in

Copiii cu părinți plecați în străinătate învaţă mai bine decât ceilalţi elevi

Copiii cu părinți plecați în străinătate învaţă mai bine. Este concluzia studilui unui cercetător român care a analizat îndeaproape fenomenul „orfanilor albi”.

Copiii care trăiesc în familii în care cel puțin un părinte este plecat la muncă în străinătate au performanțe mai bune la școală față de copiii din familiile neafectate de fenomenul migrației.

Însă, plecarea părinților la muncă în străinătate crește riscul de îmbolnăvire și de înrăutățire a sănătății mentale în rândul copiilor care rămân în grija, fie doar a unui părinte sau în cea a bunicilor sau altor rude.

„Ne-a surprins faptul că, pe de o parte, copiii din familiile cu părinți plecați au rezultate mai bune la școală, iar, pe de altă parte, se îmbolnăvesc mai des și au stări depresive mai accentuate. Iar noi ne-am fi așteptat, în spiritul literaturii de specialitate, ca educația și sănătatea să fie afectate în același sens”, a declarat Alina Botezat, cercetător la Institutul de Cercetări Economice și Sociale ”Gh. Zane”, Academia Română, Filiala Iași.

Monstrul care şi-a terorizat propriii copii. 21 de ani de închisoare pentru pastorul VIOLATOR

Cei mai afectați de plecarea părinților sunt fetele și copiii care trăiesc în mediul rural.

„Fetele sunt mai afectate decât băieții, în special în acele familii unde mama este cea care lipsește. De obicei, fetele, și nu băieții, preiau cea mai mare parte din sarcinile gospodărești sau cele ce țin de îngrijirea fraților mai mici atunci când părinții sunt plecați să lucreze în străinătate, acest lucru putând afecta negativ sănătatea fizică și starea lor de bine”, a mai cercetătorul.

Acesta atrage atenţia că cel mai important rezultat al studiului este că acești copii cu părinți plecați se îmbolnăvesc mai des, iar incidența simptomelor de anxietate și de depresie în rândul lor este mai mare. „Iar aceste stări depresive nu dispar o dată cu reîntoarcerea părinților acasă, ci pot afecta negativ dezvoltarea lor emoțională și socială pe un termen mult mai lung”, avertizează expertul.

De ce emigrează medicii

Un alt studiu al cercetătorului român scoate la iveală motivele pentru care medicii români continuă să plece în număr mare să lucreze peste hotare. O remunerare bună a medicilor, o pondere mai mare a populației îmbătrânite, precum și un nivel ridicat de tehnologie medicală în țara de destinație sunt printre principalii factori care atrag medici din străinătate.

„Din datele noastre, intenția de reîntoarcere în țară a medicilor emigranți români este foarte redusă, sub 30%. Eventualele politici publice ar trebui orientate către menținerea în țară a medicilor existenți. De exemplu, măsura dublării salariilor medicilor luată în 2018 a avut ca efect imediat scăderea numărului de cereri de certificate de conformitate, fapt care se corelează cu o reducere a intenției de emigrare.

Pe de altă parte, în rândul studenților de la medicină intenția de a migra după terminarea studiilor ramâne ridicată (peste 50%, conform unui alt studiu de-al nostru), majoritatea dorind să plece în timpul rezidențiatului. Deoarece s-a constatat că important în decizia de emigrare sau de a rămâne este mediul profesional al primilor ani de practică, o măsură recomandabilă ar fi îmbunătățirea programelor de rezidențiat (finanțare mai bună, oferirea de oportunități de dezvoltare profesională, dotări etc.)”, mai spune Alina Botezat.

Articolul integral AICI

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
roman agresat Modena mort

Român de 34 de ani agresat la Modena, a murit după o lună de agonie

restrictii romani

Eşecul vaccinării în România: Tătaru: „Restricţiile pentru români în UE nu vor întârzia să apară”