in

Cine sunt românii care emigrează acum: «Cei care vor mai mult pentru COPIII lor»

Exodul românilor continuă. În 30 de ani de democrație, ţara a pierdut peste 15 la sută din populație din cauza emigrației. Oamenii au plecat, pe rând, pentru o viaţă mai bună, pentru condiții mai bune de muncă, pentru demnitate, iar mai nou, pleacă pentru copiii lor. Românii care emigrează în noul val vor școli bune, o altfel de educaţie, alt sistem de valori. Vor o viaţă diferită pentru copiii lor.

„Nu a fost ușor deloc, aveam 40 si ceva de ani Am plecat așa, cu sufletul îndoit, speram să regret în fiecare zi, dar din ce văd că se întâmplă, mă felicit în fiecare zi că am avut totuși curajul să plec cu trei copii, din care doi mici, unul de un an jumătate-doi, celălalt de trei ani”, spune Sorin Șarba, un român care a emigrat.

Sorin Șarba spune că deși i-a fost greu să o ia de la zero, într-o țară străină, a avut întotdeauna în minte destinul copiilor săi: a lăsat în țară părinții și o afacere prosperă și s-a mutat în 2014 într-un oraș de 50.000 de locuitori din sud-estul Irlandei. Hotărârea a luat-o când fiul său cel mare era în clasa V-a, scrie Digi24.

„Eu am dorit pentru copiii mei să crească într-un mediu normal, sănătos și pe puterile lor să facă ce pot”, explică Sorin Șarba.

În 2050, România va avea cu 3 milioane de oameni mai puțini din cauza emigrației și a scăderii natalității

Recunoaște că a fost dezamăgit că nu a mai găsit locuri la școlile cele mai bune din Irlanda. Dar la șapte ani de atunci, este mândru că fiul său a început o universitate care îi permite ca în ultimii doi ani de studiu să învețe în Singapore, Canada, Elveția sau Japonia, la alegere.

„El a ajuns cu limba engleză destul de precară, dar în toți anii ăștia a evoluat foarte frumos, foarte rapid și a reușit să ia bacalaureatul cu cel mai mare punctaj din școală. Profesorii pe care i-a avut el la o școală slab cotată ar fi profesori de top la școlile private din România”, spune Sorin Șarba. 

Noul exod

Experții în educație vorbesc despre un nou exod: mii de români care au în jur de 35 de ani, cu studii superioare, care pleacă nu pentru un salariu mai bun, ci pentru a le asigura copiilor acces la educație de calitate.

”Acum se pleacă din România fiindcă nu mai avem școli”, avertizează Oana Moraru, expert în Educație, pe pagina sa de Facebook.

„Primul val de români care au părăsit țara a fost al oamenilor muncitori și fără studii. S-au dus pentru un venit mai decent, cu prețul multor sacrificii familiale.Al doilea val de români care au părăsit țara a fost al profesioniștilor – cu studii medii și superioare – și al studenților. S-au dus pentru condiții de muncă mai bune.

Au căutat, de data asta, decența mediului de lucru.Al treilea val de români care au părăsit țara este al familiilor cu autonomie profesională și financiară peste medie. S-au dus pentru medii sociale mai organizate și împlinire profesională la alt nivel. S-au dus de lehamita imposturii politice și a iluziilor despre lupta împotriva corupției. Al patrulea val de români pleacă acum. Este valul familiilor încă tinere, stabilizate economic și profesional, oarecum împăcate cu metehnele balcanice, corupte și birocratice ale autorităților.

Se duc din alt motiv. Se duc să caute școli pentru copiii lor. S-a plecat de foame. S-a plecat din umilința locului de muncă. S-a plecat pentru alte perspective în carieră. Acum se pleacă fiindcă nu mai avem școli”, a scris Oana Moraru.

Aceasta caracterizează actualul val de emigrări drept unul ”șocant”, deoarece este dat de oameni care s-au implicat civic și nu mai găsesc motivație pentru a o face în continuare.

Mai mult de trei sferturi din declinul demografic suferit de țara noastră în ultimii 30 de ani poate fi pus pe seama migrației, spun specialiștii. Din 1990 până în prezent populația României s-a redus cu 4 milioane.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 4 In medie: 4.3]
copil abandonat mama in spital

Palermo, își vrea fetița înapoi, după ce a părăsit-o în spital, bolnavă de covid

anvelope de iarna în Italia

Italia, e vremea anvelopelor de iarnă, când se declanșează obligația