in

Certificatul verde, obligatoriu pentru medicii din România: „De ce nu ne strâng în ţarcuri?”

Certificatul verde, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea, ar urma să devină obligatoriu pentru personalul medical. Este proiect de lege al Ministerului Sănătăţii pentru a frâna valul uriaş de infectări. I-ar putea urma în scurt timp şi profesorii. 

Angajaţii din sistemul medical ar putea fi obligaţi să se vaccineze ori să se testaze. Pe banii lor, or dată la trei zile. Cei care nu prezintă certificatul verde se suspendă de drept, pentru 30 de zile, contractele în baza cărora îşi desfăşoară activitatea. După cele 30 de zile de suspendare, contractul personalului medical în baza căruia îşi desfăşoară activitatea încetează de drept.g

„De ce nu mă scoate în afara oraşului, de ce nu ne strâng în ţarcuri? Asta este condiţia de a fi cetăţean, de a putea lucra, de a putea trăi, de a putea merge la un restaurant, la un film la o grădină?”, spune un asistent medical pentru Observator News.

Români din Italia se alătură protestelor împotriva introducerii Green Pass. ”Badantele românce sunt disperate”

În rândul doctorilor, procentul celor vaccinați este de aproape 70%. Dacă nu se vor supune noile măsuri, sistemul sanitar se va bloca. „O astfel de măsură este revoltătoare pentru angajații din sistemul sanitar”, spune Iulian Cozianu, asistent medical şi preşedinte SANITAS Iaşi. Avocatul poporului urmează să decidă dacă va alerta judecătorii constituţionali.

În scurt timp, ar putea urma şi cei care lucrează în învăţământ. „E singura soluţie. Lockdown-ul nu a ajutat deloc la nimic, doar întârzie lucrurile. Ca să scăpăm de pandemie, trebuie să ne vaccinăm”, a declarat premierul Florin Cîţu.

Singura variantă pe care o au pe masă în acest moment autorităţile pentru cei care refuză vaccinarrea sau testarea obligatorie este tăierea din salariu. Practic, un procent calculat lunar sau săptămânal din banii pe care îi încasează fiecare profesor sau medic.

„Nu, nu sunt de acord ca vaccinarea să fie obligatorie. Sper să nu ajung acolo, nu ştiu ce aş face, vă daţi seama, nu ştiu ce aş face, să fiu în pragul de a-mi pierde serviciul, nu îmi doresc aşa ceva”, spune Claudia Chiru, învăţătoare.

În Italia, de exemplu, începând cu jumătatea lunii octombrie toţi cei care merg la serviciu, fie la privat sau stat, vor fi obligaţi să prezinte certificatul verde. În Slovenia, vaccinul e obligatoriu pentru bugetari. Iar Germania, va suspenda plata angajaţilor nevaccinaţi pe perioada carantinei de la 1 noiembrie. Austria vrea chiar să reducă şi indemnizaţia de şomaj pentru cei care nu se imunizează. În vreme ce Franţa a suspendat 3.000 de angajaţi din domeniul sanitar pentru că nu erau vaccinaţi anti-COVID.

Certificatul trebuie să ateste îndeplinirea uneia din următoarele condiţii

a) vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;
b) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 4.5]
tornada toscana

O tornadă a făcut ravagii în Toscana, daune uriașe – VIDEO

Românul care a vrut să-i dea foc patronului său la Cagliari a murit din cauza arsurilor