in

COVID şi sănătatea mintală: «Poate să declanșeze o boală psihică». Sunt afectaţi şi cei care nu au fost infectaţi

Nu doar corpul este afectat de coronavirus. Sars-Cov-2 este cel mai nou venit în galeria patogenilor capabili să declanșeze o boală psihică. Şi, mai grav, sunt afectate şi persoane care nu au fost infectate, atrage atenţia medicul psihiatru Gabriel Diaconu într-un interviu pentru spotmedia.ro.

Dificultăţi respiratorii, pierderea gustului şi a mirosului şi o stare generală de oboseală profundă, acestea sunt simptomele COVID-19 de care am auzit cu toţii, după un  an de pandemie. Însă, se pare, că este mult mai mult de atât.

„Fenomenul psihologiei contagioase de stres postraumatic face ca în comunitate să se răspândească simptome de Covid care nu au în spate o infecție, dar se prezinta identic și uneori sunt trăite groaznic de către individ. Am pacienți care își fac teste peste teste acasă, își măsoară concentrația de oxigen, se prezintă la camerele de gardă pentru că le-a crescut temperatura la 37,3 grade. Sunt sugestive pentru cât ne-a zdruncinat la nivel comunitar ultimul an și jumătate”, spune medicul.

„Unii s-au desensibilizat și din negare au trecut într-un veritabil clivaj. Ei trăiesc într-o lume polianică, care nu mai include Covid pentru că nu îl mai pot tolera emoțional. Alți oameni au fost copleșiți, chiar dacă nu au trecut prin infecție. pentru că la ei pe stradă au început să moară oameni”, explică Gabriel Diaconu.

Medicul psihiatru evidenţiază că studiile recente par să indice o creștere a frecvenței tulburărilor neuropsihiatrice în urma infecției cu Covid.

„S-a crezut inițial despre Covid 19 că este o boală eminamente de sistem respirator. Noua paradigmă spune că este și o boală sistemică de aparat circulator, o coagulopatie dată de noul coronavirus. Dacă este o problemă circulatorie sistemică, creierul este un organ potențial țintă și vulnerabil, moment din care intervine și coimplicarea neurologică și psihiatrică.

Am văzut în această perioadă persoane care au suferit AVC-uri după infecția cu noul coronavirus, persoane a căror cogniție a fost tranzitor profund afectată, mai ales la vârstă: stări demențiale tranzitorii și episoade de confuzie.

Am văzut persoane fără istoric medical psihiatric care au făcut decompensări psihotice acute tranzitorii de scurtă durată care au necesitat medicație. Și am văzut persoane care au rămas post-Covid cu o stare cronică de anxietate, tulburări alimentare și ale dispoziției”, afirmă medicul, care concluzionează: „Sars Cov 2 este cel mai nou venit în galeria patogenilor capabili să declanșeze o boală psihică”.

Medicul a amintit şi de cei care îşi induc ideea că sunt inefctaţi, că au chiar simptome specifice.

„În psihiatrie vorbim despre nocebo. Daca tușesc și am nasul un pic înfundat e clar că am Covid. Nu sunt simptome false, ci interpretarea eronată a unor simptome. Nocebo se întâmplă în general când oamenilor le-a fost activată axa de anxietate. Înainte se gândeau că au alergie la polen, acum se gândesc că au Covid. Am avut la maratonul vaccinării oameni care au venit să se vaccineze pentru că nu mai suportau incertitudinea de zi cu zi că dacă se trezesc cu usturime în gât poate au Covid.”

Ca o notă de fial, Gabriel Diaconu avertizează că atitudinea autorităților în raport cu cetățenii trebuie să se schimbe: „Avem nevoie să ducem oamenii de mână către sănătate, nu spre o lume postpandemică apocaliptică, în care fiecare tremură în colțul lui și își linge rănile. Dacă oamenii ies din nou pe stradă, hai să-i ajutăm cu astfel de programe pentru sănătatea lor psihică și socială”, spune medicul.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
obligatie vaccinare Meloni

Ultimele sondaje: partidul Giorgiei Meloni, Fratelli d’Italia, a depășit PD și poate urca pe primul loc în preferințele electoratului italian

ion dichiseanu fiica

Fiica lui Ion Dichiseanu, acuzații de malpraxis pentru medicii care l-au tratat pe actor: «Analizele au fost interpretate greșit. Ni s-a spus că are cancer»