in

Matei Dobrovie, deputat PNL: Solicit majorității PSD-ALDE să deblocheze urgent proiectul meu privind extinderea votului prin corespondență!

Pentru ca la următoarele alegeri prezidențiale să nu mai fie cozi imense la secțiile de votare și restrângeri ale dreptului de vot, deputatul liberal Matei Dobrovie solicită majorității PSD-ALDE să pună de urgență pe ordinea de zi a Comisiilor de administrație și juridică propunerea sa  de extindere a votului prin corespondență.

„Alegătorul trebuie să-și poată exprima opțiunea de vot, indiferent de locul în care se află în perioada alegerilor. Dacă se adoptă proiectul, vor putea vota la alegerile parlamentare și prezidențiale, prin utilizarea serviciilor poștale, toți românii cu drept de vot aflați în străinătate, precum și alegătorii din țară care știu că nu se vor putea prezenta la urne în ziua votului.

Vor fi înlăturate barierele de până acum legate de numărul total insuficient de reprezentanți ai diasporei (doar 4 deputați și 2 senatori) raportat la numărul total al românilor plecați în străinătate.

Pentru românii care trăiesc temporar în străinătate votul reprezintă legătura lor cu comunitatea din care au plecat. De aceea, am propus ca la alegerile parlamentare, românii cu reședința în străinătate și domiciliul în țară să poată vota fie pentru candidații din circumscripția Diaspora, fie pentru circumscripția electorală corespunzătoare adresei de domiciliu din România. Ei indică practic o adresă de corespondență”, a explicat deputatul PNL Matei Dobrovie, inițiatorul propunerii legislative.

Biroul electoral primește telefoane nervoase din diaspora: «Ne-am confruntat cu un adevărat asalt verbal la toate telefoanele, limbajul fiind incalificabil»

De asemenea, se înființează un Birou Electoral General pentru votul prin corespondență care va coordona întregul proces și va supraveghea modul în care Poșta Română realizează și trimite către alegător documentația de vot.

Trasabilitatea votului va fi asigurată printr-o platformă web pusă la dispoziție de AEP, unde alegătorul poate verifica traseul votului său prin corespondență.

Inițiativa mai propune clarificarea unor termene și a atribuțiilor avute de Poșta Română, stabilirea unor reguli cu privire la documentația aferentă turului al doilea de scrutin pentru alegerile prezidențiale, delimitarea dintre adresa de corespondență și adresa de domiciliu/reședință, facilitarea votului pentru persoanele cu dizabilități sau actualizarea informațiilor ce urmează a fi incluse în cererile transmise de către alegători, în listele electorale, precum și în procesele-verbale încheiate de birourile electorale, clarificarea condițiilor în care birourile electorale înregistrează, sortează și păstrează documentele primite de la alegători, definirea situațiilor în care buletinele de vot sunt considerate nule.

Deputatul PNL a solicitat dezbaterea acestei propuneri legislative în procedură de urgență, pentru a se putea aplica la alegerile prezidențiale.

După dezastrul din diaspora, Teodor Meleșcanu nu demisionează: «Și eu am stat la coadă. Am făcut tot ceea ce era posibil»

Cozi uriașe la secțiile de vot din Diaspora. MAE studiază posibilitatea prelungirii programului de vot

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Tăriceanu, următorul pe lista procurorilor. Se votează ridicarea imunității, DNA îl acuză că a luat 800.000 de dolari mită

Ziua Copilului la Pordenone, spectacole și multe surprize pentru copii, organizator asociația ”Romeni Europei”