple.

„Faptul că intră şi ies companii din economie e un fenomen absolut normal. Oriunde în lume ai şi intrări şi ieşiri, ai un plan de business, dacă el este validat de realitate, supravieţuieşti, (dacă, n.r.) ai avut aşteptări prea mari sau ai făcut greşeli, evident că eşuezi”, a adăugat el.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Mărturia unei femei, agresată în tramvai la Roma: «Doamnelor care mă insultați, nu suntem din aceeași rasă»

Dodon, huiduit la întâlnirea cu diaspora din Padova: ”V-ați vândut lui Putin!” VIDEO