in

PDL Italia despre mitingul de la Roma:”Este o vânătoare de vrăjitoare”

La mitingul din faţa Ambasadei României de la Roma au fost prezenţi şi lideri ai filialelor din Italia a partidelor de opoziţie româneşti. Ciprian Manoliu, preşedinte PSD Milano, Florin Tătaru, preşedinte PSD Roma, Robert Araveicei, coordonator PNL Italia. Nu au afişat sigle de partid, mitingul nefiind politizat. Prezenţa lor a fost însă interpretată de cei care nu sunt de acord cu protestele ca o dovadă a manipulării manifestanţilor de către USL. La miting s-a strigat "PDL – Srl", doi foşti membri PDL Italia şi-au dat foc la carnetele de partid, dar nu s-a strigat nimic contra partidelor din opoziţie. Liderii PDL Italia au reacţionat după manifestaţia de la Roma.

"Situaţia din Diaspora e diferită faţă de ce se întâmplă acasă. În plus, membrii PDL Italia nu au avut niciun avantaj material şi nu au ocupat nicio funcţie în vreun minister sau instituţie a statului. Ceea ce facem aici e din convingere" ne-a declarat Ioan Săvoiu, preşedintele PDL Italia (foto 1).

Săvoiu este convins că prezenţa reprezentanţilor PSD şi PNL nu era necesară, că este doar o dovadă că şi-au făcut datoria faţă de partidele lor, faţă de şefii.

"Manifestarea, în general, rămâne după părerea mea o atitudine de contestare a anumitor părţi sociale contra unor sisteme de guvernare, iar în contextul ultimelor schimbări economice din lume e ceva normal. Manifestările din ţară în opinia mea au fost generate şi de lipsa de comunicare dintre putere şi populaţie. Cât despre cele din Diaspora, simple răbufniri ale unor persoane care public şi-au manifestat dezaprobarea faţă de preşedintele Băsescu şi guvernul Boc.

E de ajuns să facem un calcul între cei care au votat actuala putere, au votat preşedintele şi la suspendare dar şi la alegerea pentru un nou mandat. Nu găsesc logică atitudinea în scandarea unor lozinci pentru că diaspora nu poate fi reprezentată de câţiva protestatari.

Preşedintele Băsescu sunt convins că nu a fost votat, sincer vorbind, de cei 150 de demonstranţi de la Roma. Ca de obicei, liderul manifestaţiei, Eugen Terteleac, reuşeşte să adune membri ai asociaţiei sale la evenimente, dar restul sunt aşa-zişii reprezentanţi ai unor formaţiuni politice în diaspora, respectiv PSD şi PNL care normal că au trebuit să arate şefilor că sunt solidari cu ei."

Săvoiu crede în continuare în valoarea membrilor care au rămas fideli partidului şi e convins că proiectele pe care le au pentru românii din Italia sunt importante.

Legat de acuzaţiile că filiala PDL ar funcţiona ilegal în Italia, Săvoiu spune că filiala a fost înscrisă şi funcţionează acum legal. "Despre PDL Italia s-au scris multe şi pot să spun că în mare parte au fost adevărate. Eram în urmă cu câţiva ani un grup fără experienţă, dar mânaţi de un dor nebun de a intra în politica, o politică a românului din Diaspora, pentru cei de aici. O echipă de amatori, recunosc, dar care a trecut la profesionişti în mod rapid şi ordonat, dovada fiind alegerile parlamentare şi prezidenţiale, care au reprezentat pentru noi un examen. O echipă făcută ad-hoc, care a funcţionat şi spre surprindera multora funcţionează în continuare. Există proiecte care sunt în derulare sau care vor fi începute în viitorul apropiat. în plus, vă declar că filiala noatră din Italia a fost înscrisă şi funcţionează legal, asta pentru a răspunde celor care afirmă că suntem ilegali. Să vedem dacă şi cei din alte partide vor face acelaşi lucru."

În opinia liderului PDL Italia, membrii şi simpatizanţii PDL nu ar trebui demonizaţi, ci respectaţi pentru opiniile lor politice, mai ales că niciunul nu a beneficiat de avantaje materiale sau funcţii importante. "Privilegii nu au fost şi nu vor fi, acest lucru nefiind înţeles de mulţi dintre noi, fapt care a generat rupturi, scindări. A intra în politică fără a avea putere financiară e ca şi cum ai pleca să vânezi ursul cu mâna goală. Aş vrea ca dumneavoastră, ca publicaţie sau oricine altcineva, să dea un exemplu de un singur membru PDL Italia care a ocupat sau ocupă un post  în cadrul vreunui minister.

Repet, am fost şi suntem militanţi liberi, fără avantaje materiale sau privilegii. Cei care au dorit acest lucru sunt acei care îngroaşă astăzi rândurile celor nemulţumiţi în cadrul manifestaţiilor. Această epurare naturală a fost şi rămâne un bine pentru noi. A fi membru al unui partid este după mine o alegere liberă şi când o faci îţi asumi responsabilităţi şi trăieşti urmările.

Nu îmi este ruşine pentru faptul că sunt membru PDL, şi nici nu-mi va fi. Sunt în această formaţiune politică datorită simpatiei avută faţă de preşedintele Basescu şi indiferent de ce se va spune sau face, rămân fidel opiniei mele libere. Oare câţi din cei care au demonstrat sunt membri fideli ai unor singure formaţiuni politice, nu coregrafi, păcălici care pendulează de la un partid la altul? De onoare nu are rost să vorbim. Voi continua să coordonez activitatea acestei formaţiuni şi în viitor, crezând în continuare în principiile de dreapta. Repet, o fac în timpul liber, pe banii mei."

Contra lui Baconschi

Primul sacrificat de Guvernul Boc după începerea protestelor din ţară şi din străinătate a fost ministrul de Externe, Teodor Baconschi, care a fost demis pe 23 ianuarie. Preşedinta PDL Roma, Lavinia Năstase (foto 2), salută demiterea ministrului Baconschi şi spune că ministrul nu a avut niciodată o bună comunicare cu românii din afara ţării.

Înfiinţarea Consulatului de la Catania şi modificarea unor pasaje din legea votului prin corespondenţă au fost mereu cele mai importante cerinţe pe care democrat liberalii din Italia le-au avut şi nu au fost ascultaţi.

"Spre deosebire de alţi colegi, salut plecarea sa şi sper în alegerea unui profesionist care să organizeze mai bine consulatele unde există mulţi români, să aibă deschidere spre dialog şi să  se renunţe la ideea de vot prin corespondenţă în varianta  actuală.

Domnul Baconshi nu a dorit niciodată să stea de vorbă cu organizaţia PDL Italia, nici ca ministru, nici ca şi coleg. Îmi amintesc că ultima oară l-am abordat pe holurile Casei Poporului împreună cu alţi colegi dorind să ştim când se va deschide un consulat în Sicilia şi să explicăm din teritoriu hibele votului prin corespondenţă, dar nu ne-a luat în serios şi ne-a trimis la ambasadă sau consulat să ne facem programare să-i vorbim, neuitând să ne jignească, asta după ce cu câteva minute în urmă îl votasem."

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

O italiancă i-a lăsat o avere de milioane de euro românului care avea grijă de ea

A 12-a zi de protest: medicii, profesorii şi cadrele militare ies în stradă. Opoziţia ameninţă cu demisia din Parlament