in

Jaf în pădurile României. Se fură 4 milioane de metri cubi de lemn pe an. Români din ţară şi din diaspora ies în stradă

Environmental Investigation Agency (EIA), un ONG cu birouri la Washington și Londra, a dat de curând publicității înregistrări video cu camera ascunsă care demonstrează că firma austriacă Schweighofer-Holzindustrie, cel mai mare procesator de masă lemnoasă din România, este dispusă să achiziționeze lemn tăiat ilegal. Mai mult, promite bonusuri pentru depășirea cantității de masă lemnoasă livrată, chiar dacă știe că acest lucru este posibil doar încălcându-se legea.

„În timpul filmărilor, investigatorii EIA au jucat rolul unor investitori străini care au câştigat drepturile de punere în valoare a unei cantităţi anume de lemn din pădurile unei asociaţii de proprietari din România. În discuţiile pe care aceştia le-au purtat cu oficialii români şi austrieci ai companiei Schweighofer, investigatorii au menţionat de mai multe ori intenţia de a tăia mai mult decât este permis conform contractului cu asociaţia de proprietari. Investigatorii au cerut companiei asigurări că lemnul ilegal va fi cumpărat. În toate ocaziile, oficialiii Schweighofer au confirmat că vor cumpăra lemnul. Mai mult decât atât, aceştia au arătat bonusurile pe care le oferă pentru cantităţi suplimentare de lemn”, se arăta într-un comunicat emis de EIA.

„România se afla în mijlocul unui efort critic de a combate tăierile ilegale ale pădurilor sale de o frumuseţe şi valoare unică. Această luptă împotriva tăierilor ilegale nu poate fi câştigata dacă o companie puternică precum Schweighofer cumpără cu bună ştiinţă şi recompensează lemnul ilegal”, a spus Alexander von Bismarck, director executiv al EIA SUA.

Codul Silvic şi intervenţia preşedintelui

În cadrul filmulețului realizat de EIA, se face trimitere şi la o scrisoare adresată de conducerea companiei austriece, în toamna trecută, Guvernului Ponta, prin care îi solicită scoaterea din Codul Silvic (aflat în acel moment în dezbatere în Parlament) a interdicției pentru o companie de a procesa mai mult de 30% din volumul unui sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie. Guvernul și Parlamentul nu au dat curs acestei solicitări, forma în care a fost adoptat Codul Silvic păstrând cota de 30%. Argumentele celor de la Schweighofer-Holzindustrie au fost preluate însă de Adminstrația Prezidențială în cererea prin care a trimis spre reexaminare la Parlament Codul Silvic, pe 23 martie 2015.

În acest context, a surprins neplăcut faptul că președintele Klaus Iohannis a părut să protejeze operațiunile îndoielnice ale companiei austriece Schweighofer Holzindustrie în domeniul exportului de lemn tăiat în România, notează “Deutsche Welle”.

Şeful statului a negat categoric orice legătura cu firma austriacă: «Nu am absolut nicio legătură şi nu pot să vă dau niciun detaliu. (…) Nici măcar nu au încercat să ajungă la mine, că puteau să încerce şi să-i refuz».

„Se fură ca-n codru”

Austriacul Gerald Schweighofer, numit şi “regelui lemnului”, a ajuns în România în 2002 ca investitor străin, cu planul de a face afaceri cu lemn. A început cu o fabrică la Sebeş şi, în plin scandal internațional legat de practicile frauduloase, a deschis-o pe a cincea.

„În arcul Carpaților se află cea mai mare zonă împădurită, compactă, din Europa Centrală. Aproximativ o treime din suprafața României – 6,6 milioane de hectare – e acoperită de pădure, pădure pe care românii o văd zilnic „sângerând“ : un studiu al organizației Greenpeace arată că dispar suprafețe cât trei terenuri de fotbal de pădure pe oră. Guvernul apreciază că se fură cam 4 milioane de metri cubi de lemn pe an: o dată și jumătate cât piramida lui Keops.

Defrișarea pădurilor s-a accelerat dramatic între 2000 și 2011, adică în perioada în care firmele austriece Egger, Kronospan și Schweighofer s-au instalat în România și în scurt timp au ocupat piața. Nicio firmă însă nu crescut atât de mult ca Schweighofer: 465 milioane de euro câștig brut în 2013, din care 96,5 milioane câștig net.

Cele cinci fabrici Schweighofer sunt cauza defrișării. Majoritatea camioanelor cu lemne din Carpați ajung acolo. Trunchiurile de copaci care sunt cojite, tăiate și mărunțite în aceste fabrici, ajung în Germania și Austria sub formă de peleți, parchet sau plăci laminate”, notează prestigioasă revistă Der Spiegel.

Românii, aşteptaţi în stradă să îşi apere pădurile

Mii de persoane sunt aşteptate sâmbătă, 9 mai, în stradă, la o serie de proteste împotriva despăduririlor abuzive. Organizate pe Facebook, protestele se anunţă a avea loc în 14 oraşe din România. La rândul lor, românii din diaspora vor manifesta, solidari cu cei de acasă, în mai multe capitale europene.

„Sâmbătă, 9 mai, în mai multe oraşe din ţară va avea loc primul protest major împotriva despăduririlor abuzive, care au lăsat România în numai câţiva ani cu mai puţin de jumătate din suprafaţa împădurită pe care o avea în 1989. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în România există jumătate din suprafaţa totală de pădure virgină din Uniunea Europeană, iar la nivelul clasei politice există numai complicitate cu beneficiarii despăduririlor abuzive „, scriu organizatorii evenimentului.

La Viena, protestul va avea loc chiar în faţa sediului firmei austriece Schweighofer.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Românca executată cu trei gloanțe de fostul iubit italian a fost înmormântată

Oroare la Roma. Au răpit pisica vecinei şi au dat-o de mâncare la pitbulli