in

Viorel Badea: Românii din diaspora nu sunt români second-hand

Senatorul PDL ales în diaspora, Viorel Badea, a prezentat pe 16 aprilie în Parlament o declaraţie politică întitulată ”Românii second-hand”, în care reclamă faptul că i s-au redus fondurile pentru deplasarea în străinătate. „Mi se interyice astfel exercitarea mandatului constituţional”, afirmă Viorel Badea. Iată declaraţia politică.


Stimaţi colegi,

Pe data de 2 aprilie a.c., Biroul Permanent al Senatului a adoptat un memorandum intern propus de către domnul secretar general Ovidiu Marian (PNL), şi votat de către o parte dintre membrii USL şi UDMR din conducerea Senatului, prin care se decide ca senatorii aleşi în circumscripţiile electorale pentru românii cu domiciliul în afara României să nu se poată deplasa în colegiu decât de două ori pe an, în timpul exerciţiului parlamentar şi de două ori, în timpul vacanţelor parlamentare.

Ca senator ales de către cetăţenii românii din Europa şi Asia, pentru al doilea mandat, consider această decizie fără precedent a Biroului Permanent abuzivă, periculoasă, discriminatorie şi, totodată, neconstituţională. în Art. 69 alin. 1 din Constituţia României se menţionează că: ”în exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului.”

Stimaţi colegi, consideraţi că este posibil ca un parlamentar să îşi exercite mandatul în ”serviciul poporului” obligat fiind să stea departe de acesta ?  Este oare posibil să promovezi iniţiative legislative pentru cetăţenii români : din birou, pe internet, departe de cei care ţi-au acordat încrederea lor ? Pot spune, fără a exagera, că este primul caz în istoria parlamentarismului românesc când unor membri ai Parlamentului li se interzice, în mod discriminatoriu, deplina exercitare a mandatului constituţional.

Această nefericită decizie a Biroului Permanent al Senatului, dominat de parlamentari USL, nu urmăreşte altceva decât izolarea cetăţenilor români din diaspora, consideraţi de actuala administraţie ca cetăţeni români de mâna a doua. Acest fapt este extrem de grav, mai ales dacă urmărim contextul general în care se încadrează. Am intitulat această declaraţie ”Români second – hand” pentru că exact în acest spirit a fost luată decizia despre care vă vorbesc astăzi.

Este încă o palmă, din multe altele, dată de guvernarea USL românilor din diaspora. Mai întâi, administraţia socialisto-liberală a dorit să le îngrădească dreptul la vot cetăţenilor români din diaspora (să ne amintim de declaraţia domnului Crin Antonescu din iulie 2012, prin care propunea condiţionarea dreptului la vot ”de plata a cel puţin unui impozit în ţară, că e teren, că e casă, că e alt tip de venit impozitat„).

Mai apoi, în data de 5 martie 2013, aceeaşi majoritate uselistă de la Camera Deputaţilor a respins definitiv proiectul de lege pentru introducerea votului prin corespondenţã (PLX 336/2011), iar acum încearcă să ne îndepărteze pe noi, parlamentarii de diaspora, de de cei care ne-au investit cu încrederea lor.

Această atitudine discriminatorie trebuie să înceteze, altfel riscăm să generăm o ruptură ireversibilă între România şi cetăţenii săi, cei care trăiesc şi muncesc, temporar, în afara actualelor frontiere, cei care contribuie major la stabilitatea economică şi politică a statului nostru, cei care reprezintă principalul investitor în România, cei care, cu greu, reuşesc să îşi prezerve identitatea naţională şi spirituală oriunde s-ar afla !

Senator Viorel Badea                                                                    16 aprilie 2013

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Înşelăciune cu joburi în străinătate

Bănel Nicoliţă se însoară. Mai multe vedete autohtone îi cântă la nuntă