in

Înşelăciune cu joburi în străinătate

În vremuri de criză, când şomajul este în creştere, iar banii tot mai puţini, mulţi români încă îşi pun nădejdea în locuri de muncă în străinătate. Iar firmele care „oferă” slujbe sunt luate cu asalt la primul anunţ. Oamenii dau ultimii bani din casă pe taxe de înscriere şi, în final, se trezesc că sunt traşi în piept. Adică firma de recrutare dispare ca prin farmec peste noapte, iar „angajatorii” dispar cu banii.

Sute de români au apelat la joburile din străinătate pentru a trăi mai bine, însă nu toţi au fost norocoşi. Aşa s-a întâmplat şi cu nouă români din Covasna şi Harghita. Aceştia au avut încredere într-un tânăr care le-a promis că îi duce la muncă în Anglia, contra unor sume de bani.

Pe 12 aprilie, poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Târgul Secuiesc, împreună cu poliţiştii de la Poliţia oraşului Baraolt, au depistat, în urma activităţilor desfăşurate, un bărbat de 29 de ani, din localitatea Olteni, judeţul Covasna, suspectat de comiterea infracţiunii de înşelăciune.

În cursul lunii ianuarie 2013, tânărul a postat pe internet un anunţ prin care căuta forţă de muncă pentru Anglia, în urma căruia a racolat nouă persoane din judeţele Covasna şi Harghita. Sub promisiunea că le va oferi un loc de muncă la o spălătorie auto din Anglia, acesta a încasat de la fiecare persoană suma de 550 de lei.

Pentru a spori credibilitatea, cele nouă persoane au fost urcate într-un microbuz cu destinaţia Anglia, însă, după încasarea banilor, au fost abandonate pe raza localităţii Praid, în judeţul Harghita.

Poliţiştii Biroului Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Tg. Secuiesc continuă cercetările, pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a suspectului.

De asemenea, peste 250 de persoane au fost păcălite de doi sibieni, care le promiteau un loc de muncă în străinătate. Cei doi postau anunţurile de racolare pe site-uri specializate, iar oamenilor li se percepeau comisioane importante pentru intermedierea job-ului. Suspecţii au fost reţinuţi de poliţişti. Pe lista victimelor se află oameni din mai multe judeţe din ţară.

Acestora li se promiteau job-uri în măcelării, la ambalare de legume sau în agricultură. Cei doi sibieni cereau fiecărei persoane care aplica pentru un loc de muncă o garanţie de 200 de lei, sumă achitată prin virament bancar, iar după încasarea sumelor niciunul dintre păgubiţi nu-i mai putea contacta.

Majoritatea taxelor sunt ilegale

„Singura taxă legală care se poate percepe aplicanţilor la joburile în străinătate este, conform Legii 156/2000, taxa de mediere. Însă şi aceasta se poate percepe doar atâta timp cât agenţia nu percepe aceeaşi taxă şi de la angajatorul străin”, atenţionează consultanţii portalului de joburi Tjobs.ro.

Agenţiile de intermediere nu au voie să perceapă taxe pentru o simplă înscriere în baza de date, spun consultanţii. Ce mai trebuie să ştii este că nu există alte comisioane, nu se pot face reţineri din salariu şi nu se pot percepe garanţii de la solicitanţi.

De asemenea, agenţiile pot fi verificate de instituţiile Statului, iar dacă au semnat un contract de mediere cu un aplicant, au obligaţia să prezinte la control şi un contract încheiat cu angajatorul din străinătate. Conform procedurilor legale, agenţiile trebuie să aibă în original sau în copie mai multe acte ale aplicantului: act de identitate, paşaport, carnetul de muncă, certificatul de cazier judiciar, certificatul de sănătate. Nu poţi să semnezi un contract de mediere cu o agenţie fără să ţi se ceară aceste documente.

Potrivit consultanţilor Tjobs, singurele costuri suplimentare care mai pot fi percepute aplicantului selectat pentru angajare sunt cele legate de traducerile documentelor, pentru rezervările biletelor de transport sau pentru rezervarea cazării.

„Atenţie, însă, aplicanţii trebuie să verifice dacă ele sunt specificate undeva în contract. Altfel, dacă nu sunt trecute în contractul încheiat între aplicant şi agenţie, ele nu sunt legale”, spun aceştia.

Schema păcălelii: anunţ în ziar, selecţii după comision

Pentru a obţine un salariu lunar de minimum 500 de euro plătit în diferite ţări din vestul Europei, unii români sunt de acord să plătească comisioane de sute de euro fără să ştie sigur dacă au un loc de muncă asigurat. Schema folosită de unele firme de recrutare şi plasare a forţei de muncă în străinătate care îşi păcălesc clienţii este relativ banală.

Mai întâi se publică un anunţ în ziar că sunt disponibile slujbe în străinătate, dintre persoanele care se prezintă la interviu doar cele care pot plăti un comision de minimum 200 de euro sunt selectate, iar, după plata acestui comision, aplicanţii nu mai dau de falşii intermediari. Sau, mai rău, sunt trimişi în străinătate pe cont propriu. Atunci situaţia este şi mai tragică. La ce trebuie să fii atent înainte să plăteşti comisioane pentru un job în străinătate: trebuie să ţi se prezinte un contract în baza căruia îţi este percepută suma respectivă, nu plăteşti fără să vezi un document semnat şi stampilat; contractul de mediere trebuie citit cu atenţie – vezi care sunt obligaţiile asumate de firmă, condiţiile de plată, precum şi clauzele privind retunarea banilor sau a unui procent din suma achitată în cazul în care nu eşti angajat; vezi dacă ai de-a face cu o societate comercială sau doar cu o persoană fizică care poate să dispară a doua zi; verifică agenţia de ocupare a forţei de muncă la inspectoratul teritorial de muncă în raza căruia se află sediul firmei respective; interesează-te despre seriozitatea firmei de intermediere de la alţi candidaţi – pe forumuri de specialitate sau pe Internet; poţi să verifici inclusiv agenţii de ocupare a forţei de muncă din străinătate sau firmele angajatoare din străinătate la Registrul Comerţului din statul respectiv.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Crimă la Napoli, condamnare definitivă pe viaţă pentru trei români

Viorel Badea: Românii din diaspora nu sunt români second-hand