in

Sistemul medical din România, la limită: „În ATI e iadul. Suntem mai rău decât oricând”

Sistemul medical din România este copleşit de cel mai agresiv val al pandemiei de până acum. Medicii au ajuns să facă triajul pacientilor grav bolnavi direct în ambulanțe, în parcarile spitalelor, până găsesc un loc liber în saloane.

Situaţia este gravă în foarte multe spitale. De exemplu la Insitutul Marius Nasta din Capitală sunt 96 de paturi pentru bolnavii de Covid-19, dintre care 15 la Terapie Intensivă, iar internaţi în acest moment sunt 104 bolnavi. Medicii au fost nevoiţi să pună paturi în toate locurile care erau libere, pe holuri sau sub scări.

Cel mai greu este să le asigure acestor pacienţi oxigenul, pentru că doar 81 de paturi din secţie şi 15 de la ATI au surse de oxigen. Pentru restul pacienţilor se folosesc butelii care au însă un debit mai scăzut faţă de necesarul pacienţilor.

Premierul Cîţu îi face ANALFABEȚI funcțional pe românii care nu se vaccinează

În acest moment în spitalele din întreaga ţară sunt internaţi, în jur de 13.300 de pacienţi infectaţi cu virusul Sars-Cov 2, dintre aceştia 366 sunt copii. Acum o săptămână erau spitalizaţi în jur de 10.000 de bolnavi, dintre care erau 26 copii.

„E iadul în ATI”

Dorel Săndesc, vicepreşedintele Societăţii Române de Terapie Intensivă, descrie într-un singur cuvânt situația din secțiile ATI, sufocate de numărul de cazuri de Covid: „Iadul”. Medicul trage un dramatic și puternic semnal de alarmă cu privire la situația disperată în care valul pandemic pune România. El face apel ca oamenii să se vaccineze și vorbește despre pacienți care, înainte de a muri regretă că nu s-au vaccinat. „Sunt prea multe cazuri din acestea cu care ne confruntăm zilnic, de disperări mult prea tardive”, spune medicul.

„E iadul în ATI. Secțiile ATI sunt pline ochi, și secțiile UPU sunt pline cu pacienți în stare critică, unii intubați care așteaptă un loc.

Suntem o Arcă a lui Noe arhiplină de care se agață cu disperare atâția oameni. Mă tem că acest val nu se va termină imediat, mă tem că vor veni perioade foarte critice. E foarte greu pentru noi să trăim sub acest stres că nu mai poți îngriji oamenii.

Ne-am extins pe unde am putut, am încercat să găsim soluții, vedem că parcă au fost în van toate eforturile și că suntem mai rău decât oricând. Epidemiologii spun că e doar începutul, ei arată aceste previziuni sumbre, e foarte dureros”, a spus medicul pentru Digi24.

Dorel Săndesc a făcut o comparație cu situația din spitalele din celelalte țări europene și a subliniat că acolo situația este diferită, deoarece oamenii au ales să se vaccineze, așa că nu fac forme grave ale bolii.

„Am văzut oameni în forme grave cerând cu disperare să fie vaccinați ca să fie salvați, dar nu se mai putea. Sunt prea multe cazuri din acestea cu care ne confruntăm zilnic, de disperări mult prea tardive, când oamenii regretă, mărturisind înainte de a-și da duhul că și-ar fi dorit să fie vaccinați.

Așa e natura umană, auzim de tot felul de tragedii și vorbim despre ele, dar cu sentimentul că nouă nu ni se poate întâmpla. Oricui i se poate întâmpla, indiferent de vârstă, de stare de sănătate, de rang. Acum vedem oameni tineri care fac forme foarte grave și mor pentru că sunt nevaccinați, covârșitoarea majoritate a celor care blochează ATI și alte secții sunt nevaccinați”. a spus Săndean.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 13 In medie: 3.5]
scoala vara Rignano Flaminio

Succes extraordinar al Școlii de Vară de la Rignano Flaminio. „Tabăra ar putea fi organizată și iarna”

roman mort milano

Accident de muncă la Milano, român mort după ce a căzut de la o înalțime de 10 metri. Acasă îl aşteptau trei copii