in

Episod-pilot în Italia! ”Egregora. Comoara pierdută”, film despre frumusețea locurilor sacre din România – VIDEO

Primul episod-pilot în Italia: ”Egregora. Comoara pierdută”, film despre frumusețea locurilor sacre din România. În ultimul weekend din martie, comunitatea românească din orașul italian San Donà di Piave a avut posibilitatea vizionării primului episod-pilot din cadrul filmului-serial românesc „Egregora. Comoara pierdută” scris și regizat de către Andrei Chiriac.

Evenimentul a fost organizat de către Asociația Culturală română „Decebal-Traian” o asociație foarte cunoscută și îndrăgită din orașul San Donà di Piave, mereu activă și cu o vechime de existență în spate de aproape 20 de ani.

Au fost prezenți la eveniment reprezentanți ai Consulatului General al României la Trieste, doamna Luminița Dia, care a contribuit la realizarea evenimentul, comunitatea românească cât și persoane din mediu asociativ al zonei.

Primul episod-pilot în Italia: ”Egregora. Comoara pierdută”, film despre frumusețea locurilor sacre din România

„Egregora. Comoara pierdută” este un film care pune în valoare și frumusețea locurilor sacre din România. Au fost filmări în locuri minunate, precum: Sarmisegetusa, Bâlea Lac, peștera Polovragi, Babele, Corbii de Piatră, Sfinxul, mânăstirea Cârța, vârful Omu, Transfăgărășan, Cazanele Dunării, peștera Ialomicioara, Valea Obârșiei, Sighișoara, Castelul Corvinilor și multe altele.

Principalii actori ai distribuţiei serialului sunt Daniel Nuţă, Eduard Trică, Maia Morgenstern, Ştefan Velniciuc, Dimitri Bogomaz, Ramona Bădescu, Florin Stancu, Andrei Chiriac, Răzvan Gheorghiu, Ionuţ Deliu, Flavia Hojda, Relu PoaleLungi, Ioana Abur, Mircea Silaghi, Puiu Jipa, Sophie Vărzaru, Nicolae Copoceanu, Tudor Filiș și mulți alții.

Pe lângă speech-ul realizat în sală, legat de prezentarea filmului, regizorul Andrei Chiriac ne-a oferit și un interviu în care urmează să aflăm mai multe detalii despre filmul „Egregora. Comoara Pierdută”, interviu care detaliază povestea filmului, din fața camerei de filmat, cât si din spate, concluzând cu informații importante referitoare la vizionarea/finalizarea acestuia.

Care e povestea din spatele titlului filmului „Egregora”? Ce anume înseamnă?

Povestea filmului a început acum 16 ani, în urma unei călătorii la Sarmisegetuza, unde am descoperit diverse povești despre cultura vechii noastre civilizații dacice. Am avut plăcerea să cunosc și localnici care mi-au împărtășit povești despre comorile locului, despre tradițiile județului Hunedoara în special și de acolo s-a legat o idee de film artistic apoi dezvoltat în serial Tv.

Se chema initial „Secretul coifului de aur”, pentru ca ideea a plecat de la Coiful de Aur de la Coțofenești.

În 2009 după o muncă asiduă asupra scenariului, numele filmului s-a transformat în „Egregora. Comoara pierdută”.
Egregora înseamnă în Dex o ființă psihică emanată din conștiință colectiva. Un concept străvechi pe care încerc să-l aduc în actualitatea românească și nu numai. Egregora romanțat în film, promovează ideea de sacru feminin și punctează asupra importanței echilibrului, a balansului în armonie aproape perfectă. Doar atunci se poate ajunge la Poarta Templului comorii, reusind să deschidem și să descoperim marele secret pe care dacii, strămoșii noștrii l-ar fi știut acum 2000 de ani.

Ați ales să prezentați filmul românilor aflați în Italia, mai exact în San Donà di Piave. Aveți în plan o campanie de promovare a filmului în mai multe orașe din Italia/România sau alte țări straine?

Am fost invitat de doamna Luminița Dia care locuiește la Milano și de președintele asociației Decebal-Traian, domnul Daniel Săboanu iar pe acestă cale, țin să le transmit multe mulțumiri și recunoștință.

Filmările vor avea loc și în Italia. Episodul 2 are de-a face cu Roma și Napoli. Un personaj va găsi în arhivele secrete ale Vaticanului niște referințe la comoara adusă de Traian din Dacia și vede că de fapt Traian ar fi descoperit o mica parte din averea regelui Decebal.
Vom prezenta filmul acum pe 27 Aprilie la Napoli, având dorința și la Roma sa facem acest lucru. În fața comunității românești, cât și la chemarea a Camerei de Comerț româno-italiene. Vor fi prezenți oameni de afaceri din Napoli, dar care au care legătură și cu România. Ne dorim să-i invitam în România și să contribuim la promovarea și consolidarea legaturii dintre cele doua țări, Romania-Italia.

Posibil să călătoresc cu acest serial prin toată Italia, prin toată comunitatea românească. Probabil că „Asociația Decebal-Traian” mă va pune în contact și cu alte asociații românești din alte localități italiene, iar în acest mod vom putea crea împreună un „Egreor” frumos în toată Diaspora!

Ce feedback ați primit din partea oamenilor prezenți la eveniment sâmbătă seara?

Îmi place să cred că feedback-ul a fost foarte foarte frumos și pozitiv. Filmul are o încărcătură deosebită și mai puternică pentru cei din Diaspora, pentru ca sunt mai departe de țară. Eu însumi am stat departe de România vreo 20 și ceva de ani in Statele Unite, am locuit la New York și știu ce înseamnă dorul de țară. Știu ce înseamnă să vezi un film românesc când ești la mii de km distanta.
Sâmbăta a fost într-adevăr un moment foarte frumos. S-a aplaudat, lumea a fost bucuroasă. Probabil vor cauta mai multe repere despre „Egregora. Comoara pierdută” și vor împărtăși și altor oameni despre demersul nostru.

De unde a plecat ideea filmului? Din ce v-ați inspirat?

Totul a început în urmă cu 16 ani la Sarmisegetuza. Eu am călătorit prin toată România și mi-am dorit dintotdeauna să fac un film în care sa îmbin utilul cu plăcutul. Sa fac ceea ce imi place. Adică să călătoresc foarte mult și în același timp să pun în valoare tradițiile românești în armonie cu celelalte popoare.
Vorbesc în film de un dar pe care noi românii l-am avea de dăruit la marele EGREOR al națiunilor. Și de aceea este important acest dar al călătoriei în sine. Călătoria care este parcursă de cele 10 personaje ale filmului.

M-am inspirat din foarte multe cărți și călătorii. Toate adunate au făcut în așa fel ca scenariul să fie scris într-un timp oarecum scurt. Îmi doresc ca filmul/scenariul să aibă o mare trecere asupra publicului deoarece îmi place să cred că vorbim de la suflet la suflet.

Ați întâmpinat greutăți de-a lungul filmărilor? Dacă da, care ar fi acestea?

Au fost dificultăți de-a lungul perioadei de filmare. Cea mai mare provocare a fost cea financiara. Sponsorizările au venit destul de greu. Prima sponsorizare mai semnificativa a venit abia acum 4 ani, dupa foarte multi ani de asteptare. Insa, am reușit să fac un montaj financiar și să duc la finalizare primele 2 episoade din cele 12 ale primului sezon.

Am avut provocări și de producție. Am filmat per total în cele 2 episoade cu aproape 250 de cai și călăreți. Au fost zeci și zeci de oameni în figurație. Am făcut mici bătălii între Vlad Țepeș și asasinii lui Radu cel Frumos.

Vremea a fost iar un factor perturbator. A plouat de foarte multe ori la filmare când nu trebuia să plouă. Am îndurat mult, inclusiv frig, însă din dragoste pentru proiect și țară le-am dus la bun sfârșit. Cuvântul probleme nu există pe platoul nostru de filmare, dar provocări da, pe care le depășim cu bucurie!

Unde îl vor putea urmări românii și când va apărea primul sezon?

Daca toate merg bine, ne apucăm de filmări din luna mai și speram ca primul sezon să fie gata în iarna acestui an.
Ne propunem ca următoarele 2 sezoane să fie filmate pe la sfârșitul lui ianuarie a noului an. Să spunem că în 2024 pe la 1 decembrie ne-am putea bucura de toate cele 3 sezoane!

Articol realizat de Irina Gavriluț.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 3 In medie: 5]
profesor religie arestat

Milano, profesor de religie arestat pentru violență sexuală asupra copiilor, probe cu camere ascunse

Italia ”lege ridicolă” amenzi cuvinte străine

Italia, ”lege ridicolă”: amenzi de până la 100.000 de euro pentru cei care folosesc cuvinte străine